Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Petak 02.12.2011.
12:42
Vestionline A

Vukčević: Istražiti pozivanje putem medija na ratne zločine

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas u Beogradu da je važno da se u potpunosti istraži pitanje podsticanja i pozivanja na izvršenje ratnih zločina putem medija.

Na predstavljanju studije "Reči i nedela", Vukčević je rekao da je medijska propaganda bila uvod u rat u SFRJ, ali da nijedan urednik, direktor medija i novinar nije krivično odgovorao za doprinos tragediji i ratu.

Mediji imaju ubojitu snagu: Vladimir Vukčević


"Upravo ubojita snaga koju mediji imaju, a posebno kada se zloupotrebljavaju, ukazuje na važnost krivičnog gonjenja osoba koje su u tome učestvovale", rekao je Vukčević.


On je dodao da sloboda izražavanja ne sme i ne može da bude apsolutna onda kada mediji svesno i ciljano koriste govor mržnje.


"Ona ne može da bude apsolutna kako ne bi ostale nekažnjene upravo one osobe koje su svojom retorikom vodile do masovnih zločina, patnji i razaranja", rekao je Vukčević.


Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da pošto Srbija zvanično 1990-ih godina nije bila u ratu, novinari ne mogu da se pravdaju da je ratno huškanje u kojem su učestvovali bilo delo ratne propagande.


On je objasnio da je tadašnji Krivični zakon sadržao odredbe o kažnjivosti pozivanja na izvršenje krivičnog dela, koje je "samo po sebi krivično delo", bez obzira da li se neko tom pozivu odazvao i da li se to može dokazati.


"Bez obzira na to da li ima mesta krivičnom gonjenju, treba insistirati da se shvati etička i moralna odgovornost onih koji su to radili", rekao je Dimitrijević.


Urednik Radija Slobodna Evropa Omer Karabeg je ocenio da je propuštena prilika da se kazne novinari koji su učestvovali u širenju mržnje i ratne propagande, i da im je, posle političkih promena oktobra 2000. godine, trebalo zabraniti da se bave novinarstvom.


On je dodao da je rano govoriti da li je samo pozivanje na ratni zločin moguće dokazati. Karabeg je podsetio da je 1.500 novinara i urednika Radio-televizije Beograd izgubilo posao jer nisu bili spremni da učestvuju u ratnoj propagandi.


"Oni koji su ostali, i oni novi koji su došli, svesno su se stavili u službu ratne propagande. To je bio njihov izbor i za to treba da budu kažnjeni", rekao je Karabeg.


Tužilaštvo za ratne zločine je u Sava centru predstavilo studiju "Reči i nedela - pozivanje ili podsticanje na ratni zločin u medijima u Srbiji 1991-1992. godine", koja je u okviru projekta "Pravda i ratni zločini".


Knjiga je nastala u proteklih godinu i po, na osnovu analize arhive lista "Politika" i Radio-televizije Srbije.

POVEZANE VESTI

Petak 02.12.2011. 13:46
DOK NEKO CACKA O GOVORU MRZNJE istovremeno imamo KRISTALNO JASNU KATASTROFU SRBA, OLUJOM oteranih iz ljepe njihove Krvatske, i nikom nista. U Tranziciji globalizma BORIS PRVI NEJAKI spava stilom PANDE! A Kosorica se sepuri, sepuri!
Petak 02.12.2011. 13:37
Zastom su svi srbomrsci i srpske izdajice pootvarali CIVILNA DRUSTVA? Verovatno da bi hapsenje srba bilo sa stlom. To pali kod stranih investitora.
Petak 02.12.2011. 13:30
Sto pre Srbija da sut kartu njemu i slicnima, to bolje. Treba imati cast pa biti sudija, a ne ko ovaj suditi po "babu i stricevima", tj. kako odgovara trenutnoj vlasti. I dobrih novinara i postenih ima Srbija. Neki se snalaze, rade kao slobodni novinari, kao Milovan Drecun npr, a mnogi su na ulici. Nikada vece nakaze i roboti nisu radili na TV-u, pogotovu na RTS-u.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online