Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 05.12.2011.
19:06 >> 00:23h
RTS A

Brisel: O kandidaturi Srbije u petak

Odluka o kandidatiri Srbije biće doneta u petak, 9. decembra, na samitu šefova država i vlada zemalja Evropske unije, saopštio je ministar za evropska pitanja Poljske Mikolaj Dovgelevič na konferenciji za novinare posle sedmočasovne rasprave ministara EU u Briselu.

Srbija do petka čeka odluku o kandidaturi
 

"Srbija je ostvarila napredak u procesu evropskih integracija i ministri su dosta vremena posvetili raspravi o njenoj kandidatiri, pomirenju u regionu i dijalogu Beograda i Prištine", rekao je Dovgelevič.

Sat vremena ranije, sastanak Saveta ministara EU napustio je državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Verner Hojer. On je tada novinarima rekao da je Srbija na dobrom putu da dobije status kandidata u petak.

U nacrtu zaključaka zasedanja ministara spoljnih poslova EU navodi se da je Savet ministara uzeo je na znanje povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata za članstvo u EU što će razmotriti vođe Unije u petak, jer šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije nisu uspeli da se dogovore o kandidaturi Srbije.
 

Šta su tražili Nemci?

Beta je prenela da je Nemačka tokom rasprave zatražila da Srbija, pre dobijanja statusa kandidata, "razjasni svoje odnose sa susedstvom", uz stav da EU ne može da se "zadovolji najmanjim mogućim koracima" koje su srpske vlasti preduzele da se smiri stanje na severu Kosova.

Predstavnici Nemačke podsetili su i na prošlonedeljne događaje, kada je povređeno više vojnika Kfora, uz ocenu da vlasti u Beogradu "mogu i treba više da učine".

U nacrtu zaključaka u koji su novinari u Briselu imalu uvid, navodi se da je Savet ministara primio k znanju povoljnu ocenu Evropske komisije i preporuku da se Srbiji odobri status kandidata, što će razmotriti lideri Unije u petak.

Na ovakav predloženi zaključak, koji bi značio da se Evropskom savetu prenosi stav da Srbiji treba dati status kandidata, "stavile su ograde dve delegacije", piše u nacrtu dokumenta, ali se ne navodi koje su to delegacije.

U nacrtu zaključaka se ukazuje i na to da bi predlog Evropskom savetu da odobre status kandidata Srbiji bio utemeljen i na "dosad ostvarenim naporima i uz razumevanje da će Srbija pokrenuti dijalog s Kosovom i u dobroj veri sprovesti dosadašnje dogovore" s Prištinom.

Ključni kriterijum - normalizacija odnosa sa Prištinom

Evropska komisija predložila je 12. oktobra 2011. godine da se Srbiji dodeli status kandidata za prijem u Uniju. Komisija je tada predložila da se pregovori o priključenju pokrenu, čim Beograd postigne dalji napredak u ispunjavanju ključnog kriterijuma, a to su dalji koraci u normalizaciji odnosa sa Prištinom, "u smislu uslova Procesa stabilizacije i priključenja".
 

Usled sukoba na barikadama i nepromenjene pozicije u dijalogu, nekolicina zemalja, a pre svih Nemačka, izrazila je prošle nedelje stav da bi Beograd morao da uradi više kako bi se stanje na severu Kosmeta normalizovalo.
 

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je u petak, uoči postizanja dogovora sa Prištinom, da Srbija nije ispunila kriterijume za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.
 

U međuvremenu, postignut je dogovor između delegacija Beograda i Prištine u Briselu o integrisanom upravljanju prelazima.
 

Da bi Srbija dobila status kandidata, neophodno je da o tome saglasnost postigne svih 27 članica EU.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 05.12.2011. 19:16
BRACO SRBI ja ne zelim u EU ali 100% u petak oni ce nama dati kandituru dabi TADIC dobio poene
Ponedeljak 05.12.2011. 21:01
O irskom bezubom tigru, islandskim ribarima koji su umislili da su bankari i baltičkim ekonomskim čudotvorcima (sećate li se samo kako su nas naši neoliberali ponižavali praznom pričom o našoj nesposobnosti i privrednim čudima u zemljama koje su danas bankrotirale) ne vredi više trošiti reči.
Ponedeljak 05.12.2011. 21:02
Naše strpljenje je na samom kraju. Svedoci smo da se EU raspada, profesor Jože Menciger kaže da su kao Jugoslavija 1983. Svedoci smo da briselska birokratija ne zna da reši nastalu krizu; sve to što rade, zajedno sa ECB, potpuno je suprotno od onoga što treba da se radi, što će, prema mom stručnom mišljenju, dovesti do još veće katastrofe u evrozoni, pa je potpuno nesuvislo, suludo, van svake zdrave pameti i logike, kada je već sve tako kako sam napisao, da mi slušamo pridike, uslovljavanja, ucene i pretnje od onih briselskih birokrata koji su uništili svoje države i koji nemaju nikakvu ideju kako da se reši kriza u njihovim državama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online