Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
13
Ponedeljak 28.11.2011.
12:32 >> 17:25h
Beta A

Pucnji kod Jagnjenice, povređeno 30 - 50 građana i 2 vojnika Kfora!

Veći broj građana povređen je danas u sukobu s Kforom kod sela Jagnjenica, na severu Kosova, a tokom sukoba čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja.

Tokom sukoba u Jagnjenici čuli su se hici iz vatrenog oružja, a Kfor je koristio i šok bombe, vodeni top i suzavac
 

Nakon sukoba, više građana prebačeno je u Dom zdravlja u Zvečanu, a najteže povređeni su odvezeni u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici. Za sada se ne zna koliko su teške njihove povrede, javlja Beta. Sa druge strane, Srna javlja da Kfor tvrdi da su dvojica pripadnika ove misije "ranjeni hicima iz vatrenog oružja u sukobima sa srpskim demonstrantima na severu Kosova".

Kfor i dalje baca šok-bombe i suzavac

Vojnici Kfora kod Jagnjenice danas i dalje preko megafona pozivaju Srbe da se raziđu, a povremeno na njih bacaju šok-bombe i suzavac. Kfor poziva demonstrante da se raziđu i navodi da će u suprotnom upotrebiti "veću silu".


Međutim, Srbi ne odlaze, te je stanje izuzetno napeto.


Među demonstrantima su svi predsednici opština na severu Kosova i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković, kao i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.


Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić lakše je povređen suzavcem i pomoć mu je ukazana na licu mesta.

Dom zdravlja: Povređeno između 30 i 50 građana

Upravnik Doma zdravlja u Zubinom Potoku Borivoje Jakšić rekao je da je u današnjim sukobima s Kforom kod Zubinog Potoka povređeno između 30 i 50 građana, ali da niko nije životno ugrožen.
Međutim, Jakšić je agenciji Beta kazao da su pojedini građani teško povređeni i da su im povrede nanete gumenim mecima, suzavcem i šok bombama.

Tokom sukoba Kfor je koristio i šok bombe, vodeni top i suzavac, a trenutno je mirno. Međutim, građani i vojnici pod punom ratnom opremom stoje jedni naspram drugih, dok mesto nadleću helikopteri Kfora.


U Jagnjenici se ometa signal mobilne telefonije, pa su komunikacije veoma otežane.


Vojnici nemačkih i austrijskih jedinica Kfora jutros su uklonili barikadu u selu Jagnjenica, na putu Kosovska Mitrovica - Zubin Potok. Sada je put potpuno blokiran i zabranjen za saobraćaj.


Ristić: Građani će biti mirni

S Kforom je pregovarao predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić, koji ih je zamolio da se sklone sa puta i obećao da će građani biti mirni. Ristić je ocenio da je današnja akcija nepotrebna jer Kfor ima slobodu kretanja na severu Kosova.


Predstavnici Kfora su mu odgovorili da to nije istina i da se neće pomeriti, već su to zatražili od okupljenih Srba. Međutim, građani su nastavili da pristižu na mesto sukoba. 

Ranjen jedan od komandanata Kfora

Dozvola za bojevu municiju

Pripadnici Kfora su dobili ovlašćenje da koriste bojevu municiju ukoliko budu izloženi napadu, izjavio je portparol NATO major Den Harvi, pošto su dvojica vojnika danas ranjena iz vatrenog oružja u sukobu sa Srbima kod Zubinog Potoka, gde su, uz upotrebu gumenih metaka i vodenih topova, uklonili barikadu na putu. Harvi je rekao da je jedan vojnik pogođen u rame, a drugi u nogu.

Oko 11 sati vojnici su preko megafona rekli građanima da je jedan od njihovih komandanata pogođen metkom u desnu ruku i da su za to odgovorni građani.


To je izazvalo revolt okupljenih koji su uzvikivali da je to laž i da nisu koristili vatreno oružje. Tenzije su porasle, pa je Kfor ponovo bacio suzavac i šok bombe, a čuli su se i pucnji.


Vojnici Kfora su preko megafona tada poručivali: "Raziđite se ili ćemo nastaviti da pucamo".


Nakon toga situacija se smirila ali vojnici i građani i dalje stoje jedni naspram drugih na putu.

U Mitrovici zbrinuto 15 povređenih

Jedan od 15 Srba povređenih u akciji uklanjanja barikade u Jagnjenici, zbrinutih u kosovskomitrovačkoj bolnici, nalazi se na intenzivnoj nezi, dok su četvorica smeštena na hirurgiju i ortopediju, izjavio je direktor te zdravstvene ustanove Milan Jakovljević.


"Jedan od povređenih Srba nalazi se na intenzivnoj nezi, ali nije životno ugrožen, dvojica su na hirurgiji, dvojica na ortopediji, šest je imalo tegobe zbog suzavca", rekao je Jakovljević agenciji Beta.


Četvorica povređenih, koja su poslednja stigla u bolnicu su još na dijagnostici i lekari utvrđuju prirodu povreda, kazao je on. Prema rečima Jakovljevića, povređeni Srbin koji je na intenzivnoj nezi zadobio je povrede glave i potres mozga.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 12:45
Hrabri su nasi ljudi,dole.zalosno je sto ova izdajnicka vlast,ne zeli da im pomogne.najveci su nam neprijatelji iz nasih redova
Ponedeljak 28.11.2011. 12:58
....mjku vam jbm fashistichku......
Ponedeljak 28.11.2011. 13:02
Protiv okupatora se moze boriti jedino oruzanom akcijom. U suprotnom, oni ce nas jednog po jednog ubijati i terati sa vekovnih ognjista. Moraju znati da ne mogu nekaznjeno pucati na nenaoruzani narod. Mi smo na svome, a oni su okupatori. Imamo svako moralno i ljudsko pravo da im uzvratimo istom merom. Tek kad budu poceli da prebrojavaju svoje zrtve, mrtve i ranjenje, pocece i da se pitaju o opravdanosti okupacije tudje teritorije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online