Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Sreda 30.11.2011.
10:51 >> 11:34h
Beta A

Stefanović: Barikade završile svoj posao

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je danas u Briselu da će uprkos teškoj situaciji zbog zbivanja na severu Kosova biti uloženi napori da se postigne nagodba oko predstavljanja Prištine na reigonalnim forumima i o adminsitrativnim prelazima. Pred početak osme runde dijaloga s delegacijom Prištine, on je naglasio da je sad nužno da Kfor prestane da nasilno uklanja barikade, a da ih Srbi na severu Kosova napuste.

Nema više potrebe za barikadama?: Borislav Stefanović

Stefanović je ocenio da su barikade odigrale svoju ulogu time što je onemogućeno da prištinske vlasti na administrativne prelaze postave svoje carinike i policajce.

Prema njegovim rečima, pokušaj dogovora o predstavljanju Prištine na regionalnim skupovima i administrativnim prelazima biće veoma težak jer sve govori da prištiske vlasti i dalje nastoje da kroz to izdejstvuju priznanje samoproglašene državnosti Kosova.

Šef pregovaračkog tima Beograda je podvukao da svako rešenje mora biti u skladu sa Ustavom Srbije i rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Istakao je i da Euleks mora biti glavno međunarodno prisustvo na adminsitrativnim prelazima uz zajedničku kontrolu Prištine i Beograda, jer to nalažu i rezolucija 1244 SB UN i plan od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki-muna.

Tahiri: Teško do dogovora

Edita Tahiri

Šefica tima Prištine u pregovorima s Beogradom Edita Tahiri izjavila je danas u Briselu da će veoma teško biti postići dogovore o regionalnom predstavljanju Kosova i, kako je istakla, "integrisanom upravljanju granicama" na celoj teritoriji Kosova.

Ona je uoči današnjih razgovora rekla da u vezi s regionalnim predstavljanjem Kosova Srbija i dalje insistira da njegovi predstavnici budu pod okriljem UNMIK-a, što, kako je rekla, nije ostvarivo zato što je "Kosovo suverena država dok je UNMIK prevaziđen".

Kad je reč o "integrisanom upravljanju granicama", onda tu rešenje, prema njenim rečima, mora biti takvo da Srbija i Kosovo - kao suverena država, priznata od većine uticajnih zemalja u svetu - to sprovode "po evropskom modelu - onako kako proizilazi iz Lisabonskog sporazuma".

Edita Tahiri je iznela tvrdnju da Srbija ne sprovodi do sada postignute dogovore, rekavši i da šef srpske delegacije "politički tumači sadržinu tih dogovora".

Ona je naglasila da bi današnjom rundom dijaloga trebalo da bude završena "ova faza tehničkih pregovora".

Upitana šta bi sledilo posle toga, Tahiri je rekla da se 9. decembra očekuju važne odluke vođa Evropske unije o budućim odnosima sa zemljama zapadnog Balkana, pa će to onda uticati i na potonju fazu dijaloga Beograd-Priština.

File: Dijalog za evrointegracije Beograda i Prištine

Napredak u dijalogu Beograda i Prštine pomoćiće obema stranama u evrointegraciama, izjavio je komesar za proširenje Evropske unije Štefan File u razgovoru sa ministarkom za evropske integracije u prištinskoj vladi Vljorom Čitaku.


Štefan File

File je, kako je saopšteno, ohrabrio Prištinu da nastavi svoje pozitivno angažovanje u dijalogu sa Beogradom u Briselu.


"Napredak u dijalogu pomoćiće u približavanju Prištine i Beograda Evropskoj uniji i pomoći im da ostvare svoje evropske perspektive", poručio je File.


"Obe strane bi trebalo da budu pragmatične, kreativne i fleksibilne tokom razgovora, u interesu građana i Kosova i Srbije kao i čitavog regiona", istakao je on.


Kako je saopšteno iz kancelarije EU u Prištini, File je sa Čitaku razgovarao i o načinima da se "pomogne Kosovu u napredovanju ka Evropi i u tom smislu pružio punu podršku Evropske komisije evropskoj perspektivi Kosova".


"Predložili smo pokretanje dijaloga sa Kosovom o vladavini prava. Komisija će nastaviti da pruža podršku naporima Kosova da dalje ispuni svoju evropsku perspektivu, naročito u pogledu viza, trgovinskog sporazuma i učešća Kosova u programima EU", navodi se u pisanoj izjavi Filea dostavljenoj KIM radiju.


"Takođe sam istakao važnost da Kosovo pokrene sveobuhvatan plan za sever", rekao je File.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2011. 10:56
Завршио си ти ђубре издајничко и твоји пајташи из власти. Поставили сте границу, и сада лобираш да народ прихвати царинике и окупаторе. Журиш да потпишеш што пре све шиптарске захтеве и што даље да идете у издаји јер ће вам се скорије десити народ багро издајничка.
Sreda 30.11.2011. 10:59
Надам се да ћете сви ви у садашњој власти завршити у затворима јер сте:издајници,лопови,криминалци и страни плаћеници.
Sreda 30.11.2011. 11:40
kakav sef,kakvog tima,niko te ne slusa,bezi izdajniku odvratni,pregovaraj s sipcima,niko te nece slusati talogu ljudski
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online