Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Sreda 12.10.2011.
10:12 >> 15:54h
Beta A

Srbija predložena za kandidata za EU

Evropska komisija je danas predložila da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju, jer je zaključila da je "Srbija za to spremna", ali je stavila do znanja da će Srbija biti spremna za početak pregovora o članstvu "čim dođe do valjanog napretka" u dijalogu Beograd-Priština.

To se navodi u sažetku Mišljenja o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU, koje je danas objavila Evropska komisija.

Jedan visoki zvaničnik EK je dopisniku agencije Beta podrobnije obrazložio da to znači da "Evropska komisija predlaže da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, uz razumevanje da će biti obnovljen dijalog s Kosovom i u dobroj veri primenjeni dosadašnji dogovori u dijalogu".

Vensan Dežer predaje mišljenje Evropske komisije Mirku Cvetkoviću

To se navodi u sažetku Mišljenja o spremnosti Srbije za kandidaturu za članstvo u EU, koje je danas objavila Evropska komisija. Jedan visoki zvaničnik EK j podrobnije je obrazložio da to znači da "Evropska komisija predlaže da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU, uz razumevanje da će biti obnovljen dijalog s Kosovom i u dobroj veri primenjeni dosadašnji dogovori u dijalogu".

Visoki funkcioner EK je dodao da je "datum početka pregovora praktično isključivo vezan za napredak u dijalogu i opipljive korake u sređivanju stanja na severu Kosova". Evropska komisija će, po njegovim rečima, "o tome obaveštavati Savet

Srbija stabilizuje i tržišnu ekonomiju, više stranih investicija

 

U dokumentu EK se kaže da je "Srbija učinila važne korake u
stabilizaciji funkcionalne tržišne privrede", uspela je da očuva
makroekonomsku stabilnost u globalnoj krizi, a razvija i slobodnu tržišnu utakmicu, dok je "visok stepen ekonomske integracije s EU".

 

"Niz strukturnih slabosti, međutim, i dalje postoje u Srbiji, što mora biti srednjoročno otklonjeno uz pritisak konkurencije i tržišnih snaga unutar Unije", piše u tekstu.

 

EK pored ostalog primećuje da je 2011. godine ponovo počeo da raste priliv direktnih stranih investicija u Srbiju, iako je "poslovni ambijent skučen zbog neizvesnosti".

ministara EU koji u svakoj fazi može dati zaključak o ispunjavanju tih uslova i mogućem pokretanju pregovora" o članstvu s Beogradom.

U sažetku Mišljenja EK se podvlači da je Srbija ostvarila značajan napredak u ispunjavanju političkih merila EU. Kad je reč o procesu stabilizacije i pridruživanja, "Srbija zaslužuje pohvale zato što je na potpuno zadovoljavajući nivo dovela saradnju s haškim Sudom, hapšenjem preostalih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića", a imala je i "jaku aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i pomirenju u regionu".

U dokumentu EK se dodaje da se "posle prvih rezultata u dijalogu sa
Kosovom, očekuje da se Srbija ponovo uključi i glatko sprovede dosadašnje dogovore".

"Srbija će morati da ostvari dalji značajan napredak u odnosima s Kosovom, i pragmatično i održivo primeni rešenja koja će olakšati život ljudi", navodi EK.

Kad je reč o političkim merilima, u Mišljenju se ističe da "Srbija ima sveobuhvatan zakonski i institucionalni okvir za vladavinu zakona i zaštitu ljudskih prava i manjina, što sve odgovara evropskim i međunarodnim standardima".

Ključni zakoni saglasni sa evropskim standardima su doneti proteklih meseci u oblastima izbornog sistema, finansiranje političkih stranaka i odnosa parlamenta i nezavisnih nadzornih tela.

Takođe se ističe da je "pokrenuta dalekosežna reforma pravosuđa", a u toku je postupak otklanjanja ranijih nedostataka u imenovanju sudija i tužilaca.

"Celokupan je zakonski i institucionalni okvir, uključujući borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, gde su ostvareni početni rezultati", kaže EK i ukazuje na "niz manjkavosti u primeni tog zakonskog okvira za čiju dogradnju Srbija mora uložiti napore".

Dežer: "Kosovski" uslovi ostvarivi i statusno neutralni

Vensan Dežer

Uslovi koje je Evropska komisija postavila Srbiji za početak pristupnih pregovora sa EU, statusno su neutralni i ostvarivi, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Na konferenciji za novinare povodom predstavljanja Mišlenja EK, Dežer je istakao da "ništa od toga nije novo" i da se "sve može postići" uz angažovanje Beograda i Prištine i uz pomoć EU.

Prema oceni Dežera, EK je danas dala za Srbiju dve dobre vesti, a to su, kako je naveo, preporuka za status kandidata i preporuka za otvaranje pregovora, kad se ostvari napredak u odnosima Beograda i Prištine.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2011. 10:53
Zar Tadic,nije rekao da Kosovo nije uslov?Ili laze kao po obicaju?
Sreda 12.10.2011. 11:15
EUstashe i domaci izdajnici ubrishite se sa tom vashom kandidaturom....KOSOVO JE SRBIJA!!!.....
Sreda 12.10.2011. 11:27
Jel vredi da se odreknemo i priznamo KOSOVO I METOHIJU radi ulaska u EU,koja je u velikoj krizi.sve mi je jos onda bilo jasno sta nam misli EU.kada su uz pomoc poltrona,unistili nase Banke,a na njihovo mesto doveli svoje.plasim se da ovi ludaci na vlasti ne potpisu nezavisnost juzne pokrajine
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online