Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 02.12.2011.
13:03
J. Arsenović - Vesti A

Teslin pepeo nije za muzej

Društvo "Sveti Sava" ponovo je pokrenulo inicijativu da se zemni ostaci Nikole Tesle sahrane u Beogradu, kako bi veliki naučnik konačno imao primereno mesto večnog počinka.

Život posvetio nauci i otkrićima: Nikola Tesla
 

- Poslednji put predlozi da se Tesla sahrani čuli su se 2006. godine, povodom obeležavanja 150-godišnjice njegovog rođenja. Kao što to obično kod nas biva, posle proslave, akciju je prekrio zaborav. Nikada niko nije direktno, javno i argumentima protivrečio zahtevima da se taj civilizacijski čin obavi, ali sve je do danas ipak ostalo po starom - kaže za "Vesti" predsednik Društva "Sveti Sava" Dušan Zupan.


Urna u obliku zlatne kugle sa pepelom preminulog naučnika nalazi se u Muzeju "Nikole Tesle" u Beogradu. Tamo je dospela nakon što ju je kao specijalnu pošiljku jula 1957. godine donela u Beograd Šarlota Mjuzar, nekadašnja sekretarica jugoslovenskog diplomatskog predstavništva i Teslinog sestrića Save Kosanovića.

I dalje u muzeju: Urna sa pepelom Nikole Tesle
 


 

Uz svetog Savu i Karađorđa

Pre šest godina, kada je pokrenuta inicijativa da se naučnikovi posmrtni ostaci sahrane, kao moguća lokacija pominjala se porta Hrama sv. Save na Vračaru, s obzirom na to da su kripte unutar hrama rezervisane za patrijarhe. Bilo je govora da bi mogao biti sahranjen sa spomenikom u vidu biste, kod južnih vrata hrama, zatim da bi to moglo biti između male svetosavske crkve i hrama, na mestu koje je danas rezervisano za paljenje badnjaka. Tako bi, smatrali su inicijatori, najveći srpski hram bio okružen spomenicima trojice najvećih Srba - svetog Save, Karađorđa i Nikole Tesle.

Po želji Tesline familije i konsultacija sa profesorom Veljkom Koraćem, prvim upravnikom muzeja, urna je smeštena u muzej posvećen geniju iz Smiljana.


Oni koji se zalažu da se pepeo Nikole Tesle sahrani prema hrišćanskim običajima, ističu da ne postoji pismeni trag da je naučnik želeo da bude kremiran.


- Svi njegovi po majčinoj liniji, uključujući i njegovog oca, bili su sveštenici i bilo bi malo verovatno da je on želeo da se kremira, što je u ono vreme bilo neprihvatljivo za pravoslavnu crkvu. I da je izrazio želju da se kremira, on nikada nije ostavio u amanet da počiva u muzeju. Čak i budisti sahranjuju svoje mrtve bacanjem pepela u reku ili u vrtove sećanja. Ne priliči da taj prah stoji u muzeju, mada je u datim okolnostima to urađeno dostojanstveno koliko je moguće - kaže Dušan Zupan.


Da naučnik za života nije ostavio pismeni trag sa željom da bude kremiran, "Vestima" je potvrdio i direktor muzeja Vladimir Jelenković. Zašto se ipak Sava Kosanović, kojeg je američki sud proglasio jedinim Teslinim naslednikom, odlučio na kremiranje, Jelenković objašnjava strahovanjem da bi grobno mesto moglo biti oštećeno.


- Postoji teza da se Sava Kosanović plašio da će neki hrvatski ekstremisti devastirati grob, s obzirom na to da je Tesla umro u vreme najžešćih sukoba u Drugom svetskom ratu na tlu nekadašnje Kraljevine Jugoslavije - pojašnjava Jelenković.
 

Lične stvari velikog srpskog naučnika

Na pitanje kako gleda na ponovno oživljavanje inicijative da se pepeo pohrani u zemlju, Jelenković se poziva na odluku upravnog odbora muzeja donetu pre više godina kada je takva prvobitna inicijativa odbijena.


