Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 14.10.2011.
16:53
Beta A

Zilkić: Nameću nam pomirenje

Reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić rekao je danas da predstavnici te zajednice nisu uključeni u pregovore o pomirenju dve islamske zajednice koje postoje u Srbiji.

Dovode nas pred svršen čin: Adem Zilkić

Zilkić je rekao da "nema nikakvog saznanja" o navodnom dogovoru Islamske zajednice Srbije, na čijem je on čelu, i Islamske zajednice u Srbiji koju predvodi Muamer Zukorlić, a uz posredstvo Turske.

"Mi smo u jednom čudnom i nelagodnom položaja jer se odlučuje o našoj sudbini i sudbini vernika, a da nisu uključeni naši predstavnici", rekao je reis Islamske zajednice Srbije.

Prema njegovim rečima, iz medija je jasno da u pregovorima učestvuje zajednica koju predvodi Zukorlić, i to preko "predstavnika svog ideologa reisa (Islamske zajednice BiH) Mustafe Cerića“.

Zilkić je kazao da je iz medija saznao da su u dogovore uključeni i predstavnici države i kazao da to "nije primereno jednoj sekularnoj državi".

"Mi smo za pomirenje i za sve dobre inicijative, ali se plašim da će nam biti ponuđen papir na koji nećemo moći da iznosimo primedbe već da ćemo biti dovedeni pred svršen čin", rekao je on.

Zilkić je kazao i da ne stoje medijski navodi da se zajednice mire pod pretnjom da neće više dobijati novčanu pomoć iz Turske, jer Islamska zajednica Srbije "za četiri godine koliko postoji nije dobila nijedan dinar od bilo koje države".

"Nas ne mogu ni za šta uskratiti, jer ništa nismo ni dobijali", rekao je Zilkić.

Ugljanin: Nađeno rešenje

 

Ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin rekao je danas da je nađeno rešenje za pomirenje islamskih zajednica u Srbiji.

Ugljanin kaže da su sve strane pregovora o ujedinjenu islamskih zajednica dale saglasnost o ovom pomirenju, ali i nacionalnom veću.

"Imamo način za pomirenje, sve strane pregovora su dale svoju saglasnost i mislim da ćemo Novu godinu svi zajedno dočekati u slozi, miru, jedinstvu, na opštu dobrobit svih građana", rekao je Ugljanin.

Sa druge strane, portparol Islamske zajednice u Srbiji Samir Tandir kazao je da će ta zajednica podržati svaki dogovor koji postignu verski poglavari iz Turske i Bosne i Hercegovine oko vraćanja jedinstva Islamske zajednice u Srbiji.

"U toku su ozbiljni razgovori, a mi ćemo podržati svaki dogovor koji postignu vrhovni verski poglavar Turske Mehmed Gormez i reis ul ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić. Sva nagađanja koja se pojavljuju u štampi ovih dana su proizvoljna i možemo ih okarakterisati kao špekulacije bez osnova", rekao je Tandir.

Ranije je objavljeno da je Rijaset Islamske zajednice u Turskoj ponudio dvema islamskim zajednicama u Srbiji sporazum o pomirenju, odnosno formiranju jedinstvene zajednice koja će delovati u Srbiji.

Islamska zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji bi trebalo da prihvate formiranje jedinstvene organizacije, a prema tom sporazumu, sadašnjim poglavarima i njihovim najbližim saradnicima bilo bi zabranjeno da se kandiduju za čelne funkcije u jedinstvenoj organizaciji.

Sporazumom bi bilo utvrđeno da je verskim poglavarima zabranjeno političko delovanje i agitovanje za određene političke ciljeve, kao i političko okupljanje u džamijama. Sa sporazumom su se navodno složili i predstavnici vlasti u Beogradu.

POVEZANE VESTI

Petak 14.10.2011. 17:10
E sad posto te nisu pitali ni za sta, iz protesta da se vratis u dedovu veru i da pozoves ostale poturice da se vrate u Pravoslavlje, jer vidis da ste osudjeni na lutanje i da vam niko ne valja. A ovo ujedinjenje koje je Turska isplanirala, pa da posle pokrene pitanje otcepljenja vam nece uspeti "imamo spijunku" videli smo sta spremate.
Petak 14.10.2011. 17:13
Опасно се мути само да би Зукорлић остао реис српски, не само у Рашкој области. А пошто се следеће година бира и за БиХ, покушавају из других држава да обједине функцију па да тај исти Зукорлић буде и за Србију и за Босну, а у ствари главне конце ће водити, као што и сада води Церић-велики србомрзац.
Petak 14.10.2011. 20:11
Tek sad prava istina dolazi na cistinu. U pregovorima oko sjedinjavanja ovih Islamskih zajednica ucestvuje zajednicki Sarajevo-Beograd -Ankara, odnosno obavjestajne sluzbe ovih drzava koji su i glavne gazde i glavni podstrekaci ekstremizma u Sandzaku. Ekstremista Zukorlic bi u normalnoj zemlji bio davno uhapsen a Zilkic udaljen iz javnog zivota. Stvar je sto ce nekoliko glavnih aktera pored ove dvojice . npr . Ugljanin, koji je samo obicno smece i psihopata spreman da sve zrtvuje za vlast, i Ljajic, verni sluga svih vlada koje se formiraju u Srbiji uzeti DEBELE PARE za neko toboz pomirenje...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online