Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 08.11.2011.
18:43
Fonet A

Ko je za, a ko protiv deklaracije o KiM?

Poslanici Skupštine Srbije danas su raspravljali o novoj deklaraciji o Kosovu i Metohiji koju priprema Vlada. Iako tekst tog dokumetna još nije poznat, predstavnici stranaka dali su svoje mišljenje o njemu i unapred se izjasnili da li će glasati ili ne. LDP i SPO kažu da neće glasati za deklaraciju, DSS bi možda otišao na razgovore o tekstu dokumenta, mada su predložili svoju verziju, a SRS kaže da bi glasao, ali pod određenim uslovima.

Ima li Vlada većinu za donošenje deklaracije?

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da deklaracija o Kosovu i Metohiji, koju najavljuje Vlada Srbije, predstavlja najveću pretnju evropskoj budućnosti zemlje od 5. oktobra 2000. godine.

"Radi se o odbrani politike koja je poražena i toga su svesni i oni koji pišu tu deklaraciju”, rekao je Jovanović, komentarišući izjavu potpredsednice Demokratske stranke Jelene Trivan da je deklaracija u fazi pripreme i konsultacija, a da bi o njoj trebalo da se konsultuju i poslaničke grupe, pošto je usvoji Vlada.


Prema njegovim rečima, LDP nije glasala ni za jedan dokument o Kosovu i Metohiji, zbog toga što se "od 2007. Kosovo zloupotrebljava i postaje tužni izgovor za one koji zemlju vode".


"Srbiji je potrebna deklaracija koja će voditi računa o Srbima koji žive na Kosovu, a koji su izvedeni na barikade i taoci su nemoći vlasti da promeni kurs društva koji je osuđen na neuspeh", smatra Jovanović.


Prema njegovim rečimam Srbiji je potrebna deklaracija koja je okrenuta budućnosti i govori o spremnosti društva za promene koje su preduslov normalnog života i izgradnji normalnih odnosa, regionalnih odnosa, novih odnosa Srba i Albanaca, Beograda i Prištine.


Pročitajte još: 

 

DSS predao deklaraciju o Kosmetu

Poslanik Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić rekao je da će se poslanici te stranke možda odazvati na razgovore, ako budu pozvani.


"Ako nas budu pozvali na razgovore, možda ćemo se i odazvati, videćemo, ali tu je i naša deklaracija. Naši stavovi su i njima jasni, moguće kad ih vide da nas neće zvati, a moguće je da će nas i zvati ako su, čitajući deklaraciju koju smo podneli, možda naišli na neki interesantan stav koji im je prihvatljiv", rekao je Samardžić.


Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Martinović podsetio je da su radikali podržali sve rezolucije i deklaracije o Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, da bi radikali podržali vladinu deklaraciju o Kosovu i Metohiji, koja je još u fazi pripreme, morala bi da sadrži odredbe kojima bi se van snage stavili svi sporazumi sa Prištinom, da se otkaže gostoprimstvo misiji Euleks i da se pregovarački proces vrati u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.


Poslanik Srpskog pokreta odbove Aleksandar Jugović rekao je da njegova stranka neće podržati taj dokumet, ako vladina deklaracija o Kosovu bude ista kao izveštaj koji je podnela skupštinskom odboru za Kosovo i Metohiju.


On je dodao da to neće značiti uskraćivanje "podrške Vladi, već će predstavljati pomoć Vladi da nastavi sa procesom evropskih integracija".

"Čekamo tekst deklaracije, ali da bi je podržali, ona mora da predstavlja raskid sa svim dosadašnjim politikama i deklaracijama o Kosovu", rekao je Jugović.


On je dodao da bi Srbi sa severa KiM trebalo da uklone barikade, da se obezbedi sloboda kretanja međunarodnim snagama, da se verifikuju svi dogovori na relaciji Beograd - Priština - Evropske unija i da se nastavi dijalog. 

POVEZANE VESTI

Utorak 08.11.2011. 20:17
Антисрпска Влада, безлична скупштина. Лакше је по цео дан седети и расправљати о облацима, прашини и ветрењачама, него устати и рећи: "Устај Србине Отаџбина те зове"
Utorak 08.11.2011. 19:38
Dokaz da ovaj narastaj Srba ne vredi mnogo je sto sto partije poput DS G17 LDP SPO SNS imaju toliko poslanika i toliku podrsku - i zato smo i ovde gde smo. Partije i politicari su ogledalo naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online