Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.11.2011.
20:11
24sata.rs A

Sve Tadićeve metafore

Kada nešto treba "plastično objasniti", da svi građani razumeju, predsednik Srbije Boris Tadić koristi se metaforama. Tako je nerealne rokove ministra Milutina Mrkonjića pre dva dana uporedio sa pripremama za ispit studenata, put ka Evropi sa biciklističkom trkom "Tur de Frans", srpsku tranziciju sa zaglavljenim liftom, a politiku na Kosovu i Metohiji kao kamen o našem vratu.

Mada se po sopstvenom priznaju ljutio na Mrkonjića i njegove nerealne rokove, predsednik Tadić je pre nekoliko dana stao u odbranu resornog ministra i umesto njega odgovorio na pitanje zašto kasne radovi na deonici Ljig-Lajkovac.

"Kad bih dao sporiji rok, onda bi bilo još sporije. To je kao kad student ima ispit i uči za junski ispitni rok, a velika je verovatnoća da će ga u stvari položiti u septembru", našalio se Tadić.

Predsednik je nedavno gostovao na seminaru Fakulteta političkih nauka na Kopaoniku. Tu ga je i zatekla vest da su LDP i SPO objavili proglas u kojem se traži zaokret u politici prema Kosovu i Metohiji. "Politika na Kosovu ne može da bude kamen o našem vratu, ali taj problem ne možemo rešiti amputiranjem dela tela".

Zaključke sa regionalnog skupa održanog u julu na Brionima predstavio je kao dogovor da Srbija i BiH krenu za Hrvatskom "sistemom regate" ka EU, dok je mesec dana ranije tranziciju u Srbiji uporedio sa liftom.


"Tranzicija u Srbiji je socijalni lift koji se kod nas nekako zaglavio", slikovito je objasnio predsednik Srbije.

Tadić je posle hapšenja Mladića izjavio da Srbija hoće da završi saradnju sa Haškim tribunalom i rekao da više nema prostora za ucene. "Dok smo bili ispod površine vode, bilo je lako ucenjivati nas, ali sada su stvari drugačije", naveo je on.

Krajem maja upozorio je da se predizborni poeni ne mogu sticati na štetu državnih interesa. "Ostvariti više procenata na sledećim izborima, a da pri tom srušimo finansijski poredak u zemlji - ja ne znam zašto smo onda krečili", izjavio je Tadić.

On je istog meseca, tokom razgovora sa studentima i učenicima, predložio da se na Slaviji sagradi Teslin toranj. "Nikola Tesla nije dovoljno afirmisan u srpskom društvu, mada čitav svet vibrira njegovim imenom", kazao je predsednik Srbije.

Posle razgovora sa francuskim zvaničnicima u aprilu o putu Srbije ka EU, Tadić je evrointegracije uporedio sa biciklističkom trkom "Tur de Frans". "To je kao brdski prolazni cilj prema kojem se penjemo jednim otežanim ritmom i ne smemo da prestanemo, već treba da ubrzavamo", pojasnio je Tadić.

Metafore dr Zorana Đinđića

 

Najpoznatiji srpski političar, kada su metafore u pitanju i slikovito izražavanje, bio je Zoran Đinđić. Evo nekih njegovih izjava koje se i dalje pamte.

 

  • Ostaci kriminala mnogo su žilaviji u nekim drugim zemljama u tranziciji. Naspram Rusije ovo kod nas je dečji vrtić.
  • Reforme su kao maraton. Maraton se nikada ne trči iz sve snage tokom prvih 10 kilometara.
  • Haški tribunal je kao vremenska prognoza: pošto ne možete da je promenite, ostaje vam samo da se prilagodite.
  • Od ribe iz akvarijuma možete da napravite riblju čorbu, ali ne možete da vratite ribu iz riblje čorbe u akvarijum.
  • Milošević prema svom narodu ima odnos kao Taras Buljba prema svom sinu, kada kaže: "Ja sam ga rodio, ja ću ga i ubiti".

POVEZANE VESTI

Petak 11.11.2011. 00:34
jaooo kako slatki mali prasici!!! :)))))))))) u vezi tadica nemam sta reci, bar ne pozitivno, tako da cu se suzdrzati.
Petak 11.11.2011. 03:46
Глумац. Има човек вољу, хоће све, био би свугде, али - не зна све.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online