Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 23.11.2011.
12:09
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo dobija i vojsku

General Kfora Erhard Drevs juče je preporučio komandi NATO-a da se Kosovskim bezbednosnim snagama, na čijem je čelu bivši komandant terorističke OVK Agim Čeku, omogući delovanje u kriznim situacijama.

Bez kazne za brojne zločine: Agim Čeku

Drevs je pojasnio da će KBS dobiti status "pune operativne sposobnosti", a formalno odobrenje za ovu preporuku može se očekivati u narednim mesecima.

Bez obzira na to što KBS nije na papiru "Vojska Kosova", u praksi Čekuovi specijalci uz blagoslov NATO-a obavljaće sve vojne zadatke na teritoriji južne srpske pokrajine.

- To znači da Kosovske bezbednosne snage mogu biti upotrebljene za akcije protiv Srba, odnosno na severu Kosmeta - kaže za "Vesti" general srpske vojske Ninoslav Krstić i dodaje da je to u suprotnosti sa Rezolucijom 1244 i kršenje Kumanovskog sporazuma.

Pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga


 

- Te snage su formirane i obučavane pod komandom Kfora i u sklopu tih snaga, podizanje operativne sposobnosti znači da mogu da budu upotrebljene za rešavanje kriznih situacija. Najkriznija situacija od svih je sever Kosova, tako da se može očekivati njihovo delovanje - kaže Krstić.
 

On dodaje da će preporuka za KBS svakako biti usvojena budući da ju je uputio general Drevs.
 

KBS KRŠI KUMANOVSKI SPORAZUM: General Ninoslav Krstić

- Ovo je izuzetno značajna stvar, ali u negativnom smislu kada je reč o Srbima.

Reč je o kršenju Rezolucije 1244 po kojoj je Kfor jedina oružana sila i dužni su da razoružaju sve vojne i paravojne formacije, a ne da pomažu njihovo formiranje.

Takođe, ovo je u suprotnosti i sa Kumanovskim sporazumom, potpisanim sa Srbijom - dodaje Krstić.

Bliska saradnja sa KFOR-om


Obraćajući se bivšem komandantu KBS-a generalu potpukovniku Sulejmanu Seljimiju, komandant KFOR-a je dodao da je saradnja sa KFOR-om bila "bliska, puna poverenje i otvorena".
- Zajedno ste radili sa državnim i međunarodnim organizacijama, a posebno želim da istaknem vašu saradnju sa KFOR-om. Ova saradnja je uvek bio veoma bliska, puna poverenja i otvorena. Zajedno smo prošli od prvih koraka izgradnje KBS do napretka ka punoj operativnoj sposobnosti. Generale Seljimi, uvek su bili postojani vodič i obezbedili kontinuitet u procesu. Doveli ste KBS do onoga što je danas - organizacija u stanju da sprovede misije u kriznim situacijama, objasnio je general Drevs.


Drevs je ovu vest saopštio obraćajući se skupu povodom smene komande KBS-a u Prištini, a dodajući da je "stvaranje potpuno nove, reprezentativne i međunarodno priznate organizacije za reagovanje u kriznim situacijama izazovan zadatak".

- Poslao sam pismo komandi NATO-a, izveštavajući o značajnom napretku KBS-a kao i preporuku da Kosovske bezbednosne snage dobiju status pune operativne sposobnosti - rekao je Drevs na skupu u Prištini i čestitao pripadnicima KBS-a "na izuzetnom uspehu".

Srdačno dočekan: General Kfora Erhard Drevs sa predsednicom Kosova Atifetom Jahjagom
 


KBS bez teškog naoružanja


Nakon što se Kosovskim bezbedonosnim snagama odobri "puna operativna sposobnost" po standardu NATO-a, KBS će biti "profesionalne i multietničke snage, lako naoružane i neće raspolagati teškim naoružanjem - tenkovima, teškom artiljerijom niti ofanzivnim vazuhoplovnim letelicama", stoji u objašnjenju koje je KFOR prosledio "Vestima". Dodaje se da će KBS brojati više od 2.500 aktivnih pripadnika i 800 rezervista, a njihovi osnovni zadaci, između ostalih će biti: pomoć civilnim vlastima u slučajevima katrastofa i vanrednih situacija, asistencija vatrogasnoj službi, obezeđivanju humanitarne pomoći, traganju i spašavanju, evakuaciji...


Kada NATO odobri "punu operativnu sposobnost" "to će de facto značiti da je formiranje KBS završeno i da KFOR više nema izvršnu vlast nad njom":
- To znači da KBS ima dovoljno kapaciteta po NATO standardima da obavlja spomenute bezbedonosne funkcije, a od njega se očekuje da budu odgovorne i održive snage bezbednosti kada je reč o komadonavnju, kontroli, zapošljavanju, proveri, obuci, razvoju i ciklusu upravljanja objekata i opreme.

Pod oružjem 2.500 specijalaca

 

Kosovske bezbednosne snage broje 2.500 aktivnih i 800 rezervnih pripadnika, koje obučavaju instruktori NATO-a.


Oni su zvanično, snabdeveni samo lakim naoružanjem, dok se nezvanično u arsenalu KBS-a nalazi kompletno pešadijsko i lakše artiljerijsko oružje, dok im helikopteri Kfora uvek stoje na raspolaganju.

 

Od terorista do "bezbednjaka"

 

Kosovske bezbednosne snage (KBS) formirane su 21. januara 2009. godine. Ta formacija nastala je od Kosovskog zaštitnog korpusa, koji su činili većinom bivši pripadnici terorističke Oslobodilačke vojske Kosova.


Zvaničnici u Srbiji nastanak KBS-a ocenili su kao formiranje "protivzakonite paravojne grupe" čije je stvaranje "potpuno neprihvatljivo".


- KBS je direktna pretnja nacionalnoj bezbednosti, miru i stabilnosti u celokupnom regionu - izjavio je tada srpski ministar inostranih poslova Vuk Jeremić, dok je srpski predsednik Boris Tadić protestovao kod generalnog sekretara UN Ban Ki-muna i generalnog sekretara NATO-a Japa de Hop Shefera.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.11.2011. 12:19
Ej tadicu kome se ti zalis.Idi dalje da im ljubis dupe.Dokle ce taj napaceni narod srpski na kosovu da pati.Hoceli doc i jedan presjednik srbije da ima "M.da"da se suprostavi toj teroristickoj bagri.Dabogda siptari pocrkali od uranijuma.
Sreda 23.11.2011. 12:19
Па и до сада су шиптари имали војску, само се звала КФОР и ЕУЛЕКС. Све што наши непријатељи раде омогућила им је издајничка власт у Србији. Видећете по рекцијама које ће бити сведене на неки протест који нико не кинстатује, и прелазе преко тога као да се ништа није десило. Најгора власт од када Србија постоји, а српски народ анестезиран без икакве реакције. Психолошки, хемијски и медијски рат против Србије стварно даје феноменалне резултате за наше непријатеље. Србијо буди се!
Sreda 23.11.2011. 13:32
Kosovo nam je okupirano i oteto uz pomoc i podrsku svetskih sila. I ovo sto se sada desava je uz njihovu pomoc,jer siptari ne bi mogli to uspesno da rade i stvaraju veliku albaniju,pardon siptariju, da nemaju pomoc Amerike i drugih svetskih zala.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online