Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 29.11.2011.
12:01
J.L. Petković i D.N. Petrović A

Kfor dobio dozvolu da ubija!

Više desetina Srba i dva pripadnika Kfora povređeni su juče u sukobima na barikadi u Jagnjenici na severu Kosmeta. Kfor je dobio i dozvolu da koristi bojevu municiju, a predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić za "Vesti" kaže da su vojnici tokom jučerašnjeg dana već koristili bojevu municiju.

 


Do nasilja je došlo nakon što su pripadnici nemačkog i austrijskog Kfora juče oko devet ujutru uklonili srpsku barikadu u Jagnjenici kod Zubinog Potoka, na putu koji to mesto povezuje sa Zvečanom i severnom Kosovskom Mitrovicom.
 

Vojnici Kfora koristili su gumene metke, suzavac, šok-bombe i vodene topove, a prema nekim svedočenjima čuli su se i pucnji, da bi oterali Srbe koji su masovno počeli da se okupljaju ne bi li odbranili barikade.

Prema Kforovoj verziji događaja, Srbi su na njih bacali pirotehniku, na koju su pripadnici međunarodnih snaga samo odgovorili, dok Srbi tvrde da nisu pucali, već da su navodni pucnji došli iz obližnje šume, a da je tamo mogao da bude bilo ko. Obračuni na barikadi trajali su do zaključenja ovog broja, a prema procenama lokalnih srpskih političara mogli bi da eskaliraju.

- Ukoliko se nasilje nastavi, vojnici Kfora će koristiti bojevu municiju. Naša namera nije da nekoga povredimo, već da reagujemo u samoodbrani. Kao odgovor na pirotehniku i kamenje vojnici su ispalili gumene metke, ali bojeva municija nije korišćenja - tvrdi portrparol Kfora Uve Novicki za "Vesti" dodajući da su njihova dva vojnika povređena u sukobima.

Prepad, sukobi, pa nova barikada

 

Dragan Nešković, jedan od dežurnih na barikadi, ispričao je za "Vesti" kako je došlo do sukoba na Jagnjenici.


- Malo nas je bilo na barikadi i nismo mogli da se suprotstavimo velikoj sili. Brzo su odgurali autobus, kamion i dizalicu koji su im bili na putu, međutim, čim je u Zubinom Potoku dat znak za uzbunu, došlo je puno građana, a Kfor je tada upotrebio sva raspoloživa sredstava. Čuli su se i rafalni pucnji, još se ne zna ko je pucao. Mislim da su oni pucali u vazduh da bi nas zastrašili - kaže Nešković.


Pripadnici Kfora su juče preko razglasa upozoravali građane da je njihov komandant pogođen metkom u ruku, da je ranjen i da će Kfor biti prinuđen da uzvrati. Međutim, Srbi su glasno negodovali tvrdeći da je to laž i da niko od njih nije pucao, nastalo je komešanje, a Kfor je ponovo upotrebio suzavac i ponovo su se čuli rafalni pucnji iz automatskog oružja. Situacija se potom smirila, a Srbi su 500 metara dalje podigli novu barikadu tako da Kfor ponovo nema prolaz prema Zubinom Potoku i Brnjaku.


U bolnici u Mitrovici jedan od povređenih Srba nalazi se na intenzivnoj nezi, dvojica su odmah prebačena na hirurgiju, a dvojica na ortopediju. Šest povređenih Srba je imalo ozbiljne tegobe zbog suzavca, a četvorica su zadržana na dijagnostici.

Upravnik Doma zdravlja u Zubinom Potoku Borivoje Jakšić saopštio je da je 30 do 50 građana zadobilo lakše i teže povrede.

- Četiri mladića su teško povređena. Znam da su jednog pogodili u stomak i da je veoma loše - rekao je Jakšić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić tvrdi da su vojnici Kfora pucali u masu.

