Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Utorak 15.11.2011.
13:20
Vestionline A

Narod odlučuje da li će Pavle biti svetac

Danas se navršavaju dve godine od smrti patrijarha Pavla, jednog od najvećih duhovnika Srpske pravoslavne crkve u njenoj istoriji.

Svetu arhijerejsku litrugiju tim povodom služio je u Sabornom hramu u Beogradu patrijarh srpski Irinej. Službi su prisustvovali sveštenici Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Koliko živi u sećanju naroda, tolike su mu šanse da postane svetac: Patrijarh Pavle
Vladika šabački Lavrentije, koji je jedno vreme bio vikarni (pomoćni) episkop pokojnom patrijarhu rekao je da je on obeležio celu jednu epohu u istoriji Srpske pravoslavne crkve i da se sa velikom izvesnošću očekuje da bude proglašen za sveca.


"Patrijarh Pavle je najsvetija ličnost novijeg vremena. Čvrsto verujem da će Crkva pokojnog patrijarha Pavla uvrstiti među svece, pošto je to narod učinio još za njegovog života. Onaj ko ga je poznavao i voleo ostaće vezan i doživotno će se držati njegove poruke da budemo ljudi", rekao je vladika šabački.

Lavrentije dodaje da je to pogotovo značajno zato što je Pavle službovao Crkvi i narodu u vremena ratova i kriza koja će biti zapamćena kao veoma teška.

"Obeležio je jedno vreme kao malo ko, a pogotovo što je to bilo vrlo teško vreme u istoriji SPC. Niko od nas, njegovih savremenika, nije se mogao s njim uporediti po duhovnosti, ali i duhovitosti, pošto je uvek znao da nas mnogo čemu nauči kroz anegdote, koje je često govorio. Ostajemo ispunjeni njegovom verom i molitvama i pominjemo ga više nego ijednog živog člana Crkve", smatra vladika Lavrentije.

Patrijarh Pavle je na Svetosavskom tronu proveo 19 godina.

Rođen je 1914. godine u slavonskom selu Kućanica kao Gojko Stojčević. Školovao se u Tuzli, Beogradu i Sarajevu, a dane rata je proveo u Banji Koviljači i manastarima u Ovčarsko-kablarskoj klisuri. Zamonašen je 1948, a za episkopa raško-prizrenskog izbran 1957. godine. Posle dve godine lečenja na VMA, umro je 15. novembra 2009. godine. Sahrani patrijarha Pavla i trodnevnom mimohodu u Sabornoj crkvi prisustvovalo je milion ljudi.


O kanonizaciji, odnosno proglašenju velikog duhovnika za sveca, već je bilo reči na Saboru SPC, koji je ovlašćen za donošenje takve odluke, ali se po pravilu taj proces odvija bez žurbe, godinama i decenijama.

Jedan od uslova za proglašenje je da se duhovnika verujući narod još živo seća i da ga pominje. SPC ima oko stotinu svetaca, a među poslednjima su kanonizovani vladika Nikolaj Velimirović i Justin Popović. U SPC ne postoji vremensko ograničenje, odnosno nije potrebno kao u nekim pravoslavnim crkvama da prođe bar 20 godina od smrti da neko bio proglašen svecem.

ANKETA
Da li patrijarha Pavla treba proglasiti za sveca?

POVEZANE VESTI

SRBIJA Muke po Pavlu
Utorak 15.11.2011. 13:26
Ja glasam DA
Utorak 15.11.2011. 13:37
Apsolutno, samo ON patrijarh Pavle.
Utorak 15.11.2011. 15:47
Apsurdno je da o tome odlucuje gresni narod, ko je svetitelj Boziji! Ako narod bude odlucivao, odosmo u jeres rimokatolicizma, gde obicni smrtnici, natovareni grehom odlucuju ko je miljenik Boziji. To je greh veliki, da narod uzima u ruke vlast koju moze imati samo Bog!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online