Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 03.12.2011.
14:12
Beta A

Sporazum: Beograd upravlja prelazom, a Priština granicom

Šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je danas da je postignut konačan dogovor u dijalogu s Prištinom o administrativnim prelazima na Kosovu i Metohiji uz poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i Ustava Srbije. U sporazumu piše da jedna strana prelaz vidi kao granicu, a druga kao administrativnu liniju pa će prelazi će nositi naznaku IBM - B kao "border" (granica) i kao "boundary" (linija).

Dogovor u interesu Srbije, tvrdi Stefanović

Sporazum o zajedničkom upravljanju administrativnim prelazima je postignut jer su od Evropske unije dobijena jemstva za slobodno kretanje srpskih građana sa Kosova i Metohije u Srbiju i iz Srbije sa automobilskim tablicama i dokumentima Srbije, rekao je Stefanović novinarima u Briselu.

"Kad nadležni organi usvoje ovaj dogovor, on će tada i biti primenjen", dodao je on.

Stefanović je naglasio da će prelazi Jarinje i Brnjak imati poseban status i biti pod nadležnošću Euleksa. "Svi prelazi će biti jedinstveni, dakle neće biti dva prelazna punkta i neće biti obeležja samoproglašene prištinske vlasti na njima", objasnio je Stefanović, istakavši da će na pelazima biti srpska policija i službenici ministarstva finansija Srbije.

Sa prištinske strane će, po objašnjenju Stefanovića, biti samo "carinski svedoci" koji će posmatrati delovanje Euleksa na Brnjaku i Jarinju i takođe na ostalim punktovima. Euleks će imati potpuno izvršna ovlašćenja na Jarinju i Brnjaku, saglasno akcionom planu koji je za tu evropsku misiju 2008. usvojio Savet ministara EU.

Tekst dogovora je složen, rekao Stefanović, ali u potpunosti odražava interese države Srbije, jer je njime potvrđena i ranija odrednica Unmika da je Kosovo i Metohija jedinstvena carinska teritorija što apsolutno ne prejudicira bilo čime status južne srpske pokrajine.

Postignuti aranžman ne pokriva bilo kakve fiskalne i dohodovne odredbe, kazao je Stefanović. Sporazum predviđa i sklapanje tehničkog protokola sa EU koji će posebno potpisati Srbija sa EU a posebno prištinske vlasti s EU.

Stefanović naglasio da je sa sa EU postignut čvrst dogovor i da ovaj sporazum ne može imati bilo kakve nepovoljne posledice po srpske građane koji žive na Kosovu i Metohiji, a koji koriste automobilske tablice i dokumenta Republike Srbije.

On je predločio da je sporazum takođe potvrdio Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, jer će policijska i službena lica Srbije biti na administrativnim prelazima na Kosovu.

Raniji punktovi prema Brnjaku i Jarinju, a to su Tabalije i Rudnica, više neće postojati. Time je, prema rečima Stefanovića, potpuno obesmišljen pokušaj da se administrativna linija prikaže kao državna granica. Na prelazima neće biti nikakvih državnih obeležja, svi građani će slobodno putovati, a odbijeni su svi zahtevi Prištine da se postave obeležja samoproglašene nezavisnosti Kosova, rekao je Stefanović. On je želeo da posebno naglasi da administrativna linija nije državna granica, niti su administrativni prelazi državni prelazi.

U samom tekstu sporazuma stoji u posebnoj naznaci da "jedna strana liniju prepoznaje kao granicu, a druga kao administrativnu liniju" i zato se u nacrtu teksta sporazuma upotrebljava skraćenica IBM što prema tumačenju nadležnih u Savetu ministara EU može biti i naznaka za border - granica i boundary - linija.

POVEZANE VESTI

Subota 03.12.2011. 14:26
Sporazum? Siptari upravljaju citavom fabrikom a Srbija im samo otvara i zatvara rampu na ulazu! Dobar "sporazum"...
Subota 03.12.2011. 14:43
Što bi rekli "Idoli": "Laž, sve je bila laž, laž u dvorcu tvom, dvorcu raskošnom".
Subota 03.12.2011. 16:24
Slobodno kretanje srpskih građana sa Kosova i Metohije u Srbiju i iz Srbije sa automobilskim tablicama i dokumentima Srbije, rekao je Stefanović novinarima u Briselu. Значи за робу која се допрема србима плаћаће се царина мафијашкој квази држави.Каква је корист од овога споразума? иста као и безвизни режим према ЕУ.Обичан бескорисни споразум који служи само у пропагандне сврхе владајуће гарнитуре.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online