Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
26
Četvrtak 20.10.2011.
02:53 >> 17:55h
Vestionline, Beta, RTS A

Kfor i Euleks uklonili barikade na Brnjaku

Kfor i Euleks uklonili su jutros barikade u blizni prelaza Brnjak, na severu Kosova, i postavili kontrolne punktove za proveru vozila, saopšteno je iz misije EU. Tokom te akcije, sprovedene u cilju ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na severu Kosova, desilo se nekoliko manjih incidenata zbog čega je na kratko privedeno nekoliko osoba, navodi se u saopštenju Euleksa.

"Opšti cilj operacije je da se poboljša situacija vladavine prava u severnom delu Kosova. Euleks je u blizini prelaza 31 (Brnjak) na kratko priveo nekoliko pojedinaca, koji su kasnije pušteni. Pored toga, desilo se nekoliko manjih incidenata", navodi Euleks.

Euleks je pozvao građane da ostanu mirni i da poštuju vladavinu prava i poručio da to od njih očekuju sve zemlje članice evropske zajednice. Euleks je naveo u saopštenju da su uz kontrolne punktove postavljene i betonske prepreke.

Srbi iz sela Jagnjenica, u opštini Zubin Potok, pojačali su jutros barikadu na putu sa još dva kamiona natovarena balvanima, nakon što su vojnici Kfor intervenisali suzavcem. Vojnici Kfora su oko 10.30, bez povoda, ponovo upotrebili suzavac u
spreju koji su prskali u oči ljudima koji su stajali nasuprot njima na barikadi. Njima je pružena lekarska pomoć na licu mesta.

Povređeni vojnici Kfora

 

Osam vojnika Kfora je povređeno
u akciji uklanjanja barikada koje su Srbi postavili na severu Kosova, saopštila je pres služba međunarodnih snaga.

 

U saopštenju se ne precizira intenzitet povreda, ali se pretpostavlja da su te povrede lakše povrede, jer se navodi da su vojnici povređeni od suzavca, dima i aparata za gašenje požara.

U selima Jagnjenica i Župče, u Ibarskom Kolašinu, okupio se veliki broj građana koji dežuraju pored barikada na ulazu u Leposavić i u blizini administrativnog prelaza.

Trenutno nema aktivnosti Kfora prema prelazu Jarinje.


Francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su kontrolu puta u blizini administrativnog prelaza Brnjak gde su tokom noći uklonili barikadu koju su pre mesec dana postavili Srbi.

Vojnici Kfora prethodno su formirali kordon između Srba i barikade od kamiona. Kforovci, koji su pod opremom za razbijanje demonstracija, sklonili su jedan od tri kamiona kojim su Srbi blokirali put, a u nekoliko navrata upotrebili su suzavac u nastojanju da primoraju okupljene Srbe da se raziđu. Srbi su uzvikivali "Nećete nas oterati odavde".

Reporter RTS-a navodi da su mobilne mreže 063 i 064 ometane, tako da je otežana komunikacija.

Građani sede na putu okrenuti leđima i ne reaguju na upozorenje da se uklone iz

10.000 Srba brani barikade

 

Prema procenama reportera ''Srne'', na 16 barikada okupilo se 10.000 Srba. Srbi s obe strane prelaza Jarinje u većem broju se okupljaju, kao i na barikadama u Kosovskoj Mitrovici i u mestu Rudare, spremni da spreče probijanje barikada.

zone bezbednosti koju kontroliše Kfor. Kažu da se ne boje pretnje da će biti upotrebljena sila i zahtevaju da se konvoj vrati u bazu do postizanja sporazuma sa srpskim političkim predstavnicima na severu Kosova.

Okupljeni Srbi pevaju patriotske pesme, posedali su na put kako bi svojim telima sprečili prolazak Kfora.

Sa građanima je i predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, koji apeluje na građane da ostanu mirni i mudri. Mediji navode da danas škole u Zubinom potoku ne rade.

Pripadnici Kfora su sa više destina vozila krenuli tokom noći iz baze u Novom Selu kod Vučitrna prema Ibarskom Kolašinu i administrativnom prelazu Brnjak.

U selima Zupče i Jagnjenica zaustavili su se ispred barikada gde su tokom noći dežurali građani, a pristizali su i oni koji nisu bili u smeni za dežurstvo. Oko 6 sati u Zupču su izašli ispred barikade od balvana i napravili tampon zonu prema koloni Kforovih vozila.

"Ako se ne raziđete, upotrebićemo silu"

Kforovci su preko razglasa pozvali okupljene građane da se raziđu i upozorili da će, u suprotnom, upotrebiti silu. Naveli su da su tu "da obezbedi sigurno okruženje za sve".

Reagujući na takav apel, građani su posedali na put i okrenuli leđa pripadnicima Kfora.

Akcija Kfora pod okriljem noći

Jake snage Kfora grupisale su se u svojim bazama oko ponoći, nakon čega su najmanje dva konvoja krenula prema prelazu Brnjak i barikadama koje su postavili Srbi sa severa Kosmeta, javili su reporteri RTS-a.

Konvoj od više desetina vozila Kfora, među kojima su oklopni transporteri, kamioni i bageri, potom je stigao u Kosovsku Mitrovicu iz pravca Prištine i zadržao se kod mesta Zupče u opštini Zubin Potok.

Broj vozila u konvoju nije bilo moguće proceniti, jer je mrak, a pripadnici austrijskih i nemačkih snaga Kfora nisu dozvoljavali pristup.Na barikadi je tada bilo okupljeno oko 150 Srba, među kojima i predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Drugi konvoj se tada pozicionirao u selu Vinarce, na putu prema Jagnjenici gde se takođe nalaze barikade Srba.

Lokalni Srbi su rano jutros, posle 2 časa, počeli da se okupljaju na barikadama.

Tadić: Uzdržati se od upotrebe sile

Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je rano jutros od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera Srba na severu Kosova da odlučuju isključivo u interesu građana.

"Zahtevam od Kfora i Euleksa da se uzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih lidera da donose odluke koje se tiču iskljuivo vitalnih interesa građana i doprinose očuvanju našeg naroda na Kosovu, a ne interesima njihovih stranakih šefova koji i ovo pitanje dnevno politički instrumentaliziju u svrhu nekih budućih izbora", naglasio je Tadić.


Predsednik Srbije je istakao da "građani ni po koju cenu ne smeju pribeći nasilnim reakcijama, jer one vode u sunovrat".


"Dražva Srbija zahteva od svih činilaca striktno poštovanje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Plan u šest tačka generalnog sekretara UN, koji definišu statusnu neutralnost međunarodnih institucija na Kosovu, rekao je Tadić i dodao da je potrebno obezbezbediti nesmetano logističko snabdevanje međunarodnih misija.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2011. 03:02
Neka je nasima Bog u pomoci,jer lesinari ne odustaju od zrtve.Jake snage kfora sa bagerima je poruka Srbima od Tadicija koju nisu ni culi ni videli,sada je vide i cuju.
Četvrtak 20.10.2011. 03:16
Braco Srbi,Bog neka vam je na pomoci. C C C C
Četvrtak 20.10.2011. 04:31
Nadam se da medju nasim golorukim srbima nece biti povredjeni, a za ove silajdzije me podobro zabole. Kako je tuzno to da je Beograd utonuo u duboki san, dok se na KiM gaze sva moguca ljudcka prava naseg naroda koji nije ni mrava zgazio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online