Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 13.10.2011.
10:11 >> 12:30h
Beta A

Jarinje: Akcija zatvaranja alternativnih prelaza

"Euleks, uz podršku Kfora, od jutros zatvara neovlašćene prelaze na severu Kosova", kod prelaza Jarinje, saopšteno je danas iz misije EU.

U saopštenju se navodi da Euleks deluje kako bi "podržao vladavinu prava i ponovno uspostavio ovlašćene pravce u blizini Prelaza 1 Jarinje na severu Kosova".

"Neovlašćeni pravci izbegavaju legitimne kontrole, a barikade na putevima su nelegalne i ne pomažu nikome. Važno je da se situacija na severu Kosova vrati u normalu što je pre moguće, u korist svih", rekao je Endi Sparks, vršilac dužnosti šefa Euleksa.

Kforovci na Jarinju

Dodaje se da Kfor i Euleks "podržavaju sigurno i bezbedno okruženje na Kosovu za sve zajednice".

"Nastavićemo svoje akcije da bismo podržali slobodu kretanja i uspostavili vladavinu prava, pažljivo i nepristrasno", navodi se u saopštenju.

Pripadnici nemačkog Kfora zatvorili su jutros od šest sati novi alternativni put u blizini administrativnog prelaza Jarinje, koji su Srbi pre nedelju dana izgradili.

Lokalni Srbi ponovo su jutros odbili zahtev Kfora da uklone barikade, nakon čega su oni zatvorili put, rekao je za agenciju Beta predsednik Mesne zajednice Lešak Milutin Stefanović.

Kfor traži da se ukloni barikada na tom mestu i tako omogući vojnicima normalna komunikacija i snabdevanje baze u Jarinju.

"Nećemo zauvek tolerisati barikade"

 

Erhard Drevs

Kfor i Euleks počeli su jutros sa izvođenjem združene operacije uspostavljanja kontrole u blizini Kapije 1 na Jarinju.


Kako saopštava Kfor, operacija je počela na zahtev Euleksa da pomogne u sprečavanju nelegalne upotrebe zaobilaznice oko zvaničnog prelaza i zaustavljanju krijumčarenja.


Kapija na Jarinju je otvorena i mora se upotrebljavati, javuio je radio "Slobodna Evropa".


"Kfor zadržava pravo da ukloni barikade po potrebi i neće ih zauvek tolerisati. Ljudi treba da se drže dalje od blokada puteva i barikada, i ne učestvuju u nelegalnim protestima i aktivnostima“, rekao je komandant Kfora general-major Erhard Drevs.

Lokalni Srbi su više puta isticali da će prepreke na putevima ostati sve do povlačenja kosovskih carinika sa prelaza kojima Kfor pruža logističku pomoć.

"Otežana nam je komunikacija sa centralnom Srbijom, nemamo više nijedan put prema Raški preko Kopaonika, prinuđeni smo da koristimo one preko planine Rogozne koji su u lošem stanju i kilometraža je veća", rekao je Stefanović.

Na administrativnom prelazu Jarinje, prema njegovim rečima, od uklanjanja bodljikave žice nije prošlo nijedno vozilo ili pešak, a Srbi i dalje drže u blokadi ovaj, kao i sve druge putne pravce koji vode ka Brnjaku i Jarinju.

Životne namirnice stižu alternativnim putnim pravcima na severu Kosova, a za putnički saobraćaj građani koriste i putnički voz koji saobraća dva puta dnevno od Zvečana do Kraljeva.

Srbi na severu Kosova drže pod blokadom sve važnije puteve u tom delu, zahtevajući da sa prelaza Jarinje i Brnjak, ka centralnoj Srbiji, odu kosovski policajci i carinici. Oni grade alternativne puteve kojima se snabdevaju robom iz Srbije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.10.2011. 11:56
Pogledaj dom svoj andjele ...
Četvrtak 13.10.2011. 12:56
Plasim se da ce uskoro poceti sa uklanjanjem barikada i zatvaranjem alternativnih puteva. Uz pomoc Dacicevih batinasa .
Četvrtak 13.10.2011. 10:37
Na portalu smedia.rs kazu da se KFOR povukao posle 9:00 , mada na drugim medijima i dalje stoji informacija o zatvorenom putu .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online