Dušan Zupan, međutim, ostaje pri tvrdnji da muzej neće ništa izgubiti na postavci ukoliko Teslini posmrtni ostaci budu sahranjeni, te da bi izbor mesta gde bi naučnik počivao trebao da bude stvar dogovora, već kako to SPC može najbolje da uredi. Zupan poručuje da Društvo "Sveti Sava" neće odustati od toga da najveći Srbin počiva na mestu koje dolikuje pokojniku.
 

Odlazak na Božić

Tesla je umro 7. januara, na pravoslavni Božić, ratne 1943. godine. Bio je sam u svojoj sobi na 33. spratu hotela Njujorker u Njujorku. Umro je u 86. godini od posledica srčanog tromba.
U katedrali Sv. Jovana Bogoslova opelo mu je prvo služio biskup Mening na engleskom jeziku, dok je u ime SPC, u odsustvu tadašnjeg vladike Dionisija, to učinio prota Dušan Šukletović. Tadašnji gradonačelnik Njujorka Lagvardija pročitao je preko radija 10. januara poruku koju je napisao Luj Adamič, slovenački pesnik i Teslin prijatelj: "Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi što su ikada živeli. Ono što je stvorio veliko je i kako vreme prolazi postaje sve veće."

 

Bogdanović rekao "ne"

Muzej Nikole Tesle u Beogradu

Kada se 2006. obeležavalo 150 godina od Teslinog rođenja i kada je SPC ozvaničila svoju inicijativu da se naučnik sahrani, u tome joj se pridružila i stranka Vojislava Koštunice. Odbornička grupa DSS-a u Skupštini grada Beograda podnela je i formalni predlog da se o predlogu raspravlja. Međutim, to nikada nije uvršćeno u dnevni red. Tome se usprotivio tadašnji gradonačelnik Nenad Bogdanović. Ne zna se razlog, ali u kuloarima se pričalo da je predlog odbijen jer nije primereno da se naučnik sahranjuje dok nacija obeležava godišnjicu njegovog rođenja!

Prvo sahranjen pa kremiran

Loša organizacija, odsustvo pokojnikove želje ili nesažaljenje Teslinog sestrića, tek jedan od najvećih umova modernog doba Nikola Tesla nije na onaj svet ispraćen kako su to običaji nalagali i može se reći da je i posle upokoja bio uznemiravan. Njegovo telo je dva meseca nakon što je pokopano na groblju Fernklif u Ardsliju izvađeno iz grobnice.

Sava Kosanović, nećak čuvenog naučnika i ambasador Kraljevine Jugoslavije u SAD, Nikola Tesla i kralj Petar II Karađorđević, 7. januara 1943. godine
 


U arhivu Muzeja "Nikole Tesle" se čuva originalni dokument iz kojeg se vidi da je 26. marta 1943. godine Teslino telo ekshumirano iz groba i kremirano, po želji njegovog sestrića Save Kosanovića.


Prema svedočenju prote Dušana Šukletovića koji je ispred SPC služio opelo, Sava Kosanović se na ovaj način ogrešio o Boga i obećanje koje mu je dao.


U knjizi "Nikola Tesla i njegovo vreme", prota svedoči kako se odigrao čin opela i zašto je pristao da služi iako je prethodno Teslin sestrić nagovestio da će telo biti kremirano.


"Teslin nećak Sava Kosanović hteo je da se telo spali. Ja sam odbio da vršim opelo ako se telo bude spaljivalo. Sava Kosanović je pristao da se telo sahrani po pravoslavnom običaju. Da li je posle opela telo spaljeno ne znam. Posle se govorilo, zapravo šaputalo, da je Teslino telo spaljeno po nalogu Save Kosanovića..."

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 13:10
Sad ga svi hvale i svojataju, a kad su mu bližnji bili najpotrebniji, nigde nikoga.
Petak 02.12.2011. 15:05
Dostojanstveno sahraniti kako dolikuje njegovom liku i delu.
Petak 02.12.2011. 13:33
ODLICNA IDEJA da se kremirani ostatci lociraju pored svetog SAVE i KARADJORDJA! TESLA JE JEDAN! Kod nas inace zaborav prekriva sve. SUMNJAM U BRZINU.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online