Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 21.10.2011.
00:40
Vestionline A

Helikopteri Kfora preletali preko Jarinja

Helikopteri KFOR-a noćas su u više navrata preleteli centralni deo Kosmeta iz pravca američke vojne baze "Bondstil" kod Uroševca prema administrativnom prelazu Jarinje, što se, prema oceni posmatrača, tumači kao najava akcije koja će tokom noći uslediti i na ovom administrativnom prelazu.

Prema informacijama sa tog administrativnog prelaza, helikopteri su tokom popodneva u više navrata sletali u bazu postavljenu nadomak Jarinja, dovlačeći ljudstvo, vojnu opremu i tehniku.

Foto: Ilustracija

U iščekivanju noći Srbi su u povećanom broju prisutni na barikadama iz pravca južnog dela Kosovske Mitrovice, odakle se očekuje eventualni pohod pripadnika Kfora u razbijanju barikada.

U Jagnjenici kod Zubinog Potoka vlada zatišje, a Kfor je posle razvlačenja žice na ovoj barikadi započeo ukopavanje, čime je najavio da se neće povući kako su to zatražili predsednici opština sa severa Kosova.

Ovo novo utvrđenje Kfora je upozorenje Srbima da u povećanom broju i mnogo spremnije dočekaju predstojeću noć, pošto postoji sumnja da će sledeća akcija Kfora biti uklanjanje barikade u blizini Jarinja u opštini Leposavić, jer ovdašnji bolji poznavaoci prilika ocenjuju da Kfor nastoji da ukopavanjem u Jagnjenici odvuče pažnju sa akcija koje planira na Jarinju.

Uprkos akcijama Kfora, svi magistralni putevi na severu Kosova i Metohije su i dalje neprohodni, i njima se ne kreću pripadnici Kfora i Euleksa.

Građani Kosovske Mitrovice su poput sunarodnika iz Zubinog Potoka, Zvečana i Leposavića ojačali barikade na raskrsnici u Rudnici, i na prilazima severnom delu grada iz pravca južnog albanskog dela. Dodatni motiv jedinstva i odlučnosti Srba da istraju su poruke koje su popodne uputili međunarodni i kosovski zvaničnici.


Američki ambasador u Prištini Kristofer Del izjavio je danas da SAD podržavaju Vladu Kosova u "naporima da uspostavi vladavinu zakona i stane na put kriminalnim grupama na severu Kosova".

Kancelarija predsednice samoproklamovane republike Kosova Atifete Jahjage saopštila je da podržava akciju međunarodnih snaga na severu Kosova "da ukloni barikade i stvori mogućnost za slobodan protok robe i ljudi".

Četrdesetak Srba povređeno je od suzavca i u naguravanju sa pripadnicima Kfora na barikadi kod Jagnjenice, a četvoro je primljeno u Dom zdravlja u Zubinom Potoku.

Pošto što Kfor i lideri četiri opštine na severu Kosova juče nisu uspeli da postignu dogovor i rešenje za snabdevanje jedinica Kfora na severu, pripadnici Kfora počeli su u četvrtak rano ujutru u selu Jagnjenica uklanjanje barikada sa alternativnog magistralnog puta koji Kosovsku Mitrovicu povezuje sa administrativnim prelazom Brnjak.

POVEZANE VESTI

Petak 21.10.2011. 03:18
Vazno je napomenuti ko je odgovoran za eventualno stradanje Srba : 1 Onaj ko je doveo EULEX , koji sada vodi akcije dovodjenja Carinika " Republjik e Kosoves " i nalaze razbijanje barikada i obracun sa Srbima vatrenim oruzijem 2 Onaj ko je prihvatio Carinski Pecat , na osnovu cega KFOR temelji sve akcije na severu Kosova i Metohije Rezime : znaci sta god da se Srbima desi nece biti odgovorni ELEX i KFOR nego onaj ko ih je tu doveo i ko je dao potpis za Carinski Pecat " Republjik e Kosoves "
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online