- Koristili su čak i bojevu municiju i neprestano bacali suzavac. Kfor tvrdi da su prvo osobe na barikadama na njih pucale, ali to nije tačno. Pucnji su se čuli iz okolne šume, a tamo su mogu da budu i vojnici Kfora, koji su možda namerno pucali. Ne znam kako će ovo da se završi, ali narod je besan i ogorčen i situacija u svakom trenuktku može da izmakne kontroli - kaže Pantić i dodaje da je na barikadama i dalje oko 1.000 građana.

Presecanjem ove komunikacije, koji su mnogi nazivali i "putem života", Zubin Potok je praktično odsečen od ostalog dela severnog Kosmeta, do Zvečana i severne Kosovske Mitrovice sada se može samo zaobilazno preko Novog Pazara ili preko južnog, albanskog dela Kosovske Mitrovice. Vojnici Kfora odmah su razvukli bodljikavu žicu i postavili "ježeve" i očekuje se da će u Jagnjenici pokušati da uspostave kontrolni punkt.

 

UN raspravlja o izveštaju

 

U Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku danas će se raspravljati o Kosovu i Metohiji, na kojoj će biti predstavljen redovni tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna. U izveštaju koji je objavljen početkom novembra, Mun je izrazio zabrinutost zbog pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu, ističući da se broj nasilnih incidenata protiv srpskog stanovništva povećao nakon pokušaja kosovskih vlasti da uspostave kontrolu na administrativnim prelazima na severu pokrajine. 


Delić: Tadić obećao granicu

 

Srpska radikalna stranka najoštrije je osudila akciju Kfora u Jagnjenici i vlast u Srbiji koja, kako tvrde, daje prećutnu saglasnost za sve što se dešava na severu Kosova.
Poslanik SRS-a Božidar Delić rekao je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije da je vladajuća koalicija sa Borisom Tadićem na čelu obećala da će do 9. decembra dozvoliti uspostavljanje granice na severu Kosova i da to dokazuje i današnje uklanjanje barikada u Jagnjenici. 

 

Napad bez razloga

 

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić kaže da nije bilo nikakvog razloga za jučerašnju akciju jer je Kforu omogućena sloboda kretanja. On je od Kfora tražio da oslobodi put i omogući normalnu komunikaciju, a Kfor od njega da "ukloni" okupljene građane. 

Potrebne hitne mere

 

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Kragović zatražio je od Vlade Srbije da upozori Kfor da ne vrši nasilje prema Srbima u selu Jagnjenica kod Zubinog Potoka na Kosovu, gde su se juče sukobili građani i pripadnici međunarodnih snaga.


- Tražim od Vlade Srbije hitne mere i da zamoli svoje prijatelje da ne preduzimaju jednostrane akcije - rekao je Kragović na sednici Odbora, koja je odmah na početku prekinuta zbog "obaveza predstavnika srpskog pregovaračkog tima i Vlade Srbije".

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 12:12
Prokleta EU,daj Boze da propadne brzijeh dana i tadic da plati za ovu izdaju
Utorak 29.11.2011. 12:20
Kfor dobio dozvolu da ubija! Fasistickim okupatorima, potpomognutim domacim izdajnicima i kolabricionistima na vlasti u Srbiji, nikada nije ni trebala dozvola za ubijanje Srba. Srbi dozovite se pameti i pocnite svim sredstvima da branite svoju zemlju i narod. Od okretanja obraza i ljubljenja svoga neprijatelja u ovom slucaju nema nista. Sto vise zrtava na strani okupatora, to pre smo na putu oslobodjenja svojih zemalja.
Utorak 29.11.2011. 12:24
Kfor dobio dozvolu da ubija! Ovo je uzas! Lovci na krupnu divljac kad je vreme lova dobijaju dozvole za ogranicen odstrel ili ulov divljaci. NA Kosovske Srbe izdaje se dozvola da se ubija. Ko to ima pravo da izdaje dozvole za ubijanje! STA OD PRAVA IMAJU SRBI?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online