Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.12.2011.
13:07
T. Zečević - Vesti A

Korupcija pod zaštitom države

Dr Draško Karađinović, potpredsednik asocijacije Doktori protiv korupcije, nedavno je demonstrativno napustio skup o korupciji čiji je domaćin bila Regionalna komora lekara Vojvodine. Naš sagovornik objašnjava za "Vesti" razloge i moguće efekte takvog gesta koji je usledio nakon što je nekim ljudima zabranjeno da uzmu učešće u radu skupa.

Dr Draško Karađinović, potporedsednik asocijacije Doktori protiv korupcije
 

Napuštanjem konferencije propustili ste priliku da govorite o korupciji?
- Nikako, samo smo pokazali da je ovakav koncept borbe protiv korupcije obesmišljen, pa nama mesto tu i nije bilo. Još je veći skandal ako se zna da je afera o trgovini listama čekanja locirana u Vojvodini, a Regionalna lekarska komora Vojvodine, umesto da oštećene pacijente ohrabri da govore, ona ih ućutkuje. Ovakav postupak direktno je narušio kredibilitet Komore Vojvodine.


Smatrate li da je skup u Novom Sadu u stvari bio pokušaj prikrivanja korupcije?
- Činjenica je da do sada nije razjašnjen nijedan krupan problem u srpskom zdravstvu, a nije jer ne postoji politička volja. A volja je izostala i zbog toga što je političkim strankama u interesu ovakvo zdravstvo, koje je, kako kaže predsednik Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać, projektovano za korupciju. Takođe, zapaženo je što EU više nameće Srbiji korupciju kao problem, država sve češće simulira antikoruptivnu aktivnost. Tu nameru vlast sprovodi preko kontrolisanih medija i lažnih nevladinih udruženja.


Mislite li onda da komore i država štite korumpirane lekare?
- Pacijente sigurno ne štite. Ne štite ni veliku većinu časnih lekara, naprotiv ovakvi skupovi samo blate poštene ljude u belim mantilima. Jer u svakoj aferi, a bilo je užasnih, nije bilo teško konkretizovati krug odgovornih, koji se nalazi na vrhu piramide odlučivanja. A to nije učinjeno jer se svaki slučaj razvodnjavao, usporavao, uopštavao, a sve radi stvaranja utisaka da su svi krivi, kako ne bi bilo odgovornih pojedinaca.


Ima li uopšte odbrane od pomahnitale korupcije?
- Ono što je evidentno jeste da građani nemaju poverenja u institucije sistema. Dokaza je mnogo, jedan od njih je da se sada obraćaju samo nevladinom sektoru, što je za državu poražavajuće. No, ta i takva sumorna slika neće umoriti udruženje "Doktori protiv korupcije". I dalje ćemo prozivati, otkrivati, ukazivati na probleme.
 

Nestali milioni evra

- U srpskom zdravstvu ne caruje samo korupcija, već i teški kriminal. Navešću samo neke afere - "nestanak" 50 novih vozila Hitne pomoći, ne zna se gde je završilo 150 miliona evra za završetak Kliničkog centra Srbije, pa osam miliona evra za rekonstrukciju KC Zvezdare i Zemuna, pa šest miliona evra za nadziđivanje četiri sprata bolnice Studenica u Kraljevu, čiji je ulaz i danas zazidan. Da ne pominjem skandal sa vakcinama. Neke od tih afera traju i šest godina, a država ćuti.


Evropska nagrada

- Udruženje Doktori protiv korupcije početkom novembra dobilo je najveće međunarodno priznanje. Naime, Evropska mreža protiv korupcije u zdravstvu (EHCN) iz Brisela dodelila mu je prvu nagradu za 2011. godinu i to prvoj asocijaciji koja deluje u zemlji koja nije član Evropske unije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online