Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Četvrtak 08.12.2011.
07:10
Beta A

Bez evrointegracija tonemo u mrak

Predsednik Srbije Boris Tadić izrazio je očekivanje da se odluka o kandidaturi Srbije za članstvo u EU neće vezivati za trenutnu političku nepopularnost procesa proširenja u nekim zemljama članicama. U autorskom tekstu za "Frankfurter Algemajne Cajtung" (Frankfurter Allgemeine Zeitung) Tadić je naveo da "što se više produžava i dodatno uslovljava proces integracije, raste opasnost od nove nestabilnosti i pretnja da Srbija, a time i zapadni Balkan još jednom potonu u mrak nacionalizma i netrpeljivosti".

"Danas se čini da EU nije sasvim spremna i da se koleba da u dogledno vreme ispuni svoje nebrojeno puta ponovljeno obećanje o evropskoj perspektivi za Srbiju. Bili smo ubeđeni da će jasan i veoma pozitivan izveštaj Evropske Komisije o napretku Srbije biti pretočen u odluku o statusu kandidata", naveo je Tadić.

Šta bi značilo ostavljanje Srbije izvan Evropske unije?: Boris Tadić

U tekstu, predsednik Srbije je podsetio na pozitivne ocene iz ovogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije i konstatovao da "na osnovu učinjenog Srbija već danas zaslužuje status kandidata".

On je dodao da bi se, pod pretpostavkom da se reše započeta pitanja u dijalogu s Prištinom, uskoro mogli otvoriti i pregovori o članstvu.

Želimo rešenje iako ne priznajemo Kosovo

"Kosovo je naš najveći izazov. Srbija neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine. Naš principijelan i ustavom definisan stav po pitanju Kosova deli većina članica UN, ali i pet zemalja članica EU. Međutim, Srbija želi da pronađe rešenje za pitanje Kosova - nezavisno od toga da li će jednog dana biti članica EU ili ne, jer ne želi još jedan tinjajući konflikt na Balkanu", naveo je Tadić.

- Setite se odnosa "dve Nemačke" -

Tragajući za funkcionalnim rešenjem ovog pitanja, dodao je, Srbija se oslanja, između ostalog, i na iskustvo dve Nemačke, koje su ne bez kontroverzi i ne bez posredovanja i uplitanja sa strane vodile duge i teške razgovore o uređenju svojih odnosa.

"Upravo zato iznenađuje stav nekih uticajnih nemačkih političara, suprotan većinskom mišljenju njihovih evropskih kolega, da Srbija najpre i odmah reši pitanje Kosova kako bi uopšte postala kandidat za članstvo u EU", napisao je Tadić u tekstu pod naslovom "Srbija na evropskoj prekretnici".

Zašto nas guraju na marginu i osuđuju na poraz?

Prema njegovim rečima, najšira javnost u Srbiji ovo doživljava kao dodatna politička uslovljavanja, nakon što su svi raniji uslovi u procesu pridruživanja u celosti ispunjeni, što je podrazumevalo donošenje nepopularnih i teških odluka, preuzimanje velike političke odgovornosti i u nekim slučajevima velikog ličnog rizika.

"Nameće se pitanje zašto se Srbija gura na marginu savremenih istorijskih procesa i zbog čega se ogromni politički napori, preduzeti u cilju odlučnog raskida sa politikom koja je dovela do ratova u bivšoj Jugoslaviji, time unapred osuđuju na poraz i neuspeh", naveo je Tadić i postavio pitanje - Neće li to možda biti preveliko iskušenje za srpsko društvo i mladu srpsku demokratiju.

Da li su "evropske vrednosti" opsena?

On je konstatovao da društvene, političke i ekonomske reforme u Srbiji stoga ne smeju gubiti na tempu, kako njihov konačni uspeh ne bi bio doveden u pitanje nezavisno od toga kada će Srbija i Evropa biti spremne jedna za drugu.

"Danas je više nego ikada ranije očito da proces evropskih integracija Srbije ne zavisi samo od spremnosti i sposobnosti da se u zemlji zaokruže započete društveno-ekonomske reforme, već i od toga u kojoj meri je EU spremna da u dogledno vreme zaokruži svoju misiju uspostavljanja zone mira, prosperiteta i stabilnosti na celom evropskom kontinentu", naveo je Tadić.

Predsednik Srbije je potom zaključio da "velika evropska ideja nadilazi današnjih 27 zemalja članica" i da Evropa neće biti "zaokružena bez zapadnog Balkana, a to nije moguće bez evropske, demokratske i prosperitetne Srbije u njegovom centru".

Ukoliko Srbija ostane izvan EU, naveo je Tadić, to će se dugo doživljavati kao dokaz da je taj poseban sistem vrednosti kojim se Evropa definiše kao zajednica, samo privid večite politike velikih i malih.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 08.12.2011. 07:30
Pamćenje i viyija ti je kao kod kokoške.
Četvrtak 08.12.2011. 09:09
Ja ga potpuno razumem.covek nije Srbin i zabole ga uvo za drzavu.to je kao na primer,da mene postave za prezidenta croacije ili montenegra...samo bi punio svoje dzepove,i radio na rasturanju privrede i teritorija
Četvrtak 08.12.2011. 08:31
Covek je izgubio sve kompase.Stvarno najlošili i najtuplji predsednik u istiriji Srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online