Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
45
Sreda 12.10.2011.
14:35 >> 15:56h
Beta A

Šta donosi preporuka za kandidaturu, a šta ne?

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je da ključne probleme Srbije neće rešiti status kandidata za prijem u EU, već nova vlast koja će sprovesti reforme.

Aleksandar Vučić

"Samo dobijanje kandidature neće rešiti naš najveći problem: lošu ekonomiju i nizak standard građana, a za to nam je potrebna potpuno nova vlada, spremna da sprovede reforme", kazao je Vučić na konferenciji za novinare i dodao da "zbog nesposobnosti vlasti" Srbije Evropska komisija nije utvrdila datum početka pregovora o prijemu Srbije.


Vučić je rekao da je neophodno promeniti "investicioni ambijent", doneti nov zakon o javnim nabavkama kojim će se uštedeti čak i milijardu evra, suzbiti političke privilegije i "tajkunske veze".


Prema njegovim rečima, to sigurno ne može uraditi sadašnja vlada koja je zadužila zemlju za, kako je rekao, rekordnih 5,7 milijardi evra, po najvišoj kreditnoj stopi.


Vučić je izrazio žaljenje što je, uz "pompu najavljivana, žestoka akcija protiv korupcije i kriminala" pokazala da su pojedini paritijski kadrovi zaštićeni.


"Privedeni su i uhapšeni četvorica direktora Kolubare iz Socijalističke partije Srbije koji su brže-bolje pušteni što niko nije rekao", kazao je Vučić i dodao da je to slika pravosuđa i onoga što Srbiju uništava i razara.


Funkcioner SNS je rekao da izbore treba raspisati što pre, pošto je svaki dan "dan spasa za Srbiju, jer produžavanje vlasti Demokratske stranke i njenih koalicionih partnera donosi ogromnu štetu i građanima i državi u celini".


"Nema prevare i trika koji ova vlast nije smislila samo ne i to šta mogu da urade za svoj narod i građane", ocenio je Vučić.

"Mišljenje EK očekivano, uslovi su jasni"

Čedomir Jovanović

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je da je mišljenje Evropske komisije (EK) očekivano jer su jasni uslovi za dobijanje statusa kandidata i datuma pregovora za članstvo u Evropskoj uniji (EU), a to je dovršetak pregovora Beograda i Prištine.


"To je potpuna realizacija preuzetih obaveza kroz proces pregovora sa Prištinom i dovršetak tih pregovora kako bi se omogućilo rešavanje problema na Kosovu", rekao je Jovanović novinarima u Skupštini Srbije.


On je kazao da su to oni isti uslovi koje je zvaničnicima Srbije prenela nemačka kancelarka Angela Merkel a koja uključuje ulazak Euleks-a u sud u Kosovskoj Mitrovici i ukidanje paralalenih institucija uspostavljenih 2008. godine.


Jovanović je ocenio da je decembar, kada se očekuje konačna odluka Saveta EU o kandidaturi, poslednji trenutak u kojem Srbija može da napravi politički zaokret ako želi status kandidata.


Prema njegovim rečima, vlast bi trebalo da se obrati građanima i jasio kaže da li je spremna za politički zaokret kako bi Srbija bila normalna zemlja, a ako nije spremna za to neka organizuje izbore na kojima će se građani sami izjasniti o svojoj budućnosti.


"Prilika postoji, imamo dovoljno vremena za politički preokret", ocenio je lider LDP-a uz konstataciju da je preporuka EK doneta u trenutku najvećih i najdubljih nesporazuma Beograda i Brisela za koje je odgovorna vlast u Srbiji koja je previše kalkulisala i zaobilazila reforme.


Kako je istakao, Vlada Srbije je dužna da predstavi jasan plan koji će omogućiti da se iskoristi prilika koja još postoji.


"Do decembra moramo ili dobiti kroz izbornu kampanju Vladu Srbije koja će biti hrabra i sposobna da reši nasleđene probleme ili jasna uveravanja predsednika vlade i dražave da je vladajuća većina sposobna za politički preokret tamo gde se on mora napraviti", naveo je Jovanović.


On je ocenio da je Vlada Srbije danas talac licemerne politike vlasti prema Kosovu i dodao da odluka EK ne sme biti tumačena kao uspeh društva iako je puno energije uloženo kako bi se evropska budućnost Srbije učinila realnom.

