Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 29.11.2011.
16:51
Blic, B92 A

Jovanović: Poziv Tadića mora da prati i nova politika

- Poziv predsednika Borisa Tadića, Srbima na Kosovu da se povuku sa barikada je "korak u dobrom pravcu", ali samo ako bude praćen i promenom politike i njenom potvrdom u institucijama - izjavio je predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

To može biti korak u dobrom pravcu samo ako bude praćen potpunom iskrenošću prema zemlji i građanima, definitivnim napuštanjem poražene politike "i Kosovo i Evropa": Čedomir Jovanović
 

"Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića Srbima na Kosovu da se povuku sa barikada, iako je stigao posle četiri meseca oklevanja i podrške vlasti tom pogrešnom metodu borbe, može biti korak u dobrom pravcu samo ako bude praćen potpunom iskrenošću prema zemlji i građanima, definitivnim napuštanjem poražene politike 'i Kosovo i Evropa' i dogovorom sa Evropskom unijom i Prištinom", istakao je Jovanović.

U izjavi za javnost, Jovanović je izrazio očekivanje da će institucije verifikovati "ono što je predsednik najavio kao odustajanje od strategije barikada i konfrontiranja sa Evropskom unijom" i poručio da će odmah zatražiti da o tome raspravlja Skupština Srbije.

"Odgovornost nas kao političara i parlamenta je da pomognemo Srbima na Kosovu da lakše izadju iz situacije u koju su ih od jula gurali neodgovorni političari i ekstremisti", istakao je lider LDP-a, koji je naveo da je sada važno da verbalne najave budu pretvorene u konkretne političke i državne odluke koje će omogućiti smirivanje situacije na severu Kosova i uspeh dijaloga u Briselu.

"To nije moguće bez plenarne sednice Narodne skupštine", istakao je Jovanović i poružio da se ne sme ostati na pola puta, "kao što je to bio slučaj u septembru 2010. godine kada je sa iste adrese najavljivan nov pristup Kosovu kroz zajedničku rezoluciju sa EU pred Generalnom skupštinom UN, ali se od te najave vrlo brzo odustalo".

Jovanović je rekao da su poslanici LDP spremni da se vrate u parlament da bi razgovarali o novoj kosovskoj politici i izrazio očekivanje da će i druge stranke prihvatiti takvu raspravu.

Analitičari: Hrabar potez Tadića

Analitičari Ognjen Pribićević i Vladimir Todorić ocenjuju poziv predsednika Tadića da se Srbi povuku sa barikada kao racionalan, logičan, hrabar i jedino moguć.

Todorić smatra da je Tadićev poziv Srbima na severu Kosova jedini mogući potez u situaciji kada postoji opasnost da Kfor primeni nasilje protiv lokalnih Srba. Pribićević dodaje i da je potpuno jasno da Srbija nema instrumente i kapacitete da se suprotstavi interesima zapadnih sila pa je zato poziv predsednika Srbije racionalan.

Barikade su "odslužile svoju svrhu" jer su mnogobrojne uslove za kandidaturu Srbije izrečene avgusta ove godine svele na jedan jedini - da budu uklonjene, kaže direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić. Istovremeno, uklanjanje barikada, smatra Todorić, jedini je put da se sačuvaju institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Došao je trenutak da se izabere ono što je najbitnije, a to je da se sačuvaju demokratski izabrane institucije države Srbije na severu Kosova, da se zadrži politika neprizvanja Kosova i neuključivanja u medjudržave organizacije", rekao je Todorić.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 17:11
Celokupna placenicka ekipa izlazi sa svojim predlozima i likuje sto je izdajnik predvodnik jasno rekao da je protiv srpskog naroda. Samo, u ovoj zemlji ne odlucijete vi sa vasim zapadnim mentorima sponzorima, sa vasom policijom, vec odlucuje narod. A isti taj narod ne zeli ni vas, ni vase gazde ni vasu EU .
Utorak 29.11.2011. 17:42
Cu ovog narkomana.O izbori kako stvari stoje daleko ste.
Sreda 30.11.2011. 01:35
Za vas gospodo analiticari koji znate o politici onoliko koliko ste procitali na internetu a Kosovo videli na razglednici, Kosovo je samo jos jedan mali svakodnevni problem u sijaset izdajnickih zadataka koje morate da odbranite i sprovedete. Institucije na Kosovu ce trajati koliko i narod srpski traje na Kosovu. Ako nema naroda nema ni institucija. Barikade ne cuvaju institucije nego cuvaju taj narod a narod cuva institucije,prvo od vas a posle od Tacija.. Zato napustite izdajnicku politiku, otkrivene su vam namere u startu i rasturite taj vas civilni papagajski, petokolonaski hor.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online