Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
36
Četvrtak 20.10.2011.
11:01 >> 01:30h
Vestionline, Blic A

Akcija uklanjanja barikada, iz minuta u minut

Kfor i Euleks uklonili su jutros barikade u blizni prelaza Brnjak, na severu Kosova, i postavili kontrolne punktove za proveru vozila, saopšteno je iz misije EU. Tokom te akcije, sprovedene u cilju ponovnog uspostavljanja slobode kretanja na severu Kosova, desilo se nekoliko manjih incidenata zbog čega je na kratko privedeno nekoliko osoba, navodi se u saopštenju Euleksa. Mediji navode da su noćas helikopteri Kfora preletali preko Jarinje, te se pretpostavlja da će pripadnici te misije tokom noći pokušati da sklone barikade u blizini tog prelaza.

23:08 Srbija je spremna da nastavi dijalog sa Prištinom onog časa kada budu postojali obrisi rešenja za administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, izjavio je šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

22:54 Kfor je potvrdio da je današnja akcija na teritoriji opštine Zubin Potok bila uspešna i da je uklonjena barikada na graničnom prelazu Brnjak. U toj akciji osam vojnika Kfora lakše je povređeno.

19:33 Gornji dom ruskog parlamenta - Savet Federacije osudio je nasilje pripadnika KFOR-a na Kosovu prema Srbima u pokrajini, ocenjujući da je to očigledno ispoljavanje dvostrukih standarda.

19:09 Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg izjavio je danas da će Velika Britanija pojačati pritisak na Srbiju da ugasi paralelne strukture na severu Kosova.

18: 42 Američki ambasador na Kosovu Kristofer Del danas je u Juniku na zapadu Kosova izjavio da je nezadovoljan ponašanjem nekih estremnih grupa koje se suprotstavljaju uklanjanju barikada na severu Kosova.

18:22 Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je da se Kosovo ne može "braniti puškom" već "glavom" i upozorio da je "najgori mogući scenario" sukob Srba sa međunarodnom zajednicom.

17:19 Vlada Srbije pozvala je danas sve pripadnike međunarodnih misija na Kosovu na uzdržanost i da ne upotrebljavaju silu, kao i lokalno stanovništvo da ne reaguje na provokacije kako bi se izbegli incidenti.

16:54 Čelnici opština sa severa Kosova optužili su danas "militantni i antisrpski" deo Kfora za prekid razgovora kojima je trebalo da se nađe rešenje za uklanjanje barikade i pozvali predstavnike te vojne misije na dogovor.

14:43 Opunomoćenik nemačkog Ministarstva inostranih poslova za JI Evropu, Nikolaus Lambzodrf, izjavio je za nemački radio "Dojče vele" da Beograd zna da podela Kosova i priključenje severa Srbiji i ostatka Albaniji ne dolazi u obzir.

15:59 Srpska radikalna stranka smatra da "delegacija na najvišem nivou iz Srbije" treba da poseti Moskvu, da bi sa ruskim partnerima usaglasila stav koji bi doveo do zajedničke pozicije Rusije i Srbije o događajima na Kosovu i Metohiji.

15:36 - Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je da je akcija međunarodnih mirovnih snaga na severu Kosova u skladu sa opredeljenjem institucija Kosova za vladavinu reda i zakona, stvaranje mira, integracije i održivog ekonomskog razvoja u severnom delu zemlje.

15:02 - U pokušaju pripadnika Kfora da uklone barikadu u mestu Jagnjenica rano jutros jedna žena je lakše povređena udarcem štita u glavu, rekao je Tanjugu dežurni lekar u domu zdravlja Zubin potok Bojan Stojićević.Trideset Srba takođe je imalo tegobe zbog suzavca, koji su ispalili pripadnici Kfora, kažu u Domu zdravlja u Zubinom potoku.


14:57 -
Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenjuje da je situacija na severu Kosova neodrživa i da je nedopustivo da već mesec dana ne postoji slobodan prolaz.

14:32 - Srbi na severu Kosova i Metohije svojim maksimalističkim zahtevima prkose i Evropskoj uniji, i Kforu, i Beogradu, objavio je danas internet portal "Juroponlajn magazin" povodom poslednjih zbivanja na Kosovu i Metohiji.

13.17 - Potpukovnik Klaus Glab obavestio je predsednika opštine Zubin Potok Slavišu Ristića da je od komande Kfora dobio nalog da istraje u pokušaju da se uklone barikade.

13.00 - Vojnici nemačkog Kfora razvukli su posle 12 sati bodljikavu žicu iza barikada koje su postavljene u selu Jagnjenica kod Zubinog potoka.  

12:57 - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je danas Kfor i Euleks da se uzdrže od upotrebe sile i poručio da građani na Kosovu i Metohiji ne treba da pribegavaju drugim sredstvima osim mirnih demonstracija.

