Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 18.10.2011.
11:51 >> 15:00h
Vestionline A

Postignut dogovor, Kfor se vratio u bazu

Pripadnici Kfora vraćaju se u bazu, rezultat je dogovora predsednika Opštine Zubin Potok Slaviše Ristića i potpukovnika Kfora Klausa Glaba. Konvoj Kfora prethodno je došao do barikada u mestu Jagnjenica. Kfor će sačekati sutrašnju sednicu četiri skupštine opština na severu Kosova.

Predstavnici Kfora razgovaraju sa predsednikom Opštine Zubin Potok
 

Pripadnici Kfora vratiće se u bazu, nakon što su jutros došli do barikada u selu Jagnjenica, koje se nalazi na putu između Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka.
 

To je rezultat dogovora predsednika Opštine Zubin Potok Slaviše Ristića i potpukovnika Kfora Klausa Glaba.
 

Kompromis za Kfor


Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da su predstavnici Srba sa severa Kosova ponudili Kforu kompromis, odnosno da se konvojima te vojne misije omogući "periodičan prolazak" putevima na severu.

Glab je predsedniku Opštine Zubin Potok preneo da je dobio komandu iz Kfora da pokuša da dođe do vojnika na prelazima Jarinje i Brnjak. Međutim, oficir Kfora kaže da nisu imali nameru da to urade silom i zato su se zaustavili na barikadama.
 

Dogovor je da se konvoj Kfora vrati u svoju bazu i da sačeka zajedničku sednicu odbornika skupština sve četiri opštine na severu Kosova koja će biti održana sutra u Zubinom Potoku.

"Na sednici ćemo, između ostalog, razgovarati o zahtevu Kfora da komunicira sa svojim vojinicima na prelazima. Njihov zahtev nije uklanjanje barikada već slobodno snabdevanje vojnika", kazao je Ristić.

"Neće biti nikakvih akcija Kfora ni danas, ni sutra dok traje sednica. Želimo da bez pritisaka razgovaramo i pronađemo rešenje", rekao je predsednik opštine Zubin Potok.

Sutra će u Zubinom Potoku biti održana zajednicka sednica Skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, na kome će odbornici predloziti prihvatljivo rešenje za Srbe na severu Kosova.
 

Na barikadi u Jagnjenici okupljen je veliki broj građana, barikada je dodatno ojačana sa još dva kamiona, koji su puni zemlje. Mirno je, nema incidenata.
 

Vozila Kfora krenula su oko 10 časova iz mesta Novo selo, preko Vučitrna, Kosovske Mitrovice, alternativnog puta kroz Košutovo, mesta Čabre i došli do Jagnjenice.
 

Put Kosovska Mitrovica - Zubin Potok i dalje je blokiran, ali se očekuje da će saobraćaj uskoro biti normalizovan.

Dačić: Kforovci, ne primenjujte silu


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je na Kfor da ne primenjuje nikakvu silu na severu Kosova, jer "barikade nisu stvorili kriminalci".

 

"Apelujem na Kfor da ne primenjuje silu, jer barikade nisu stvorili kriminalci, nego su one način političke borbe i način izražavanja političkog stava Srba da se ne zaokružuje nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

 

Prema njegovim rečima, veoma je važno voditi političke razgovore kako bi se pripadnici Kfora na prelazima ka Srbiji redovno snabdevali, bez ugrožavanja barikada.

 

"Svaki incident koji bi se dogodio mogao bi imati štetne posledice po obe strane", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 12:01
Ako Srbi svojim tijelima branili ono što je njihovo KFOR neće moći iz ove situacije izaći kao pobjednik. Samo da CIA i ostali ne unesu sjeme razdora među Srbe...
Utorak 18.10.2011. 13:02
rodzer....ofte parikate.....rodzer.....fracamo se u basu.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online