Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 07.11.2011.
18:39
B92 A

"Problem azilanata rešiti pre zime"

Republički komesar za izbeglice Vladimir Cucić kaže da pre zime treba rešiti problem smeštaja azilanata, čiji je priliv u Srbiju povećan u poslednje tri godine.

Problem azilanata treba da bude rešen pre zime, pre svega, zbog samih azilanata, koji ne treba da zimu dočekaju na ulici, goli i bosi
 

Cucić kaže i da je pre nekoliko dana uputio pismo premijeru Mirku Cvetkoviću u kome je zatražio saglasnost Vlade za to da se jedna od napuštenih vojnih kasarni adaptira u centar za azilante, "čime bismo dobili adekvatnije i trajnije rešenje". On je naveo da je o tome razgovarao s nadležnima u Ministarstvu odbrane, gde mu je predočeno da su planom Vojske Srbije napuštene kasarne predviđene za prodaju.

"Komesarijat za izbeglice nema sredstva za kupovinu kasarne, a i ne vidimo razlog da država kupuje od države, odnosno Komesarijat od Ministarstva odbrane. Mi imamo sredstva za adaptaciju kasarne. Trenutno, čekamo odgovor Vlade i nadamo

Vladimir Cucić

se da će problem biti rešen pre zime, pre svega, zbog samih azilanata, koji ne treba da zimu dočekaju na ulici, goli i bosi", kazao je Cucić.

Povodom protesta građana u Banji Koviljači zbog prisustva sve većeg broja azilanata, Cucić je kazao da nema razloga da roditelji ne šalju decu u školu, niti "za odijum koji se stvara prema azilantima".


"Od 500 raznih prekršajnih i krivičnih prijava koje su dosad podnete, samo dve se odnose na sukob među azilantima koji su izazvala dvojica pijanih Iračana, a sve ostale na napade, prebijanje i otimanje novca od azilanata", rekao je srpski komesar za izbeglice. On je negirao podatke koji se iznose u javnost da na području Banje i Loznice trenutno ima 2.500 azilanata, objasnivši da se radi o broju onih koji su od 2008. godine prošli kroz Centar za azil. Prema zvaničnim policijskim podacima, kako je rekao, izvan Centra za azil sa 84 mesta, na tom području se nalazi između 200 i 300 stranih državljana bez smeštaja.

"Oni svako jutro dolaze u Centar i traže smeštaj u nadi da ga je neko napustio ili da ćemo im ponuditi rešenje" ispričao je Cucić.

Država je dužna da pomogne azilantima

Što se tiče tvrdnji da problemi s azilantima nanose štetu turizmu u Banji, Cucić je ukazao na to da privreda i meštani imaju i neke koristi - jedno hotelsko preduzeće živi isključivo od usluga koje pruža Centru za azil, deo meštana zarađuje izdavanjem soba, trgovci imaju veći promet, a taksisti više posla.

Problem azilanata bez smeštaja treba rešiti, ali nije dobro kada se razvija bilo koji vid ksenofobije

"Slažem se da problem azilanata bez smeštaja treba rešiti, ali nije dobro kada se razvija bilo koji vid ksenofobije", istakao je komesar i dodao da je Komesarijat proletos predložio lokalnoj samoupravi Loznice da se izgradi još jedno krilo zgrade ili adaptira objekat van upotrebe, ali je predlog "glatko" odbijen. Cucić je ukazao na to da je, zahvaljujući upravo radu lokalnih vlasti, situacija potpuno drugačija u Centru za azil u Bogovađi, gde se deca druže s decom azilanata, igraju zajedno folklor, fudbalske utakmice...


"Moramo shvatiti da živimo na transverzali i za očekivati je sve više azilanata i sve težu situaciju, ali i veće razumevanje naših građana, budući da smo i zemlja tražilaca azila", ukazao je Cucić. Prema njegovim rečima, od oko 17.000 tražilaca azila iz Srbije, u zemlju je prošle godine u procesu readmisije vraćeno oko 3.000, najviše iz Švedske, Nemačke, Švajcarske, Belgije i Danske.


"Država je dužna da im obezbedi smeštaj za dve nedelje, a neki od njih su u centrima za azil više od godinu dana", naveo je Cucić i naglasio da niko neće biti iseljavan, jer je država obavezna da pomogne i našim azilantima koji se vraćaju i strancima koji traže azil, ali da zato mora da poveća smeštajne kapacitete.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.11.2011. 18:47
Нек се пазе сусједи, Србија је толико препуна избеглица, да кад се распукне и излију им се ови наши нови становници, надрљосали су!
Sreda 09.11.2011. 17:17
Niste sredili ni obezbedili stanje Srba izbeglih sa Kosova, a za druge imate sve.Strasno dokle je dosla ova drzava.
Sreda 09.11.2011. 17:15
Samo je pitanje ko ce da resi,ova vlast nista ne radi i po bitnijim pitanjima,a kamoli o ovome.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online