Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.12.2011.
11:04
Beta A

KFOR: Ukloniti nove barikade

Kfor je pozvao Srbe na severu Kosova da uklone nove barikade na Jagnjenici i zatvori obilaznicu da bi uspostavio kontrolni punkt za proveru vozila na ovoj lokaciji.

Vojnici KFOR-a čuvaju barikadu na Jagnjenici
 

"Što se tiče trenutne situacije na raskrsnici kod Jagnjenice, KFOR vidi još jednu priliku da se ovo izvede na praktičan način", navodi se u saopštenju Kfora.

Kfor smatra da poziv predsednika Srbije Borisa Tadića Srbima na severu Kosova da uklone barikade, kao i ocena Vlade Srbije da je uklanjanje barikada važno za stabilizaciju života na tom području idealna prilika da Srbija pokaže iskrenost "ovog predloga" tako što će sprovesti reči u dela.

"Ovo znači da bi Srbija mogla direktno da ukloni barikade na srpskoj strani administrativne linije kod Brnjaka i Jarinja. Ovo se može učiniti bez problema", navode u Kforu i napominju da je Kosovu potrebna bezuslovna sloboda kretanja za sve.

Potpredsednik Skupštine zajednica srpskih opština i naselja Marko Jakšić kaže da je protiv uklanjanja barikada, jer smatra da nisu ispunile cilj, pošto su carinici i Kosovska policijska služba i dalje na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

On je izrazio uverenje da će predsednici četiri opštine sa severa Kosova pozvati Skupštine opština, koje su ih birale, da bi bila donesena odluka šta dalje činiti.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je da će građani ostati na barikadama sve dok to bude potrebno, ali da to nije jedini način borbe Srba sa sjevera Kosova i da će biti i drugih vidova nenasilnog otpora.

"Sve zavisi od Kfora, mi ćemo tražiti rešenja, a narod će ostati na barikadama sve dok bude potrebno", rekao je Ristić posle razgovora sa komandantom Kfora za veze pukovnikom Adolfom Konradom, koji je došao da obiđe mesto gde je uklonjena barikada kod Jagnjenice u blizini Zubinog Potoka.

Ristić je nagovestio da u ovom trenutku za Srbe nije prihvatljivo postavljanje kontrolnog punkta u Jagnjenici i ocenio da barikade nisu problem, već da su one "sredstvo borbe srpskog naroda za opstanak i neulazak u kosovske institucije".

On je naveo da je za danas u 10.00 časova u opštini Zubin Potok dogovoren nastavak razgovori sa predstavnicima Kfora, i to sa austrijskim oficiriom koji je u ponedeljak komandovao operacijom ukljanjanja barikade u Jagnjenici.

Vlada Srbije ocenila je juče da je uklanjanje barikada važno za stabilizaciju života na sjeveru Kosova i ukazala da treba preduzeti sve mjere da bi se izbjegla eskalacija nasilja i obezbedio opstanak Srba u tom delu pokrajine.

Ministri su sa sednice, na kojoj je razmatrala situaciju u pokrajini, apelovala na kosovske Srbe da izbegavaju konflikte sa pripadnicima međunarodnih misija i da mudrim odlukama doprinesu rešavanju suštinskih životnih pitanja Srba na celoj teritoriji Kosova.

Petak 02.12.2011. 12:28
Kfor otvoreno poziva Tadica da napadnu Srbe iz severnog KiM i na silu sklone barikade. Nadam se da se nece naci ni jedan u policiji i vojsci Srbije koji bi dosli u pomoc kforu i Taciju da brane takozvano nezavisno KiM.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online