Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Utorak 06.12.2011.
07:28 >> 09:05h
Beta A

Zaslužili kandidaturu, a ne nove uslove

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je Srbija ispunila uslove da dobije status kandidata za članstvo u EU i da je to potpuno zaslužila, saopštio je danas kabinet predsednika.

"Srbija je u izveštaju Evropske komisije ocenjena pozitivno kao država koja sprovodi duboke reforme, ključni je faktor stabilnosti i pomirenja u regionu, završila je saradnju sa Haškim tribunalom i postiže konkretna rešenja u dijalogu Beograda i Prištine, vodeći računa o legitimnim interesima srpskog naroda i države na Kosovu i Metohiji", navodi se u Tadićevoj izjavi.

Hoće li nas ponovo uceniti?: Boris Tadić

On je, međutim, dodao da se još ne zna, uprkos svemu učinjenom, da li će Srbija dobiti status kandidata, ili će on biti uslovljen za Srbiju na neprihvatljiv način, zbog čega treba sačekati 9. decembar kada će Savet EU doneti konačnu odluku.

Đelić: Nema mesta za optimizam, pritisci će se nastaviti

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Delić izjavio je jutros da nema mesta za preterani optimizam po pitanjuj dobijanja statusa kandidata Srbije za članstvo u Evropskoj uniji (EU) i ocenio da će ona biti izložena dodatnim pritiscima.

Božidar Đelić

"Nema mesta za preterani optimizam. Danas smo nešto bliži statusu kandidata nego u petak, ali je očigledno da će se politika pritisaka nastaviti. Uočljivo je da se u zaključcima usvojenim noćas oko pola dva ujutro namerava tražiti još od Srbije", rekao je Đelić Radioteleviziji Srbije (RTS).

On je naveo da nije novost što je odluka o dobijanju statusa kandidata pomerena za petak, jer jedino šefovi vlada i država imaju prava da odluče o tome, ali da je novo da su se juče "sedam sati 24 zemlje borile za Srbiju i tri zemlje bile istrajne u određenim zahtevima".

Potpredsednik Vlade Srbije, međutim, nije naveo o koje tri zemlje je reč.

"Zemlje čiji su vojnici ranjeni (na severu Kosova) zauzele su izuzetno tvrd stav prema Srbiji i očekuju korak više. Odlučeno je da jedan broj uslova koji je postojao sa početka pregovora za EU budu premešten i na dobijanje statusa kandidata", dodao je Đelić.

On je istakao da Srbija nije blizu statusa kandidata i da treba "očekivati dalju politiku pritisaka u danima koji dolaze".

"U pitanju je regionalna saradnja, ali ne i po cenu naše državne politike o Kosovu i Metohiji. To je jasno našim evropskim partnerima", rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, dodatni uslovi za Srbiju su dogovor oko regionalnog predstavljanja zvaničnika sa Kosova, a ima "pokušaja i da se iz toga izbaci Rezolucija 1244" Saveta bezbednosti UN, kao i da se očekuje nastavak uklanjanja barikada.

"Što se tiče barikada, one su u datom momentu bile izraz negodovanja građana, a danas su rizik i treba da budu uklonjene", istakao je Đelić.

Uklanjanje barikada na Jagnjenici

On je istakao da je Srbija ispunila i primenjuje sve što je napisano 12. oktobra u izveštaju Evropske komisije.

Upitan postoji li mogućnost prelaznog rešenja, odnosno da li će odluka u petak biti nedvosmislena, Đelić je kazao da ne želi da spekuliše i da treba sačekati i videti.

"Mislim da je svima jasno da je Srbija zaslužila status kandidata. Da li će nama biti postavljeni uslovi koji nisu postavljeni nijednoj drugoj zemlji, to je drugo pitanje. Mi na te uslove jednostavno nismo spremni", rekao je potpredsednik srpske vlade.

On je još rekao i da će sutra u Lukemburgu potpisati ugovor o donaciji od tri miliona evra za izgradnju Koridora 10 za nadzor, kao i da će biti usvojen veliki paket od 141 miliona evra bespovratnih sredstava EU za podršku inovativnim i mladim, malim i srednjim preduzećima.

Đelić je podsetio da je juče potpisana donacija od devet miliona evra za inovativne kompanije iz Srbije.

Utorak 06.12.2011. 08:02
Турска је већ 12 година кандидат за ЕУ?!А вама не могу ни да дају тзв. кандидатуру?! Смешно и жалосно истовремено. То је толико провидна лакрдија да је она мучна и последњем слепцу! ЕУ је истекао рок трајања и ње ускоро неће више бити. А, Бога ми, и досманлијској власти је истекао рок трајања. Уздамо се у Господа де ни ње више никада неће бити. Ми знамо шта ви хоћете да урадите са нама и Србијом пре избора, па вам је је.... кандидатура потребна да то лакше обавите. Но, све ће то нова власт поништити, а вама после како Бог да - по заслузи свакако...
Utorak 06.12.2011. 08:02
"Ali mama bio sam dobar, kupi mi cokoladu!" - G. Tadic zvuci kao jedno razmazeno deriste, te zasluzili smo kandidaturu a ne uslove, ma opet mlati praznu slamu. Ti si zasluzan za sve ono lose sto nam se desava i za sve ucene koje trpi srpski narod radi tvoje EU koja se raspada. Nije ti dovoljno sto si narod doveo na ivici egzistencije, vec hoces da ga jos vise gurnes u propast sa odlaskom u EU!
Utorak 06.12.2011. 08:14
NJIHOV, EU- Borislave, Veoma si slab kao glumac kad drzis govore ,glas ti je suvoparan, jer ti fali DUHOVNOST--onakvu kakvu ima tvoja bivsa supruga. Ko ti pise, te tvoje politicke govore, koji nisu ni za cetvrti razred srednje skole. PROVIDNI SU, PLUS IZDAJNICKI!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online