Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 23.10.2011.
21:52
Blic A

Filološki i Filozofski i dalje blokirani

Prihvaćeni zahtevi studenata, među kojima je vraćanje apsolventskih rokova i oslobođanje (dela) školarine za sve sa 48 bodova, realizovaće se u toku sledeće nedelje, kaže za "Blic" pomoćnik ministra prosvete Slobodan Jauković. Studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta u Beogradu najavili su da će blokada ovih fakulteta trajati sve dok Ministarstvo ne ispuni i njihove zahteve.

Delimično ispunjeni zahtevi; studenti Filozofskog i Filološkog fakulteta nezadovoljni
 

Kako kažu, Ministarstvo je ispunilo zahteve predstavnika Studentske konferencije univerzitetа Srbije i studentskih parlamenata (SKONUS), ali ne i njihove zahteve smanjenja školarina i budžetskog statusa za sve sa 48 bodova, kako bi ovi studenti mogli da dobiju dom i menzu, a ne samo da se oslobode plaćanja školarine.

Rektor Branko Kovačević

Nakon sinoćnjih incidenata situacija je mirna, u blokiranim slušaonicama je nekoliko stotina studenata, a najavljeno je i pokretanje inicijative za smenu beogradskog rektora Branka Kovačevića.

Da podsetimo, u zgradu Filozofskog fakulteta u Beogradu sinoć je ubačena baklja, ali nema povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta. Grupa mladića koju su očevici opisali kao "skinhedse", pokušala je da uđe i u Filološki fakultet.

Dekanka Filozofskog: Brinem za bezbednost studenata

Dekanka Filozofskog Vesna Dimitrijević kaže da je posle sinoćnjeg napada grupe mladića zabrinuta za bezbednost studenata.
"Obići ću studente u toku dana i pokušati da ih odgovorim od dalje blokade fakulteta. Ovaj protest prevazišao je granice studentske pobune i postao opasan i po njih same", rekla je Dimitrijevićeva.

Rektorski kolegijum Univerziteta u Beogradu i dekani Filološkog i Filozofskog fakulteta oštro su osudili napad nepoznate grupe na studente Filozofskog fakulteta i njihov upad na Filološki fakultet.


"Bilo kakav vid nasilja ne priliči akademskoj zajednici i demokratskom društvu. Apelujemo na studente da obustave blokadu fakulteta i vrate se redovnoj nastavi. Na zahteve studenata, Filološki fakultet je pozitivno odgovorio i sve koji su ostvarili 48 ESPB oslobodio školarine. Naglašavamo da je Ministarstvo prosvete pozitivno odgovorilio na veliku većinu zahteva predstavljenih od strane predstavnika Studentske konferencije univerziteta Srbije i predstavnika studentskih parlamenata državnih univerziteta", ističu u Rektoratu.

Oni kažu da s obzirom na zvanične pozive političke organizacije „Marks 21“ i beogradske grupe „Anarhosindikalističke inicijative“ na blokadu Filološkog i Filozofskog fakulteta, izražavaju opravdanu bojazan da se studentima manipuliše i protesti koriste u cilju promocije političkih ideja, čemu nije mesto u akademskoj zajednici.

S druge strane, studenti optužuju rektora da je izjavama kako se iza studentskih blokada kriju političke organizacije, izazvao sinoćni incident.

"Najoštrije demantujemo sve navode rektora. Fakultete ne blokiraju nikakve političke organizacije. Plenum je studentsko telo, nastalo na demokratski način, samoorganizovanjem studenata", naveo je član Plenuma Filološkog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Nastava na Filološkom fakultetu blokirana je od ponedeljka, a na Filozofskom fakultetu od četvrtka.

Zahtevi SKONUS-a

Smanjenje školarine

*Oslobođenje cele ili dela školarine za sve sa 48 bodova

*Vraćanje apsolventskog staža

*Ukidanje rangiranja

*Zahtevi koje je Ministarstvo pristalo da ispuni

 

Zahtevi Plenuma

* Smanjenje školarine na iznos tri minimalne državne plate

* Budžetski status za sve sa 48 bodova

* Vraćanje apsolventskog staža

* Ukidanje rangiranja

POVEZANE VESTI

Četvrtak 27.10.2011. 19:02
i svi ce se na kraju povuci.
Ponedeljak 24.10.2011. 12:30
Skinheads-- nisu nacisti...pogledajte svuda u svetu ima mesano bele i crne rase koji su Skinsi..samo kod nas njih nazivate nacistima.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online