12:27 - U toku je protest Srba u Gračanici u znak podrške sunarodnicima na severu Kosova. Okupilo se više od hiljadu građana koji su krenuli u protestnu šetnju od trga Simonida ka spomeniku Kosovskim junacima u centru Gračanice. Na čelu kolone istaknuta je parola “Kosovo je srce Srbije”.

12:14 - Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da Beograd radi na tome da Kfor i predstavnici Srba na Kosovu sednu za sto i reše problem snabdevanja jedinica, bez međusobnog uslovljavanja.

12:00 - Vojnici Kfora korišćenjem suzavca naneli su Srbima, ali i sami sebi lakše povrede. Pres služba međunarodnih snaga saopštila je da je “osam vojnika Kfora povređeno u akciji uklanjanja barikada”. Ne preciziraju se povrede, ali se u saopštenju dodaje da su vojnici povređeni od suzavca, dima i aparata za gašenje požara.

11:41 - Tri autobusa sa građanima iz severnog dela Kosovske Mitrovice uputilo se, kao podrška na barikadi u Jagnjenici. Nije moguće precizno proceniti koliko je mladih i studenata iz ovog grada krenulo privatnim automobilima.

11:30 - Poslanici LDP, SRS, DSS i NS zatražili su, povodom najnovijih događaja na Kosovu i Metohiji, da republički parlament već danas raspravlja o situaciji na severu pokrajine, kao i da hitno bude sazvana sednica skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost.


11:00 -
Barikada u selu Jagnjenica dodatno je ojačana. Lokalni Srbi dovezli su još dva kamiona - jedan pun balvana, drugi šljunka. Na ovoj barikadi inače su se nalazila tri kamiona, od kojih je Kfor pomerio jedan jutros oko 6 časova.

10:56 - Buldožer i oko desetak vozila Kfora zaglavljeni su na zemljanom putu kod albanskog sela Čabra koji vodi ka Jagnjenici, saznaje “Blic”. Pre oko dva sata buldožer, u pratnji pešadije, izašao je iz sela Čabra. Međutim, izuzetno loš put i kaljuga zaustavili su vozilo. Trenutno, kako za “Blic” prenose izvori sa Severa, kolona ne može ni napred ni nazad.


10:35
- Pripadnici Kfora bacili su iznova suzavac na okupljene građane kod barikade na Jagnjenici. Pripadnici nemačkog Kfora odmah potom su počeli guraju narod kako bih ih udaljili od barikade.
 

10:24 - Prema saznanjima “Blica”, specijalne jedinice Euleksa zadužene su za obezbeđivanje građevinskih mašina koje treba da raščišćavaju put i uklanjaju barikade. Kako kaže izvor lista, oko 40 vozila Kfoar je malo pre ponoći krenulo iz Novog Sela, koje se nalazi južno od Ibra, ka Jagnjenici, odnosno Brnjaku. Ovaj konvoj čine nemački i austrijski deo Kfora. Kako piše "Blic", u albanskom selu Košutovo, nadomak sela Zupče, grupisalo se ukupno 74 vozila Kfora.
 

10:20 - Portparol Kfora Uve Novicki izjavio je danas da je akcija Kfora na teritoriji opštine Zubin potok bila uspešna i da će Kfor nastaviti sa akcijama u cilju uspostavljanja slobode kretanja na teritoriji Kosova.

 

08:53 - Kfor je od jutros od 6.30 časova aktivirao ometače mobilne telefonije kako bi smanjio protok informacija i međusobno obavještavanje Srba na severu Kosova.

08:22 -  Povodom napete situacije na severu Kosova i Metohije i kao znak podrške Srbima na barikadama prema administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak, u Gračanici će danas u 11.00 časova biti održan centralni miting podrške.

02:53 - Francuski pripadnici KFOR-a preuzeli su kontrolu puta u blizini administrativnog prelaza Brnjak, gde su tokom noći uklonili barikadu, koju su pre mesec dana postavili Srbi, javio je izveštač KIM radija sa severa Kosova. Kako javlja Radio KiM, Brnjak je otvoren za saobraćaj.

02:14 -  Kfor nema operativni plan za nasilno uklanjanje barikada, ali to ne znači da neće upotrebiti silu jer zadržava to pravo, rekao potpukovnik Ralf Adamec u intervjuu za "Politiku".

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2011. 11:29
nacisti ponovo gaze srbiju.
Četvrtak 20.10.2011. 11:09
Na twiteru #Kosovo mozete naci sveze informacije i propagandu nasih sugradjana albanaca
Četvrtak 20.10.2011. 16:01
BOZE POMOZI IM, NEMAJU NIKOGA OSIM TEBE !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online