Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 11.10.2011.
03:29
Večernje novosti A

Nemačka: Srbija da se odrekne svega, pa možda u Evropu

Evropska komisija bi u sredu, na Kolegijumu EK, navodno predložila da se Srbiji da status kandidata, ali ne i datum za početak pregovora, kad Nemačka ne bi uslovljavala našu zemlju da se odrekne Ustava, državnosti, suvereniteta, institucija i naroda na Kosovu, jer ako Srbija to ne uradi, neće biti ništa ni od statusa, a još manje od datuma početka pregovora.

Iako je bilo svih ovih godina bilo: "Angela okom, Boris skokom", to za Nemačku nije dovoljno: Kancelarka Merkel i predsednik Tadić u Beogradu
 

Beogradske ”Večernje novosti”, pozivajući se na poverljive izvore iz vrha briselske administracije, pišu da će tek posle sastanka Kolegijuma EK, zakazanog za sredu pre podne, biti poznato da li će konačna verzija mišljenja Evropske komisije biti pozitivno konotirana, a zavisiće od epiloga višednevnog ”obaranja ruku” Pariza i Berlina.


Trgovina između Francuske i Nemačke

Prema pisanju beogradskih ”Novosti”, na delu je diplomatska trgovina između Francuske i Nemačke, u kojoj je jedan od uloga i evropski put Srbije. Izvori ”Novosti” tvrde da Francuzi traže od Nemaca da prihvate da Crna Gora dobije samo datum kada će dobiti termin za otvaranje pregovora, a Nemačka zauzvrat traži da Francuska i drugi podrže njihovu tvrdu liniju što se tiče Srbije.


- Šef francuske države Nikola Sarkozi insistira da nijedna zemlja ne otvara pregovore sa EU, dok ne pregrmi predsedničke izbore u maju. Zato traži da se za Crnu Goru odredi sledeći jun kada će biti doneta konačna odluka o tačnom datumu otvaranja pregovora - kaže naš izvor.


”Dajte sud, dajte opštine na severu Kosova”

Na spisku zahteva Berlina je i da se Beograd obaveže na dve stvari - da se za dobijanje kandidature u decembru ”odrekne” suda u Kosovskoj Mitrovici, dok je ”ulog” za davanje datuma prepuštanje opština na severu!


Na pitanje kolike su šanse da Francuska ipak smekša tvrd stav Nemačke oko sledećeg koraka Srbije ka EU, izvor ”Novosti” iz Vlade otvoreno priznaje:


- Male. Videćemo u sredu koliko, zapravo, vredimo Francuskoj. Ne bih se kladio na mnogo!


Isto pitanje, ”Novosti” su uputile i francuskom šefu diplomatije Alenu Žipeu, koji je kratko odgovorio:


- O tome još diskutujemo.


I nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele potvrdio je za ”Novosti” da konsultacije još traju:


- S nemačke tačke gledišta, očigledno je da Srbija, kao i ostale zemlje zapadnog Balkana, ima evropsku perspektivu. Ali, poštovanje teritorijalnog integriteta u Evropi je od odlučujućeg i suštinskog značaja.


Mešanje u rad Evropske komisije

Evropska komisija je još ranije sročila delove mišljenja koji se odnose na ispunjavanje predviđenih zadataka i oni su pozitivni. S obzirom na ono što je Srbija učinila u prethodnom periodu, u pogledu saradnje sa Hagom i reformama, kandidatura je doskoro bila gotova stvar, ali su nedavni događaji na KiM, naveli pojedine evropske države da do poslednjeg trenutka preispituju svoj stav.


U našem državnom vrhu nezvanično tvrde da je ovo prvi put da se članice EU na ovakav način mešaju u rad Evropske komisije, a sve sa ciljem da na nju prebace deo odgovornosti za stopiranje kandidature i datuma, i pored toga što je po svim kriterijumima Srbija to zaslužila.

Pritisak na EK

Ognjen Pribićević

Naš nekadašnji ambasador u Berlinu Ognjen Pribićević veruje da EK neće ni pozitivno ni negativno formulisati svoje mišljenje bez ”zelenog svetla” Nemačke:

 

- Bilo bi politički nekorektno da Srbija ne dobije preporuku za status kandidata. Ipak, dve ključne zemlje od kojih zavise naše integracije su Nemačka i SAD, a ono što Berlin očekuje, kancelarka Angela Merkel je jasno poručila u avgustu u Beogradu - uspeh pregovora Beograda i Prištine za kandidaturu, i prepuštanje institucija na severu za datum.


Britanci tradicionalno protiv Srba, Šveđani za nas

Još jedna zemlja u tom smislu koči, a to je Velika Britanija. London i Berlin pre svega insistiraju na nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, i u tom smislu trenutno predvode najtvrđu struju u EU. To je u ponedeljak još jednom naglasio i britanski šef diplomatije Vilijem Hejg, dok je na strani Srbije bio njegov švedski kolega Karl Bilt.


- Kosovo nije prepreka na putu Srbije ka EU i ona nije odgovorna za probleme na severu Kosova. Vlasti u Beogradu imaju veoma ograničen uticaj na događaje na tom prostoru - poručio je Bilt na marginama Saveta ministara u Luksemburgu.


Definitivnu odluku o napredovanju Srbije ka EU doneće Savet ministara 9. decembra. Do sada je mišljenje Evropske komisije uglavnom bilo presudno za odluku na ministarskom nivou, osim u slučaju Grčke. Tada je Savet, uprkos negativnom mišljenu EK, Atini dodelio i kandidaturu i datum pregovora.

POVEZANE VESTI

Utorak 11.10.2011. 03:38
Standardno kod njih standardno i kod mene, EU PM
Utorak 11.10.2011. 04:09
Pre par dana bugarski i mislim ceski premijer su izjavili da im ne pada na pamet da ulaze u evrozonu( da predju na evric)! A komsija je jos i predavanje odrzao evropskoj vlasteli na temu finansijske discipline! Ha!
Utorak 11.10.2011. 09:55
Одрекни се ти хитлерове идеологије. Данас да се одрекнемо свега што нас чини Србима, сутра да се одрекнемо одеће и обуће, па онако голи и боси уместо у ЕУ ви нас у неку нову гасну комору. ЕУ није ништа друго него Четврти Рајх смишљен још давно као инструмент претварања остатка света у робове и слуге.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online