Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 28.11.2011.
16:48 >> 16:59h
Beta A

Bez dogovora Srba i Kfora u Jagnjenici

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i predstavnici Kfora nisu uspeli da se dogovore oko rešenja za stanje u selu Jagnjenica gde je ranije danas Kfor uklonio barikadu.

Ristić je zamolio vojnike Kfora da se vrate na početnu poziciju i da oslobode saobraćajnicu koju od jutros vojnici drže u blokadi.

Iz Kfora su, međutim, zatrazili da se građani povuku i najavili da će na mestu gde je bila barikada, prema albanskom selu Čabra, postaviti stalni kontrolni punkt.

Kfor naveo da je koristio gumene metke, vodene topove, šok bombe i suzavac u spreju

Ristić je odgovorio da takvo obećanje u ime gradana ne moze da da, pa se razgovor završio bez dogovora.

U Jagnjenici je situacija trenutno mirna, ali je veoma napeto.

Vojnici Kfora u kordonu i pod punom ratnom opremom stoje na mestu gde je do jutros bila barikada prema selu Čabra.

Oni su dovezli i više oklopnih vozila kojima su dodatno preprečili put koji od Kosovske Mirtovice vodi ka Zubinom Potoku, tako da je ta opština praktično odsečena od ostatka severa Kosova.

Na istom mestu je i veliki broj građana koji odbijaju da se raziđu uprkos pozivima Kfora.

Ranije danas na Jagnjenici su se sukobili vojnici i građani. U zdravstvenim institucijama navode da je povređeno između 30 i 50 Srba, a Kfor navodi da su ranjena dva vojnika.

Tadić pozvao na hitan prekid sukoba

Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je hitan prekid sukoba između pripadnika Kfora i građana u selu Jagnjenica na putu Kosovska Mitrovica - Zubin Potok.


"Pozivam zvaničnike Kfora, Euleksa i političke predstavnike Srba na trenutno smirivanje situacije i obezbeđivanje pune slobode kretanja, isključivo kroz dijalog i bez upotrebe nasilja", izjavio je Tadić.


On je poručio da na svaki način moraju biti sačuvani životi naših građana i pripadnika međunarodnih institucija, saopštila je Pres služba predsednika Srbije.


Tadić je naglasio da eskalacija sukoba dovodi u pitanje vitalni interes Republike Srbije, a sve zajedno udaljava od mogućnosti da bude postignuto kompromisno i održivo rešenje na Kosovu i Metohiji.


"Kfor i Euleks su obavezani međunarodnim aktima da doprinose svojim akcijama smirivanju situacije", naglasio je Tadić.


Politički lideri Srba, poručio je on, moraju da spreče ekstremiste, "koji dovode u pitanje ličnu bezbednost naših sugrađana i međunarodnih poslenika na Kosovu".


"Jedino su mir, dijalog i rešavanje problema izlaz iz ove i svake krizne situacije", naglasio je Tadić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 17:04
KFOR pucao iz mitraljeza na okupljene srbe . Jedan civil tesko ranjen i prebacen u mitrovacku bolnicu. Srbi zapalili kamion sa koga je pucano . KFOR gadja suzavcem i sok bombama . Svaka cast braci u Jagnjenici.
Ponedeljak 28.11.2011. 17:07
у мени су данас измешана осећања-туга, понос, стид, бес.. Све се измешало..Поносан сам на ову нашу браћу која одолевају окупаторима упркос томе што су их сви издали и напустили...а тужан сам зато што Србија ћути. Стидим се своје браће која мирно гледају ово из својих топлих домова и мирно слежу раменима- не може се ништа- Е ПА МОРА СЕ ! И бесан сам на ове које представља ова сподоба у другом делу текста-на ове коју би се продали за шаку јудиних златника-а и мање-СТИЋЕ ВАС КАЗНА КАД - ТАД ! СРБИЈА СЕ МОРА ПРОБУДИТИ ИЛИ НЕСТАТИ !
Ponedeljak 28.11.2011. 17:11
Pitam se jeli ovo čudo od predsednika boris tadić u Srbiji ili je kao pre pobegao iz Srbije i iza neke zavese će poslati poruku opljačkanom narodu Srbije..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online