Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 28.11.2011.
17:46 >> 18:54h
Beta A

DSS: Stefanović je Kforov pregovarač

Funkcioner Demokratske stranke Srbije (DSS) Borko Ilić izjavio je da, dok Kfor danas pokušava nasilnim putem da ukloni barikade Srba na severu Kosova, šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović pregovara u ime tih međunarodnih snaga.

Borko Ilić

Ilić je ocenio da je Srbija ozbiljno ugrožena na svim svojim teritorijama i da Kfor nije neutralna misija, već je na strani Prištine.


Ako nekome iz vlasti nije jasno na čijoj je strani Kfor, ne treba da se bavi državnim poslom. Vlast i dalje pristaje na ucene iz Brisela, čekajući kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji kao jedinu slamku spasa na narednim izborima, rekao je Ilić.


On je izjavio da srpske barikade postavljene u Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću ne brane samo sever Kosova, već i Sombor, Novi Sad, Suboticu, Kragujevac.


"Ako pogledamo najnovije zahteve za uspostavljanje Vojvodine republike, onda je jasno da je DSS bila u pravu kada je rekla da je statut prvi korak u uspostavljanju Vojvodine republike. Krajnji cilj pojedinih struktura u Vojvodini je izdvajanje Vojvodine iz Srbije", izjavio je Ilić.


Prema njegovim rečima, vlast u Beogradu je proteklih meseci dozvolila Turskoj mešanje u unutrašnje stvari Srbije, što se tiče rešavanja problema unutar islamske verske zajednice.

Ivanović: Kfor hoće da slomi Srbe

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović najoštrije je osudio postupak Kfora i ocenio da današnja akcija u Jagnjenici nije motivisana uspostavljanjem slobode kretanja pripadnika Kfora, već im je namera da se slomi otpor Srba.

Očekuje pritisak do 9. decembra: Oliver Ivanović

Ivanović, koji je dan proveo u Jagnjenici, misli da će Srbi na barikadama u tom mestu imati dugu noć, jer se, kako kaže, narod ne razilazi.

"Bilo je i nekoliko eksplozija čije poreklo nije moguće utvrditi, dok su vojnici Kfora koristili gumene metke, a nekoliko ljudi je povređeno" , ispričao je Ivanović.

On je ocenio da je situacija u Jagnjenici napeta jer se, kako je rekao, na malom prostoru nalazi dosta Srba i vojnika Kfora.

Ivanović veruje da će pritisak Kfora trajati do 9. decembra, jer nakon tog datuma, kako je rekao, to više neće imati nikakvog smisla.

Vučić pozvao na smirivanje

Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić pozvao je danas međunarodne snage na Kosovu da ne napadaju Srbe, a Srbima sa severa Kosova poručio je da budu mirni i uzdrže se bilo kakve reakcije.

Aleksandar Vučić

Vučić je za televiziju B92 rekao da SNS ne želi da obmanjuje narod i tvrdi da će, ako pobedi na izborima, "teći med i mleko", već će u vezi s Kosovom biti "teških i loših odluka po srpski narod i državu Srbiju".

On je naveo da ne zna kakve će to konkretno odluke biti, pošto Vlada ne obelodanjuje detalje iz pregovora s Prištinom.

"Ići ćemo da dobijemo što više možemo, zato ne razumem one iz koalicije Preokret ili iz Demokratske stranke koji nam namerno smanjuju pregovarački kapacitet, zato što prihvataju ono što smo prevazišli i već danas možemo da dobijemo više od toga", kazao je Vučić.

On je poručio da SNS smatra Kosovo delom Srbije kako je zapisano u Ustavu i u "beloj knjizi" te stranke.

"Nadam se da to neće morati da se menja, ali će u svakom slučaju narod o svemu donositi odluku i mi nećemo teške stvari kriti od naroda", kazao je zamenik predsednika naprednjaka.

On je stanje na severu Kosova opisao kao vemoa tešku i ocenio da odgovornost za to snosi vlast.

Vučić je ocenio da bi ukoliko Srbija 9. decembra ne dobije status kandidata za prijem u EU, to biti veoma loša poruka za Srbiju i njene građane.

"Izgubili bismo još tri meseca, pa da čekamo u martu status kandidata. Bilo bi dobro da sada dobijemo status kandidata, iako bi nam mnogo više značio datum za početak pregovora nego sam status kandidata', ocenio je Vučić.

On je odbacio mogućnost postizbornih koalicija sa Demoksraksom strankom i istakao da SNS želi da "pošteno pobedi" demokrate na izborima.

"Od takve koalicije nema ništa", naveo je zamenik predsednika naprednjaka i dodao da su manjinske stranke prirodni partneri onih partija koje dobiju najveći broj glasova.

