Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 09.12.2011.
16:31 >> 17:57h
Beta A

Tadić: Ne odustajemo od Evrope!

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da Srbija ne može i ne sme da odustane od evropske budućnosti jer bi svaka drugačija odluka imala teške posledice i istakao da politika "I EU i Kosovo" nije doživela poraz.

Boris Tadić: Srbija i dalje na evropskom putu


"Ta politika nema valjanu alternativu. Nezavisno od toga da li se Evropa suočava sa teškoćama, mi pripadamo Evropi. Uveren sam da ćemo status kandidata dobiti neki drugi put", rekao je Tadić u obraćanju javnosti povodom današnje odluke EU da do marta iduće godine odloži davanje Srbiji statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Predsednik je istakao da će Srbija nastaviti dijalog sa Prištinom, jer problem Kosova i Metohije mora da bude rešen.

"I kada bismo odustali od EU, problem Kosova bi ostao, i stavljanjem tog problema na led ne bismo ukinuli izazove i učinili bismo život Srba na Kosovu nebezbednijim", rekao je Tadić.

Tadić je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo ni implicitno ni eksplicitno i istakao da neće odustati od Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao što su to od njega tražili stranci.

"Odustajanje od Rezolucije 1244 tražili su svi koji su učestvovali u tehničkim pregovorima sa Prištinom. Neodustajanje od Rezolucije 1244 nije pitanje političkog inata, nego principa da se pronađe realno rešenje za Kosovo", naveo je Tadić.

"Srbija i danas može da pogleda u oči EU jer smo ispunili ono što se od nas tražilo, sve zaključke Evropske komisije, a moje evropske kolege mogu da pitam da li su ispunili ono što su rekli, ali o tome neću da govorim javno", rekao je Tadić.

Dodao je da uopšte nije razočaran odlukom da Srbija danas ne dobije status kanidata i da je tako nešto očekivao, zbog čega je prethodnih dana upućivao poruke građanima da treba da budu uzdržani.

"Poraz je ne kada posrnete, nego kada ne ustanete. Politiku koju vodim zasnivam na interesima građana. Odluka da danas ne dobijemo status kandidata je vetar u leđa strankama koje ne žele Srbiju u EU i povratak u 90-te godine", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije je ponovo zatražio od Srba na severu Kosova da uklone barikade, kao i od predstavnika stranaka na Kosovu i Metohiji da traže od građana povlačenje barikada. Tadić je pozvao i međunarodnu zajednicu da ne dovodi u pitanje živote Srba na Kosmetu.

"Tražio sam od građana da se povuku sa barikada na severu Kosova, jer se time ne brani nijedan nacionalni interes i jer su izgubile svaki smisao kada je međunarodna zajednica tražila drugačije rešenje od situacije u julu. Bilo je primedbi da to radim zbog kandidature. Evo, danas ponovo tražim da se povuku sa barikada jer se time čuvaju životi", rekao je Tadić.

Naveo je da će Srbija nastaviti dobre odnose sa Nemačkom i dodao da Beograd želi najbolje odnose sa tom značajnom zemljom Evropske unije.

"U politici je najvažnije da nikada ne odustanete, to sam naučio od Vinstona Čerčila, i zato nikada neću odustati od partnerstva sa Nemačkom", rekao je Tadić.

Tadić je čestitao Hrvatskoj i Crnoj Gori napredak u evropskim integracijama, ocenivši da su hrvatsko potpisivanje ugovora o članstvu i određivanja datuma pregovora za Podgoricu značajni za čitav region.

Odgovarajući na pitanje kako će današnja odluka uticati na tok predstojeće izborne kampanje, Tadić je rekao da su izbori odlična prilika da svako ponovo definiše svoju poziciju prema tim pitanjima, ali da on i dalje stoji iza svoje dosadašnje politike.

Predsednik je rekao da bi svako odustajanje od politike zaštite legitimnih nacionalnih interesa, poput onog koji predlažu stranke okupljene oko peticije Preokret, predstavljalo poruku da je Srbija spremna da odustane i od nekog drugog važnog nacionalnog interesa.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Petak 09.12.2011. 16:34
a mi necemo odustati od rusenje dedinjske diktature i flekavog antisrpskog idiota.
Petak 09.12.2011. 17:14
Србија треба да испуни један услов да би постала кандидат за чланство у ЕУ - одрицање од окупиране српске покрајине Косова и Метохије и признање лажне државе ''Косово''. Данас сам разговарао са својим познаником који је високо позициониран кадар ДС-а у структурама града Београда. Своје мишљење је језгровито изнео у једној реченици - ''Шта да радимо са 2 000 000 Шиптара?'' ДС(власт) нема појма шта би с њима, као ни са 7 000 000 Срба, индустријом, пољопривредом, школством, судством...
Petak 09.12.2011. 16:32
GOTOV JE!!! samo što flekavi ima "sreće" pa je predsednik ovakvim srbima kakvi smo - nikakvi...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online