"Još jedna u nizu ucena"

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je da je mišljenje Evropske komisije definitivan poraz vladajuće koalicije i još jedna u nizu ucena kako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova.

Evropska komisija predložila je da se Srbiji odobri status kandidata za prijem u Evropsku uniju jer je zaključila da je "Srbija za to spremna", ali je stavila do znanja da će Srbija biti spremna za početak pregovora o članstvu "čim dođe do valjanog napretka" u dijalogu Beograd-Priština.

"Ovo je definitivan poraz politike ove vlasti i na spoljnom i na unutrašnjem planu... Politike koja je sve vreme bila ponizna u odnosu na EU, umesto da se sa njom razgovara kao sa pravim partnerom", kazao je poslanik DSS Zoran Šami novinarima u parlamentu.

Šami je rekao da je današnja preporuka EK samo jedna u nizu ucena kako bi Srbija priznala nezavisnost Kosova i da "umesto slavlja i euforije, svi treba da shvatimo gde smo".

Prema njegovim rečima, iz mišljenja Evropske komisije se vidi da EK zapravo misli na dijalog dve nezavisne države a ne Beograda i Prištine.

On je dodao da nije problem da li Srbija treba ili ne treba da uđe u EU, već da bi to trebalo da uradi na isti način na koji su i sve druge zemlje pristupile uniji.

"Preporuka Evropske komisije priznanje Vladi Srbije"

 

Mirko Cvetković

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je veoma zadovoljan mišljenjem Evropske komisije o kandidaturi Srbije i ocenio da je preporuka Brisela značajno priznanje Vladi Srbije.


"Ovo mišljenje pokazuje da je Evropska komisija prepoznala napore koje je Srbija učinila i reforme koje smo sproveli", rekao je Cvetković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.


Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, koji je premijeru Cvetkoviću preneo mišljenje Evropske komisije, ocenio je da je današnji dan veoma važan datum u odnosima Evropske unije i Srbije.


Dežer je naveo da je danas doneo dve dobre vesti - prva je da je Evropska komisija predložila status kandidata za Srbiju, a druga je da će Srbija dobiti datum kada bude ispunjen ključni element a to je nastavak dijaloga s Prištinom.

 

"Ne menjamo politiku prema Kosovu"

 

Vuk Jeremić i Franko Fratini

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da mišljenje Evropske komisije neće uticati na politiku Srbije prema Kosovu.

 

"Naša politika prema Kosovu se neće menjati kao rezultat mišljenja Evropske komisije", rekao je Jeremić na konferenciji za novinare nakon razgovora sa šefom italijanske diplomatije Frankom Fratinijem.

 

Fratini je rekao da se Italija zalaže za nastavak dijaloga kojim će se postići "kompromisno, ali pragmatično rešenje".

 

Fratini je ponovio da će Italija nastaviti da pruža podršku Srbiji na evropskom putu i pohvalio napredak postignut u reformskom procesu.

"Dobro je što je Srbija dobila preporuku"

Vuk Drašković

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da je dobro što je Srbija dobila preporuku za sticanje statusa kandidata za članstvo, ali i upozorio da preporuka može i da se izgubi.

"Dobro je što smo dobili preporuku za status kandidata. Ona se može i izgubiti, ukoliko ne uspostavimo evropsku saradnju u regionu, što je u državnom interesu Srbije", naveo je Drašković u pisanoj izjavi.
 

Drašković je istakao da je moguće isto tako da Srbija u decembru dobije i datum za početak pregovora o članstvu u EU, ako promeni "pogrešnu i gubitničku kosovsku politiku".
 

"Sve zavisi od nas", rekao je Drašković.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2011. 15:15
Srbiju može promijeniti samo odricanje od Evropske unije i političara koji je podržavaju. EU nam otima Kosovo i Metohiju, a oni nam govore da Evropa nema alternativu. Takva doza fanatizma je zaista jedinstvena u svijetu.
Sreda 12.10.2011. 15:16
Spin doktori iz Demokratske stranke će ovaj status kandidata razvlačiti sledećih tri meseca kao najveći uspeh države Srbije još od sticanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu. Elem, Tusrka je kandidat već nekoliko decenija a Makedonija već 5 godina. Ej pet godina, pa mi možemo da budemo i duplo više od toga! Nama trebaju konkretna rešenja za ovo društvo a ne demagogija.
Sreda 12.10.2011. 15:17
sve izdajnik do izdajnika nas ubedjuje da udjemo u leshinu zvanu EU......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online