Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Ponedeljak 31.10.2011.
12:51
T. Zečević - Vesti A

Ko je ukrao četiri milijarde evra?

Sve državne institucije zdušno su radile i rade na prikrivanju korupcije, a srpska vlast simulirajući borbu protiv ove podivljale pošasti, omogućila je formiranje koruptivne koalicije koja godinama otvoreno pelješi srpsko zdravstvo, samo su neke od optužbi koje iznosi Udruženje lekara za borbu protiv korupcije.

Ovo udruženje je nedavno u Krakovu primilo nagradu Evropskog fonda za borbu protiv korupcije.

- Vlast, znajući šta je sve uradila zdravstvu, na sve načine odugovlači rasplet brojnih afera neprestano simulirajući borbu protiv korupcije. A EU i dalje sve češće i nervoznije traži objašnjenje gde su završile četiri milijarde evra donacija. Ili na koji način je utrošeno 12,5 miliona evra, traženih od EU i dobijenih 2009. isključivo za borbu protiv korupcije - otkriva dr Draško Karađinović, član ovog udruženja.

PROZVALI MINSITRE, SUDOVE TUŽILAŠTVO: Konferencija za štampu boraca protiv korupcije


Pošto je zaključilo da je sama država učestvovala u formiranju koruptivnih institucija, ovo udruženje otišlo je i korak dalje - imenovalo je institucije koje prikrivaju korupciju i pljačku u srpskom zdravstvu.


Predvodnik te kolone "prikrivača", prema njihovom uverenju, jeste Ministarstvo pravde, uz asistenciju Ministarstva zdravlja, zdravstvenih inspekcija, Komore lekara, tužilaštva i sudstva.


Da država na sve moguće načine preko poluga vlasti zataškava afere, udruženje pokazalo u slučaju Hitne pomoći.


- Pošto nije sam mogao da suzbije kriminal, pljačku, korupciju i trgovinu mrtvim dušama, tadašnji direktor dr Borko Josifovski javno je progovorio. Zbog "uznemiravanja javnosti" Tomica Milosavljević ga odmah smenjuje, a novopostavljeni direktor Hitne dao mu je otkaz. Krenuli su potom sudski sporovi koje je Josifovski sve redom dobio.

Na kraju i Ustavni sud Srbije potvrđuje da je Borko bio u pravu i pre dve godine naređuje njegov povratak u Hitnu. Zamislite, i pored te obavezujuće presude Josifovski je i danas bez posla, na ulici je - navodi prof. dr Dragana Jovanović, predsednica Udruženja lekara za borbu protiv korupcije.


Udruženje je otkrilo postojanje koruptivne koalicije iza koje stoje državni organi i visoki partijski funkcioneri. Ta koalicija je organizovana i povezana, a isisava budžetski novac preko javnih nabavki. U njoj učestvuju najviši i najniži državni službenici. Oni "gore" kupe glavni kajmak, ali i onima dole omogućavaju da uzmu manji, ali zadovoljavajući deo kolača.

Ispumpavanje para

 

Udruženje je navelo postojanje gomile institucija koje se tobože bore protiv korupcije, a preko kojih se ispumpava novac. U upravnim i nadzornim odborima zdravstvenih ustanova sedi oko 3.000 funkcionera i 345 direktora. Tu je još 300 zaštitnika prava pacijenata čija primanja zavise isključivo od direktora, kao i 350 inspekora. Srpsko zdravstvo je opterećeno sa još pet regionalnih i centralnom komorom. I sve one imaju sudove časti u kojima je zaposleno 350 ljudi, a tu je još više stotina gradskih sekretara zdravstva, što čini armiju činovnika od 5.000 ljudi.


Džipom protiv korupcije

 

- Posebnu krivicu za podivljalu korupciju snosi Agencija za borbu protiv korupcije, koja samo simulira tu borbu. Predsednica, kad je pritisnete argumentima, kaže da Agencija nema pravo da istražuje slučajeve, može samo da savetuje. Otuda nije ni čudno što ta i takva Agencija za tri godine postojanja nije otkrila nijedan slučaj, nije "obradila" nijednu aferu, ali je zato uspela da kupi džip i useli u prostorije od 1.000 kvadrata - kaže Miroslav Petrović iz udruženja Pravo na zdravlje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 31.10.2011. 13:04
Sve same Ne-Vladine agencije i agenti,popisivači šiptogorci koji su zaposleni u Specijalnom sudu,rade tamo kao advokati,od 09-16h. Prvi put sam čuo da je advokat zaposlen u sudu,ali,nije me začudilo,Srbija je to.Nema para za plate policiji,ali ima za Tojote V8,one jeftine,od 86.000€,ali uniforme skupe,za to se nema novca.Odbija ti se od zarade,a kad odeš u zdravstvenu ustanovu,plaćaš sve redom,plus još treba da častiš,a doca te gleda mrzovoljno,kako te nije sramota pogledom.U poznatoj Durmitorskoj,pacijente dočekuje šiptogorac,rečima đe si ljepoto,ili đe ćeš ti baba!!!!!!!Strašno,da se žališ možeš,ali da isteraš pravdu,nema šanse.Jedino da trpiš,biješ ili bežiš iz zemlje,pa kako ko.
Ponedeljak 31.10.2011. 13:19
Ma ova vlast i njeni sledbenici su se nakrali za sve ove godine da je to strašno...e da su samo 4 milijarde evra...
Ponedeljak 31.10.2011. 13:22
Cast izuzecima, ovime ste obrisali zadnjice: U času kada stupam među članove lekarske profesije svečano obećavam da ću svoj život staviti u službu humanosti. Prema svojim učiteljima sačuvaću dužnu zahvalnost i poštovanje. Svoj poziv ću obavljati savesno i dostojanstveno. Najveća briga će mi biti zdravlje mog bolesnika. Poštovaću tajne onoga ko mi se poveri. Održavaću svim svojim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja. Moje kolege će biti braća.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online