Vučić nije precizirao koje su to stranke, ali je naveo da među opozicionim strankama ima onih sa kojima SNS sarađuje i razgovara, poput Demokratske stranke Srbije.

Jovanović: Građani hitno da se povuku sa barikada

Čedomir Jovanović

Predsednik Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović je zatražio hitno povlačenje građana s barikada na severu Kosova i započinjanje pregovora.

"Nasilje na severu Kosova može se okončati samo hitnim dijalogom koji bi brzo smirio situaciju koja u ovom momentu životno ugrožava i Srbe na severu, i međunarodne trupe, ali opasno destabilizuje i situaciju u samoj Srbiji", ukazao je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, ponovo Srbi na barikadama plaćaju cenu pogrešne politike koja ih je gurnula pred kordone Kfor, tražeći od njih da se "večito žrtvuju za politiku velikih parola koja ne prolazi nijedan test realnosti".

"Oni koji su poslali građane na barikade ili su ih u tome mesecima podržavali, istinu duguju pre svega tom narodu s kojim moraju razgovarati i pozvati ih da se vrate kućama", naveo je on.

Jovanović je istakao da Beograd ne sme Srbe na Kosovu tretirati kao "živi štit za zastitu rejtinga i izgovor za ignorisanje činjenice da će sa ovakvom politikom nestati sa Kosova".

"Oni su na korak od kastastrofe i situacija se odmah mora smirivati dijalogom i promenom politike na vrlo jasan način i bez prikrivanja istine", ukazao je lider LDP i dodao da politicari u Beogradu danas nemaju pravo da stoje po strani i spasavaju dušu standardnim izjavama pred uznemirenom javnošću.

"Svaki novi dan proveden na barikadama, svaki incident koji preti da izazove teške sukobe, zapravo predstavlja eskalaciju nestabilnosti, gura Srbe u izolaciju, a Srbiju daleko od Evrope i ugrožava mogućnost nalaženja bilo kakvog stabilnog rešenja koje bi našim sunarodnicima omogućilo da prežive", upozorio je Jovanović.

Kako je ukazao, Kfor mora da razume da su barikade rezultat politike u Beogradu, i da su Srbi na tim barikadama, zbog te politike, u nemogućoj situaciji.

"Zatezanje situacije i svaki novi incident i upotreba sile samo dodatno koriste ekstremistima, onima koji Srbe koriste za svoje političke kalkulacije i udaljavanje Srbije od Evrope", ukazao je Jovanović.

SRS: Kfor u Jagnjenici radi za Prištinu


Srpska radikalna stranka (SRS) najoštrije je danas osudila akciju Kfora u Jagnjenici i vlast u Srbiji koja, kako tvrde, daje prećutnu saglasnost za sve što se
dešava na severu Kosova.
 

Božidar Delić

Poslanik SRS Božidar Delić rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je vladajuća koalicija sa Borisom Tadićem na čelu obećala da će do 9. decembra dozvoliti uspostavljanje granice na severu Kosova i da to dokazuje i uklanjanje barikada u Jagnjenici.


"Skcija Kfora pokazuje da Kfor radi u funkciji uspostavljanja državne granice i u korist vlasti u Prištini", rekao je Delić.


Na pitanje novinara zašto SRS ne bojkotuje sednice parlamenta jer se ne raspravlja o Kosovu, Delić je rekao da su razmišljali i o tome ali da su odlučili da prisustvuju sednicama kako bi javnost znala šta se događa na severu Kosova.


Delić je rekao da će poslanici SRS doći na sednicu Odbora za Kosovo i Metohiju, na koje će se razmatrati poslednji sporazumi postignuti sa Prištinom u Briselu i ponovo da ta stranka smatra da su svi dogovori postignuti u dijalogu sa Prištinom protivustavni i štetni za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.11.2011. 17:50
НА УЛИЦЕ БРЕ-БАРИКАДЕ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ-КАКВИ ЦРНИ ОДБОРИ !!!
Ponedeljak 28.11.2011. 20:07
DSS i SRS su izneli istinite podatke, dok se Vucic odlucio za obmanu naroda i skrivajuci svoje opredeljenje za briselskog poslusnika i koalicionog partnera izdajnicke DS. O Cedi ne vredi komentarisati, mada makar on savetuje Srbima da beze sa barikada dok im Vucic predlazu da stoje mirno dok okupatori pucaju na njih?! Sve u svemu, nikakva akcija ni pozicije ni opozicije kao da su udruzeni u izdaji?
Utorak 29.11.2011. 10:17
Ovo je jedina drzava u kojoj narod bira svoje egzakutore. Svi su isti samo je vrsta oruzja kojom ubijaju svoj narod razlicita.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online