Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Subota 15.10.2011.
14:16 >> 15:49h
Beta A

Drevs: Uklonite barikade do ponedeljka

Na današnjem sastanku predsednika četiri opštine sa severa Kosova sa komandantom Kfora Erhardom Drevsom zatraženo je da Srbi do ponedeljka uklone neke od barikada, kako bi se omogućilo snabdevanje, kazao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Kfor očekuje uklanjanje blokada puteva do ponedeljka
 

 "Drevs je zatražio da do ponedeljka uklonimo neke barikade kako bi vojnici Kfora mogli da se snabdevaju osnovnim životnim namirnicama, a mi smo odgovorili da je to veoma kratak period i da moramo da se konsultujemo sa svojim skupštinama kako bi od njih dobili mandat da nastavimo dalje razgovore s generalom Drevsom", kazao je Pantić novinarima nakon dvočasovnog sastanka.

On je naveo da je razgovor bio konstruktivan, da su predsednici izneli pozicije svojih lokalnih samouprava i građana severa pokrajine i rekli generalu Drevsu da barikade nisu uperene protiv Kfora, već protiv vlasti u Prištini jer one imaju nameru da na severu Kosova instaliraju albanske institucije.

Narod ne želi rat sa Kforom

"Narod ne želi da ratuje protiv Kfora, u Kforu ne vide neprijatelja i u narednom periodu Srbi će pokušati da uspostave bolju saradnju sa ovom vojnom misijom i povrate poverenje koje je ozbiljno ugroženo", rekao je Pantić.

On je dodao da su od generala Drevsa zatražili da Kfor ne preduzima nikakve jednostrane, a pogotovo ne nasilne akcije na severu Kosova, da ne pokušavaju sa uklanjanjem barikada jer će to veoma ozbiljno ugroziti došadašnji krhki mir koji vlada na severu Kosova.

Pantić je preneo reči generala Drevs da razume stavove Srba i da Kfor nema niti

Drevs zateva od nas da obezbedimo slobodu kretanja: Krstimir Pantić

kapaciteta, ni ljudstva da ruši jedne barikade, a da građani postavljaju druge, ali da on zahteva slobodu kretanja za svoje vojnike i za čitavu misiju Kfora na Kosovu. Drevs je, prema Pantićevim rečima, bio izričit da će u ponedeljak pokušati sa dopremanjem hrane svojim vojnicima na prelaze Jarinje i Brnjak.

"Od nas je zahtevao da obezbedimo slobodu kretanja, ali smo mu ponovili da je kratak period i da nećemo moći da dobijemo saglasnost naroda za takvu akciju", rekao Pantić. Prema njegovim rečima, "plan za nasilno uklanjanje barikada još nije
aktuelan, ali postoji, mada je Drevs svestan da se nasilnim akcijama ne može osigurati da građani na nekom drugom mestu ne postave barikade i za sada to nije opcija".

"Što se tiče snabdevanja, Drevs je zahtevao da to bude kopnenim putem, što podrazumeva da se uklone barikade na magistralnim putevima od Kosovske Mitrovice do Jarinja i Ribarića", kazao je Pantić, dodajući da on ne može da potvrdi da li će građani biti spremni da to učine.

Situacija će izmaći svačijoj kontroli ako se ponovi 27. septembar

"Očekujem da će i komandant Kfora do ponedeljka sa svojim saradnicima razmotriti naše argumente i da će ova akcija biti odložena do pronalaženja obostrano prihvatljivog rešenja", kazao je Pantić i poručio da će ako Kfor ne bude preduzimao nikakve nasilne akcije svojim autoritetom uticati da građani budu mirni i da ne pribegnu nasilju.

"Međutim, ako situacija izmakne kontroli i Kfor počne da primenjuje silu i oružje kao što je to činjeno na Jarinju 27. septembra, onda situaciju neće moći da kontrolišu ni predsednici opština, ni Kfor, ona će izmaći kontroli, ne samo na severu nego na čitavoj teritoriji Kosova, a to je ono što ne žele ni Srbi, a nadam se ni međunarodni predstavnici", kazao je Pantić.

Predsednici četiri opštine su najavili da će najverovatnije sredinom sledeće nedelje zakazati sednice i da će sa zaključcima i detaljima razgovora s Drevsom upoznati odbornike i od njih dobiti smernice za dalje delovanje.

POVEZANE VESTI

Subota 15.10.2011. 14:48
Najteze je u svemu je saznanje da nam je Tadic Predsednika to je ravno osecanju kao da nemamo ni drzavu ni predsednika ni vojsu ... onako sto Njegos rece " ko sirak tuzni bez igde ikoga "
Subota 15.10.2011. 15:17
Krstimir Pantic clan SNS i predsednik opstine Kosovska Mitrovica pod uticajem Tome i Vucica izgleda spreman da odustane od barikada .
Subota 15.10.2011. 16:03
Vidi ti ovo, okupator zahteva? Hoce slobodu kretanja za vojnike, i Srbi hoce slobodu kretanja vec vise od 12 godina, a to i jeste cilj vase misije pa nista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online