Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 10.11.2011.
12:01
B. Đokić - Vesti A

CIA tajno u Beogradu

U delegaciji američkog Kongresa koja je početkom nedelje posetila Srbiju, neprimetan za javnost, nalazio se i zamenik direktora CIA Majkl Morel. Kongresmeni su u Srbiju došli kako bi se tokom trodnevne posete sastali sa predsednikom Borisom Tadićem, premijerom Mirkom Cvetkovićem i ostalim srpskim zvaničnicima.

Specijalni gost: Majkl Morel, zamenik direktora CIA

Sa njima su razgovarali o "regionalnim pitanjima, napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i bilateralnim odnosima", saopšteno je iz Ambasade SAD u Srbiji. Međutim, nije saopšteno šta je drugi čovek CIA radio u Beogradu tokom ta tri dana.

U okviru posete regionu, američka delegacija otići će i u Hrvatsku, BiH i Kosovo, ali ostaje zabeleženo da je ovo prva poseta ovako visokog funkcionera najmoćnije američke obaveštajne službe Beogradu u protekle dve decenije. Najverovatniji razlog dolaska prvog operativca CIA je nedavni incident u Sarajevu, kada je pripadnik vehabijskog pokreta Melvid Jašarević pucao na Ambasadu SAD i sve veća opasnost od ovog pokreta u regionu.

Ambasada SAD u centru Beograda

O čemu je Morel razgovarao sa srpskim zvaničnicima, pokušali smo juče da saznamo u vrhu srpske vlasti, ali smo svuda naišli na zid ćutanja.

Za sada se ne zna da li će zamenik direktora CIA biti u američkoj delegaciji samo tokom posete Srbiji i nju iskoristiti da se neprimetno sastane sa kolegama iz bezbednosnih službi, ili će otići i u ostale države regiona, koje su u planu američkim kongresmenima, pa tamo razgovarati sa lokalnim obaveštajcima.


- Najverovatniji razlog posete ovako značajne osobe iz najmoćnije obaveštajne službe u svetu jeste opasnost od vehabijskog pokreta - kaže Boža Spasić, nekadašnji visoki funkcioner Službe državne bezbednosti i stručnjak za bezbednosne probleme.


- CIA prvenstveno ovde zanima vehabijski pokret i kolika je opasnost od njih. Takođe, zanima ih da li je Srbija i dalje tranzitno područje za raznorazne radikalne ekstremne grupe. Što je najinteresantnije, Amerikance je tokom posete interesovao naš odnos prema događajima u Libiji, s obzirom na bliske odnose Srbije i ove zemlje odranije, ali i zbog činjenice da se u Srbiji školovao veliki broj libijskih obaveštajnih oficira - objašnjava Spasić.

 

Bolja saradnja bezbednjaka

 

Prostor Balkana je sve interesantniji američkim bezbednosnim službama. Osim funkcionera CIA koji retko dolaze na ove prostore, poslednjih godina sve češće Srbiju i Bosnu i Hercegovinu posećuju agenti FBI i agencije za borbu protiv trgovine drogama DEA. Oni su razvili izvanrednu saradnju, pogotovo sa srpskim službama, u borbi protiv organizovanog kriminala, najčešće trgovine drogama i internet-kriminalom. Već gotovo dve godine na primer, agenti DEA nalaze se sa kraćim prekidima u Srbiji, pomažući srpskim službama u borbi protiv međunarodnog kriminala.


S druge strane, srpski bezbednjaci sve češće odlaze na obuku u SAD. Tako je nekoliko srpskih policajaca završilo obuku u borbi protiv organizovanog kriminala u američkom gradu Rozvel u Novom Meksiku, a dvojica su završila i elitnu akademiju FBI u Kvantiku.


Inače, Morel je profesionalni oficir CIA u kojoj radi preko 30 godina. Specijalista je za azijski region, a od jula do septembra bio je vršilac dužnosti direktora CIA, nakon odlaska prethodnog direktora Leona Panete i dolaska novog, generala Dejvida Petreusa. Potom se vratio na dužnost zamenika direktora CIA, odnosno prvog operativca službe.

 
- On je tokom posete Beogradu razgovarao sa našim obaveštajcima iz BIA i Vojnobezbednosne agencije, koje se bave problemima ekstremnih islamističkih pokreta. U Beograd su pre njih nekoliko dana ranije došli agenti CIA za specijalne zadatke da pripreme posetu i neophodan materijal - objasnio je Spasić.

 Šta Rusi rade u Srbiji?

 

Jedan od razloga posete prvog operativca CIA Srbije, kako kaže Spasić, može biti i gradnja ruske baze u Nišu, tačnije Centra za vanredne situacije.


- Možda Amerikanci žele da osmotre i kakve su namere sa objektom koji se sa Rusima gradi u Nišu. Verovatno CIA ozbiljno prati situaciju i proverava da li baza za spasilačke misije može preko noći da se pretvori u vojnu bazu, a samim tim i promeni odnos moći u regionu - objašnjava Spasić.

 

Tri prstena obezbeđenja

 

Jedan od najvažnijih zadataka, za koje je CIA zadužena, jeste organizovanje obezbeđenja diplomatskih predstavništava SAD, koja se lako mogu naći na meti terorista. Zbog toga je Morel, kako saznajemo, tokom boravka u Beogradu posetio i gradilište nove američke ambasade na Topčideru. Zgrada u kojoj se trenutno nalazi Ambasada SAD, u samom centru Beograda, kako kažu stručnjaci, vrlo je nepraktična za obezbeđenje.


Ta zgrada se za sada štiti u nekoliko nivoa. Prvi nivo čini unutrašnje obezbeđenje, koje čine radnici privatne kompanije za obezbeđenje iz Srbije. Drugi nivo obezbeđenja su američki marinci, a treći nivo je spoljne obezbeđenje, koje obavlja Specijalna antiteroristička jedinica MUP-a Srbije. Oni su naoružani automatskim oružjem i kontrolišu sve trotoare i prilaze Ambasadi koja je u samom centru grada.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.01.2012. 16:43
CIA SNAJKA CIA...UPROPASTILI SU I DRUGU POLOVINU SVETA...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online