Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 18.10.2011.
20:16
B92 A

Filološki fakultet blokiran, studenti nezadovoljni blokadom

Blokada nastave na Filološkom fakultetu se nastavlja. Deo studenata koji žele da dolaze na predavanja izrazile nezadovoljstvo zbog blokade.

Blokada fakulteta koja je počela juče ujutro predstavlja, kako su rekli studenti reporteru, novi vid i nastavak ranijih protesta uperenih protiv ministarstva prosvete zbog visokih školarina i upisne politike, kao i teškog položaja studenata.

Studenti nezadovoljni visinom školarina

U zgradu fakulteta se ulazi slobodno, upis se odvija redovno, a studentska služba radi, dok su po hodnicima i ispred učionica postavljene barikade od stolica i klupa.

U holu fakulteta, koji je izlepljen obaveštenjima o blokadi nastave, prikupljaju se novčani prilozi za protest i omogućeno je potpisivanje peticije.

Članica Plenuma studenata koja je želela da ostane anonimna rekla je agenciji Beta da je oko 50 studenata, na smenu, noć provelo u prizemlju fakulteta, gde su organizovali spavaonicu. Ona je rekla da studenti drže svoja predavanja, debate i projekcije filmova, da se profesori neometano kreću zgradom, a da se studenti,

Traže se odgovorni

 

Ministarstvo prosvete Srbije pokušava da u saradnji sa upravom begradskog Filološkog fakulteta utvrdi ko su zapravo studenti koji od juče blokiraju taj fakultet i koji su njihovi konkretni zahtevi, rečeno je u resornom Ministarstvu.

 

''Moramo da utvrdimo sa kim treba da pregovaramo i koji su to konkretni zahtevi. Od uprave Filološkog fakulteta stizu informacije da je medju onima koji protestuju, zapravo, najmanje studenata sa tog fakulteta'', navode u Ministarstvu.

osim fizičkim preprekama, mirnim putem, verbalno, sprečavaju da uđu u učionice.

Jedna članica Plenuma rekla je i da od juče nisu razgovarali sa upravom fakulteta, ni s ministarstvom prosvete. Prema njenim rečima, biblioteke i čitaonice rade neometano i studenti mogu da dolaze na konsultacije s profesorima, a blokadu podržava i deo profesora.

Dve studentkinje grupe za srpsku književnost i jezik, koje su želele da ostanu anonimne, došle su, međutim, u kabinet dekana da izraze nezadovoljstvo zbog blokade nastave, a zahteve kolega ocenile kao nerealne.

Te studentkinje su agenciji Beta opisale da su juče, zajedno sa još oko 30 kolega, sprečene da uđu na prepodnevno predavanje, a da je nastava iz drugog predmeta uveče održana u kabinetu profesora.

Viši lektor za ruski jezik Vukosava Đapa Ivetić rekla je da je danas prekinut čas studenata slavistike sa lektorom iz Rusije. Ona je ispričala da su studenti i lektori napustili učionicu kada su se ispred učionice začule sirene.

"Iako nije bilo fizičkih pretnjih, rečeno nam je da nastavu možemo da držimo u parku ili negde drugde", kazala je Vukosava Đapa.

Dekanka Aleksandra Vraneš je ponovila da studenti koji blokiraju nastavu nisu studenti Filološkog fakulteta, već da među njima im a studenata Filozofskog, Fakulteta dramskih umetnosti i Fakulteta političkih nauka.

Ona je kao netačne odbacila navode da deo profesora podržava blokadu i potvrdila da sa studentima koji blokiraju nastavu nije bilo kontakata od juče, kada im je upućeno pismo posle sastanka dekanskog kolegijuma sa upravnicima katedri i predstavnicima Studentskog parlamenta i Plenuma.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2011. 17:46
Studenti su samo jedan deo nezadovoljnog naroda u ovoj državi. oni su bez perspektive bez motiva i bez financija.Vreme je da se promeni nešto i ukloni vladajuća koalicija na čelu sa Borisom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online