Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 29.11.2011.
20:31 >> 21:41h
Novi magazin, Beta, Srna A

U Jagnjenici povređeno 30 vojnika Kfora

Kfor je saopštio da je u jučerašnjim neredima kod Jagnjenice na severu Kosova povređeno ukupno 30 njegovih vojnika i da se oni nalaze na bolničkom lečenju. Ambasadori zapadnih zemalja osudili napad na vojnike Kfora.

Dvadeset i pet vojnika snaga NATO na Kosovu je u ponedeljak povređeno tokom sukoba sa kosovskim Srbima, piše u izveštaju
 

"Ustrelne rane, rane od šrapnela, prelomi i opekotine ne nastaju tokom legitimnih demonstracija", ukazuje Kfor i ističe da demonstranti ne protestuju legitimno ako koriste pištolj, ručno napravljenu bombu i ako bacaju molotovljev koktel.

“Dalja upotreba nasilja od strane onih koji ugrožavaju bezbedno okruženje i život svih, nije prihvatljiva. Kfor će preduzete sve odgovarajuće mere da osigura bezbednost svih ljudi na Kosovu, ali i svojih vojnika,”- upozorili su. Kfor će upotrebiti sva dostupna sredstva u slučaju životne opasnost, dodaje se u saopštenju i navodi da je jučerašnja operacija uklanjanja barikade koju je izveo Kfor, išla po planu.

Kfor je sprovodio svoj mandat ponovnog uspostavljanja slobode kretanja za sve, podsećaju i dodaju da je operacija bila uspešna i obavljena bez nasilja prema demonstrantima.

“Kasnije su demonstranti napali pozicije Kfora i naneli povrede koristeći malokalibarsko oružje, eksplozivne naprave i molotovljeve koktele. Kfor je uvek priznavao pravo ljudima na severu Kosova da protestuju legitimno kao što je to slučaj bilo gde u svetu”. Međutim, ono što se dogodilo juče su bili činovi nasilja kojima nema mesta u legitimnim protestima, smatraju u Kforu.

Ambasadori zapadnih zemalja osudili napade na Kfor

Ambasadori većine zapadnih zemalja osudili su danas u Savetu bezbednosti UN napade na vojnike Kfora na severu Kosova u kojima je povređeno više desetina
vojnika međunarodnih snaga. 

Bez saglasnosti o odgovornosti

Stalne članice Saveta bezbednosti UN osudile su nasilje na Kosovu, ali su podeljene u vezi s tim ko je za nasilje odgovoran. Ruski ambasador Vitalij Čurkin optužio je Kfor za selektivno sporovođenje mandata, dok Priština i SAD za sukobe krive paralelne institucije.

Na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu, zamenica stalnog predstavnika SAD u UN Rozmeri Dikarlo rekla je da je Kosovo jedinstvena carinska oblast i da se težnja za uspostavljanjem carinskog prostora ne može smatrati jednostranim potezom pošto je Srbija priznala kosovski carinski pečat. Rozmeri Dikarlo je pozvala Vladu Srbije da hitno zatraži uklanjanje barikada i podrži vladavinu prava na Kosovu. Ona je osudila nemire na severu Kosova i povređivanje i ranjavanje vojnika Kfora.

"Savet bezbednosti treba da bude jednoglasan u osudi napada na vojnike Kfora i pohvali vojnike Kfora za minimalnu upotrebu sile", rekla je Dikarlo i pozdravila nastavak dijaloga Beograda i Prištine i postignute sporazume i pozvala obe strane da pokažu fleksibilnost u dijalogu.

Ambasador Velike Britanije u UN Filip Parnham ocenio je da na severu Kosova vladaju kriminal, nezaposlenost i nedostatak bezbednosti i pozvao vladu Kosova da pokaže privrženost vladavini prava. Parnham je ocenio da su prelazi Jarinje i Brnjak zatvoreni "nelegalnim barikadama" koje, prema njegovim rečima, treba odmah ukloniti.

Predstavnik Francuske Žerar Aro je naveo da su nastavak razgovora između Srbije i Kosova i uspostava reda na prelazima pozitivni koraci koje treba pozdraviti. Aro je dodao da Beograd i Priština moraju da nastave razgovore na konstruktivan način i da se uzdrže od svih izjava koje bi pogoršale situaciju.

Ambasador Nemačke u UN takođe je osudio povređivanje i ranjavanje vojnika Kfora i kao pozitivan korak ocenio nastavak dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2011. 20:36
pa posle onakve izjave tadica,normalno je da ce sada da upotrebe bojevu municiju. u kojoj su situaciji ti hrabri ljudi...eeeejjj njihov predsednik je stao na stranu kfora i zapadnih vampira
Utorak 29.11.2011. 20:50
Naoruzati Srbe na kosovu najboljim oruzjem,pa polako hebat Mamicu i kforu i natou
Utorak 29.11.2011. 22:33
Jeste odrali kolena? Idite da vas ljube Tadic i Taci da vas prodje bola... More, kakva je to bedna vojska, svet bedniju ne vide.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online