Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 18.10.2011.
23:46
B92 A

Patrijarh najglasnija opozicija

Patrijarh Irinej postao najglasnija opozicija vlasti u Srbiji kada je reč o odnosu prema EU i uslovima za nastavak evropskih integracija.

Svojim oštrim izjavama o EU i Kosovu zauzeo oštriji stav od velike većine opozicionih partija: Patrijarh srpski Irinej
 

On je svojim oštrim izjavama o EU i Kosovu zauzeo stav čak oštriji od velike većine opozicionih partija i, sa izuzetkom radikala, jače od njih ističe potrebu odustajanja Srbije od evropskog puta, piše "Danas", a prenosi B92.

Patrijarh srpski izjavio je nedavno u Jagodini da je pred Srbijom veliko iskušenje, jer joj nude da uđe u Evropu, ali sa „strašnom cenom“ - da se odrekne Kosova i Metohije.

„Ako treba da žrtvujemo KiM da bismo ušli u Evropu, da im se onda zahvalimo na njihovoj dobroti i ljubavi. Neka nas ostave same, neka nam ne čine ono što su nam nedavno učinili, a da naše Kosovo ostane sa nama“, rekao je patrijarh posle parastosa koji je služio kod Spomenika Jagodincima poginulim za oslobođenje i ujedinjenje od 1912. do 1918. godine.

Podsetimo, poglavar SPC je i sredinom septembra, prilikom odlaska u Kosovsku Mitrovicu, u posetu Srbima na barikadama, poručio: „I ako stradate, znate zašto stradate, ako budete morali krv da prolijete, znate zašto to činite. To je sveto mučeništvo i odbrana svete zemlje. To je poruka naše crkve, episkopa i arhijereja i

onih koji se brinu o vama.“ Nešto kasnije, 7. oktobra, u manastiru Mileševa, u

Branko Ružić (SPS):

Patrijarhove poruke korespondiraju sa stvarnim stanjem. Neko će reći da je to politički stav, može se tako i definisati, ali Crkva ima pravo da kaže šta misli. To nije zloupotreba, niti je želja samog patrijarha bila da bude opozicionar, odnosno političar.

Velimir Ilić (Nova Srbija):

Patrijarh je izrekao ono što svaki Srbin misli. On je zatražio da se raščisti šta su srpski ciljevi i da se to narodu kaže. Pozdravljamo Irineja i hvala mu što je te važne poruke jasno i glasno izgovorio. Nadam se da će ga vlast, zbog težine položaja poglavara SPC, ipak bolje čuti nego što čuje nas iz opozicije.

Čedomir Jovanović (LDP):

Zašto patrijarh Irinej, koji savetuje da se proliva krv na Kosovu, danas nije sa Srbima na barikadama? Zašto su ministar Goran Bogdanović i vladin pregovarač Borko Stefanović takođe ostavili te ljude na Kosovu?

društvu ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina, patrijarh Irinej je, između ostalog, poručio da je srpski narod imao „puno prijatelja, bar smo tako mislili, mnogi od njih stali su na stranu onih koji nas ne vole i koji nas mrze“. „Ostali smo sa malo prijatelja, ali ostali smo s našim najvećim prijateljem, ruskim narodom“, zaključio je Irinej.

Vlada u ćorsokaku

Živica Tucić, verski analitičar, kaže da je javnost u Srbiji podeljena oko teme evrointegracija, pedesetak odsto je za, dok je ostatak neodlučan ili protiv.

„U tih 50 odsto koji su za EU ima i vernika SPC i ono što patrijarh govori nije u skladu s njihovim interesima. Ipak, patrijarhove reči neće imati veliki uticaj na promenu njihovog mišljenja, jer se crkva ovde shvata više u tradicionalnom smislu, kao mesto gde se krsti, venčava i sahranjuje. U tom smislu, politički uticaj SPC je ograničen“, smatra Tucić.

On podseća da su crkve i sve verske zajednice prilikom usvajanja Zakona o zabrani diskriminacije u svom zvaničnom saopštenju navele da neće stajati na putu evropskih integracija i da će ga pomagati. Na pitanje Danasa šta se desilo u međuvremenu, pa je SPC došla do pozicije koja se može tumačiti i kao „antievropejstvo“, Tucić ističe da je evroskepticizam porastao u celom društvu.

„Crkva bi trebalo da pitanje Kosova prepusti državi da rešava i da ima u vidu ne želje, nego realnu situaciju“, zaključuje Živica Tucić.

Dušan Janjić, politički analitičar, kaže da se ovakvi istupi patrijarha Irineja mogu tumačiti kao najava vrlo ozbiljnih, dramatičnih događaja i kao briga Crkve za svoje vernike.

„Vlada je u totalnom ćorsokaku. Nema čoveka u Srbiji koji je njome zadovoljan. Čak se i njeni članovi ponašaju kao da nikada nisu bili na vlasti. To je znak duboke krize. Ne bi Srpska pravoslavna crkva izašla iz svoje uloge da nije osetila poziv naroda. Ako nema vernika nema ni crkve, i to je realna briga koju SPC ima“, objašnjava Dušan Janjić.

POVEZANE VESTI

Sreda 19.10.2011. 00:00
Pa valjda bi crkva trebalo da je glasnija i od radikala. Srbija se previše "ne češe" za KIM. Dokaz tome je da je iz moje Banjaluke 3 konvoja upućeno na KIM, a iz svih gradova Srbije ni jedan. To je rezultat ubijanja u pojam srpske nacionalne svijesti. Jadna zemlja gdje se čita Press, gleda B92, sluša JK, a glasa za Tadića!
Sreda 19.10.2011. 00:07
Да се и ја сложим са патријархом. Путуј ЕУропо.
Utorak 18.10.2011. 23:58
I TREBA DA KAZE TO STO JE REKAO a to sto tvrdi cedomorac on i ne zna da je sv otac IRINEJ bio na barikadama pa i kako ce da zna IZDAJNIK
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online