Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 01.12.2011.
12:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Betonom na Kfor i Tadića

Da mnogo ne haju za pozive iz Beograda, "savete" i zahteve da uklone barikade - građani Zvečana, Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka i Leposavića pokazali su i tokom pretprošle noći kada su, uprkos pozivu Borisa Tadića "da uklone barikade i omoguće normalno funkcionisanje saobrađaja" podigli još četiri nove barikade - jednu na mostu u Dudinom Kršu kod Zvečana i tri u blizini Jagnjenice kod Zubinog Potoka gde još "oči u oči" stoje do zuba naoružani vojnici KFOR-a (Nemci i Austrijanci) i žitelji ovog dela Kosmeta koje ni do sada najhladnija noć nije "oterala kući".

BARIKADE PETOSTRUKO OJAČANE: Juče na Dudinom Kršu
 

Iznenađeni i razočarani


Bez obzira što znaju da trpi velike pritiske iz Evrope, poziv Borisa Tadića neprijatno je iznenadio i razočarao predsednike opština na severu Kosmeta i žitelje severnog Kosmeta.


- Četiri meseca mi smo imali podršku predsednika i Vlade Srbije da istrajemo, sad ođednom imamo poziv da se povučemo. Takvu odluku ne mogu doneti predsednici opština, uklanjanje barikada "u nadležnosti" je naroda i odbornika skupština opština - kaže Krstimir Pantić, predsednik opštine Kosovska Mitrovica.


Zar posle svega


- Trpimo razne uvrede od Draškovića, Jovanovića i mnogih drugih portparola NATO-a, ali, nismo se nadali da nas i Tadić pozove na uklanjanje barikada. Zar posle toliko neprespavanih noći, smrzavanja na barikadama, ranjavanja stotina građana, tona suzavca, hiljada šok bombi, treba da odustanemo od naše pravedne borbe i sve prepustimo Tačiju. Kosovo je važnije od EU - smatra student Mirko Mihajlović iz Leposavića.

Posebno je "impresivna" barikada u Dudinom Kršu, na putu Raška - Kosovska Mitrovica - Priština, koja za Srbe, ali i za KFOR i Vladu Hašima Tačija ima strateški značaj. Ovde je i ranije postojala barikada, oko nje su se Srbi nedavno tukli sa Mađarima i Portugalcima, od preksinoć je petostruko veća, armirana je gvozdenim šinama i bodljikavom žicom, zalivena betonom i praktično više - neprobojna.
 

- Nismo mi barikadu ojačavali da bi bilo šta odgovarali Tadiću, već da bi se dodatno zaštitili od novih nasrtaja KFOR-a koji je, nakon Tadićeve "poruke" dobio "zeleno svetlo" da na nas udari svim sredstvima. Očekujemo uskoro nove napade i spremamo se za odbranu. Ova barikada je naš odgovor svima koji pokušavaju da nas porobe, odvoje od Srbije i stave pod kontrolu Prištine, a potom ostave u Velikoj Albaniji. Mi u Albaniji živeti nećemo, borićemo se do kraja, pa šta bude - kaže Milan M. iz Zvečana koga su "Vesti" juče zatekle na barikadi kod Dudinog krša.

Uprkos suzavcu, šok-bombama i pretnjama da će pucati bojevom municijom, Srbi su, prekjuče posle podne i tokom pretprošle noći podigli još tri barikade u blizini Jagnjenice i praktično ostavili vojnike KFOR-a "u sendviču". Na brzinu je prokopana i "obilaznica" oko KFOR-ovog punkta u Jagnjenici, pa Zubin Potok više nije odsečen od Zvečana i Kosovske Mitrovice.

- Uz dogovor, KFOR može da prođe, pod uslovom da ne uklanja barikade, da ne prevozi policajce Euleksa i carinike - Albance, ovo što sada rade je nepotrebno i čista je provokacja i iscrpljivanje srpskog naroda koji je odlučan da ostane na barikadama - kaže Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok.
 

Očekivalo se da će poziv Tadića možda proći u Leposaviću gde su na vlasti njegova DS i SPS, međutim, uprkos pritiscima na ovdašnje opštinske čelnike, odlučeno je da se poštuje volja građana, a barikade ne uklanjaju.

- Bićemo jedinstveni sa našim narodom u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, istu sudbinu delimo i istu muku mučimo, uklanjanje barikada bilo bi na našu štetu, a u korist Prištine koja hoće da nas, uz pomoć KFOR-a i Euleksa, stavi pod svoju čizmu. Srski narod u Leposaviću neće granicu sa Srbijom, neće carinu, neće Albance, jer ih ovde nikada nije ni bilo - poručuje Milutin Stefanović, predsednik Mesne zajednice Lešak koja "pokriva" i administrativni prelaz u Jarinju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 01.12.2011. 12:11
izdao vas je dedinjski srbomrzac...ne odustajte, nece ni on dugo. rumunski scenario je vec vidjen. dosta je bilo maltrtiranje i zlostavljanje gradjana srbije,,,vreme je da se dedinjska protuva skloni zajedno sa njegovom antisrpskom retard koalicijom. bez milosti i do kraja. ebala ih zlocinacka EU i nacisticki NATO.
Četvrtak 01.12.2011. 12:10
НЕКА ВАС БОГ ЧУВА, СРБИ !!!
Četvrtak 01.12.2011. 12:12
Ja ne znam na sta ce ovo da izadje ali kao Srbin stojim na vasoj strani i molim Boga da vas zastiti. Ne moze Tadic da vama kaze sta da radite i kako da se borite. On svoje stavove gradi na interesu Beograda a ne na vasem vlastitom. Da se smatra i vasim predsednikom pitao bi vas sta da radi i kako da vam pomogne. On otvara nove puteve juce, daleko od Kosova, dok vase zatvara. Samo napred!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online