Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 25.11.2011.
18:22
B92 A

Bramerc pohvalio Srbiju

Srbija je uspešno završila saradnju sa Haškim tribunalom u pogledu hapšenja begunaca, ocenjuje Serž Bramerc, u redovnom izveštaju SB, saznaju beogradski mediji.

Kako piše B92, Hapšenje i izručenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića treba da budu upamćeni kao "ključni momenti" u radu Haškog tribunala. Hapšenjem i brzim izručenjem begunaca potvrđeno je da su vlasti u Srbiji saradnju sa tužilaštvom shvatale ozbiljno.

Hvali vlast u Srbiji: Serž Bramerc

Bramerc ocenjuje da je "Srbija uspešno završila važno poglavlje saradnje sa Tribunalom" i dodaje da "budući da nijedan begunac više nije na slobodi, saradnja ušla je u novu fazu".

Za razliku od ranijih izveštaja, u kojima su najčešće dominirale zamerke na rad nadležnih za hapšenje begunaca, u najnovijem Serž Bramerc ne štedi reči kada hvali vlasti u Srbiji. Posebno skreće pažnju na značaj angažmana predsednika Srbije, Saveta za nacionalnu bezbednost, Akcionog tima i obaveštajnih službi, koje su uspešno izvele akcije hapšenja.

Bramerc očekuje i nastavak saradnje sa Nacionalnim savetom za saradnju sa Tribunalom, koji je do sada na vreme i na zadovoljavajući način odgovarao na sve zahteve tužilaštva u vezi sa suđenjima koja su u toku ili u pripremi. Bramerc veruje da će Srbija održati dostignuti nivo saradnje sa Tribunalom i u budućnosti, a u izveštaju Savetu bezbednosti odmah i navodi i šta očekuje od Vlade u Beogradu.

"Veoma je važno ustanoviti kako je bilo moguće da se Ratko Mladić toliko dugo skriva kao i utvrditi odgovornost osoba koje su beguncima pružale utočište". Na ta pitanja Bramerc je, kako tvrdi u izveštaju, prilikom poslednje posete Beogradu dobio nepotpune informacije.


U delu izveštaja koji se odnosi na Hrvatsku Serž Bramerc izražava nezadovoljstvo činjenicom da tužilaštvu još nisu dostavljeni dokumenti iz vojnih arhiva vezani za operaciju Oluja, iako se Zagreb obavezao da nastavi potragu za njima. Bramerc nije zadovoljan ni izjavama hrvatskih zvaničnika, čije je javne nastupe posle presude Antu Gotovini doživeo kao "podrivanje značaja rada Tribunala" i sprečavanje procesa pomirenja.

Bramercova redovna, polugodišnja ocena rada haškog tužilaštva već je stigla u Njujork, a usmeno će biti obrazlagana na sednici u decebmbru.

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 18:29
Izdajnici za medalju.
Petak 25.11.2011. 19:49
Bio je kod mene neko vrijeme!!!
Petak 25.11.2011. 22:36
....Bramerc povalio Srbiju.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online