Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Ponedeljak 03.10.2011.
03:44
Blic A

Postoje još šanse za podelu KiM

Britanski ekspert za međunarodne odnose jugoistočne Evrope Džejms Ker Lindzi izjavio je da, iako se pojedine moćne države u svetu snažno protive menjanju granica na Kosovu, "ako Beograd iznese dobar plan", postoji mogućnost da se promene granice i sever Kosova pripoji Srbiji.

Džejms Ker Lindzi

Postoje dve realnosti na terenu - jedna je da je Kosovo nezavisno, a druga da se Srbi na severu Kosova protive kontroli vlasti iz Prištine, rekao je Lindzi za "Blic" i ocenio da je tu moguće naći kompromis.

Ako Srbija mora da prihvati nezavisnost Kosova, onda Priština mora da prihvati da je sever deo Srbije. Direktne posledice odbijanja kompromisa snosiće Srbija i Kosovo, a ne SAD ili Rusija, kazao je Lindzi.

Ovaj profesor na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka, koji je nedavno u Beogradu promovisao najnoviju knjigu "Kosovo - put ka osporenoj državnosti na Balkanu", objasnio je da države koje ne trpe direktne posledice svojih odluka mogu da zauzimaju tvrde stavove, ali da odbijanje kompromisa najviše pogađa Srbiju i Kosovo.

"Ako Beograd iznese precizan i dobar plan, verujem da bi ih to navelo da se preračunaju koliko bi ih koštalo održavanje vlasti Prištine na severu, plaćanje mirovnih snaga koje bi dugo morale da budu stacionirane na severu", rekao je Lindzi.

Prema njegovim rečima, postizanje dogovora sa Beogradom bi rešilo mnoge probleme poput toga da Kosovo dobije priznanje u međunarodnim institucijama.

"Kosovo bi tako prevazišlo pravne probleme, a Albanci sa Kosova bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama. To su stvari koje znače u svakodnevnom životu jer su u pitanju pravi simboli nezavisnosti, a Kosovi ih sada nema", kazao je Lindzi.

"Postoji mogućnost da se promene granice i da se sever Kosova pripoji Srbiji. Nema nikakvih odredaba u međunarodnom pravu koje bi sprečile neku državu da pregovara o promeni granica i da nezavisnost jednom delu svoje teritorije", ocenio je Lindzi.

Ponedeljak 03.10.2011. 04:04
Albanci sa kosova bi mogli da ucestuju na Olimpijskim igrama u sledecim disciplinama:Prodaja kokaina,heroina i ostalih opijata,Otimanje srba i vadjenje organa (tu su svetski rekorderi ),Trgovine zivim ljudima tj. devojkama.Prodaja oruzja itd itd.
Ponedeljak 03.10.2011. 06:20
Delite vi vasu britaniju,ako vam se deli. KOSOVO JE SRBIJA....
Ponedeljak 03.10.2011. 05:56
Realnost na terenu je ta da je po ustavu Kosovo sastavni deo Srbije i svaka druga opcija pa i ta " Bolje ista nego nista" krsi ustav i predstavlja izdaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online