Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 07.10.2011.
13:06
J. L. Petković - Vesti A

Ivanović: Niski udarci Beograda

Štetno je i opasno da se opravdani otpor Srba na severu KiM dovodi u vezu sa kriminalnim strukturama. To su nam do sada radili samo Albanci i jedna grupa nedobronamernih stranaca. Ljude na severu sve ovo boli. Oni od Beograda očekuju podršku jer mirnim otporom pokušavaju da dobiju garancije da se neće ponoviti upad specijalnih jedinica ili doći do zastrašivanja žena i dece, kaže za "Vesti" Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Oliver Ivanović

Pojedini političari prenose navodna saznanja Odbora za bezbednost Skupštine Srbije da je organizator incidenata na Jarinju lokalni kriminalac, sugerišući da su Srbe na barikadama organizovali kriminalci.

- Nemam te podatke sa Odbora za bezbednost, niti kao državni sekretar dobijam direktno te informacije.

Ali, potpuno je pogrešno i štetno da bilo ko interpretira te zaključke, pogotovo ako na toj sednici nije bio. A, ako je bio, onda ga valjda obavezuje da državnu tajnu i izveštaje obaveštajnih službi ne daje u javnost.

Mislim da kod nekih ljudi potreba da se bude u javnosti ponekad pretegne. Štetno je i opasno da se opravdani otpor Srba na severu KiM dovodi u vezu sa kriminalnim strukturama. To su nam do sada radili samo Albanci i jedna grupa nedobronamernih stranaca.


Šta kažu Srbi sa severa?
- Njih takve izjave strašno bole. Najmanje što iz Beograda očekuju je podrška. Tim pre što pokušavaju da mirnim otporom dobiju garancije da se nikada više neće ponoviti upad specijalnih jedinica ili doći do zastrašivanja žena i dece na severu KiM. Veoma je pogrešno povezivati bilo kog pojedinca, pogotovu iz kriminalnog miljea, sa onim što se dešava na barikadama.

Mislite da su političari koji su o tome govorili na neki način omalovažili građane na barikadama?
- To više boli nego što vređa. Ljude na severu je strah za sudbinu njihovih porodica. Njih osećaj nebezbednosti pokreće na barikade, a sada to neko pokušava da poveže sa kriminalom i isfabrikuje priču o umešanosti kriminalnih struktura i pojedinaca.

Mogao sam više

 

Priča se da niste u dobrim odnosima sa ministrom Goranom Bogdanovićem?
- Naši odnosi su korektni. Imam kontakta sa ministrom koliko on procenjuje da je potrebno. Mislim da uloga državnog sekretara nije najsrećnije definisana i da sam, u nekoj drugoj koncepciji, mogao više dati ministarstvu. Ali, kraj je mandata i o tome ne vredi sada pričati.


Šta je cilj takvih izjava?
- Bojim se da je nekom dosta Kosova i da na ovaj način pokušava da stvori atmosferu, kako je to svršen posao i kako to srpski otpor nema nikakvog smisla, pa i otpor Srbije prema nezavisnosti Kosova.

Zato predlažem da svi oni koji tako misle, izađu sa tom političkom platformom na izbore, pa ćemo videti koliko će dobiti podrške. Verujem da niko sa takvom platformom neće preći cenzus. A, onda treba da se zapitaju, ako ih biračko telo ne podržava u takvom stavu, čemu onda ova pojavljivanja u javnosti i kakve su im namere. Čemu služi sve ovo? Znam da proizvodi štetu, ali šta je njihov motiv - to ne znam.

Nikad dijaspora

 

Da li je tačno da Vlada planira da Srbe sa KiM "ozakoni" kao dijasporu?
- Niti će Kosovo biti inostranstvo, niti će Srbi na Kosovu biti ikada dijaspora. Siguran sam da će u svojim pravima i obavezama prema državi biti izjednačeni kao Srbi u bilo kom delu. Srbija će, takođe, imati obaveze u onoj meri u kojoj ih može ostvariti s obzirom na ograničenja koja postoje zbog toga što je Kosovo protektorat i što tamo deluju međunarodne misije.

POVEZANE VESTI

Sreda 26.10.2011. 18:57
naravno da nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online