Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Petak 16.12.2011.
08:01 >> 12:23h
RTS A

Ruski konvoj stigao u Zvečan

Prvi kamioni sa humanitarnom pomoći ruske vlade noćas, nešto posle ponoći, prošli su prelaz Jarinje, pošto je ranije postignut dogovor o prolasku ruskog konvoja. Danas će se u Zvečanu obaviti primoredaja pomoći, saopštila Ambasada Rusije u Srbiji. Dogovoreno je da tri Euleksova džipa prate konvoj do Zvečana.

 
09:30 Ruski konvoj sa humanitarnom pomoći stigao je u mesto Doljani kod Zvečana. Konvoj je stigao u pratnji ruskog ambasadora u Beogradu Aleksandra Konuzina. Euleks obezbeđuje konvoj, a pripadnici Kfora nisu se pojavili u Doljanima.

Kamioni iz ruskog konvoja krenuli su posle ponoći od Rudnice prema severu Kosmeta. Kamioni su pregledani na Jarinju, a posle kontrole koju su obavili Kfor i Euleks formiran je novi konvoj, sa kosmetske strane, koji je jutros oko sedam sati krenuo prema Zvečanu.

Kako se navodi u saopštenju ambasade, u devet časova u Zvečanu će se održati zvanična ceremonija predaje pomoći Crvenom krstu Srbije-Crvenom Krstu Kosova i Metohije. U saopštenju se dodaje da je predviđeno da se u podne u Kosovskoj Mitrovici održi miting na kome će biti predata ikona koju je premijer Rusije Vladimir Putin poklonio Srbima na Kosovu i Metohiji.

Predstavnici Srba sa severa Kosmeta saglasili su se da tri Euleksova džipa prate ruski konvoj, rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

"Pitanje humanitarnog konvoja je dotaknuto tokom Samita Rusija-EU u Briselu, rekao je ruski ambasador.

Umesto državljanstva Putin Srbima na KiM poslao ikonu

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, rekla je juče da se Evropska komisija dogovorila sa Rusijom da se propuste kamioni sa ruskom pomoći.

Ruski ambasador Konuzin je podsetio da su, kada je ruski konvoj stigao na Jarinje 13. decembra, predstavnici EU dali saglasnost da konvoj pređe administrativnu liniju, nakon čega su dva kamiona prošla prelaz.

"Posle toga je neočekivano za nas saradnja sa Euleksom bila zaustavljena, i konvoj je blokiran", rekao je Konuzin i dodao da su postavljeni uslovi za dalje kretanje konvoja, koji, kako je naglasio, nisu mogli da budu prihvaćeni.

"O toj situaciji diskutovano je na Samitu u Briselu i EU je dala kompromisan predlog. Tokom dana smo razrađivali predloge sa Moskvom, Beogradom, sa predstavnicima Srba na severu Kosova i predstavnicima EU", rekao je Konuzin novinarima. Prema njegovim rečima, rezultat tih razgovora bio je dogovor da konvoj nastavi kretanje.

POVEZANE VESTI

Petak 16.12.2011. 09:24
heheh jesu okupatori mislili da ce Ruse uplasiti.....sad fino mogu bacuskama skinuti kapu i izvinuti se....Rusi su na bratskoj zemlji,jer su SRBska b raca...zivela braca Rusi na celu sa Putinom i Konuzinom.
Petak 16.12.2011. 08:32
Пази Еулекса, нисам знала да и то може да има - его!!!
Petak 16.12.2011. 09:37
U pravu si Stevo , Rusi su slabi nakon sto je alkoholicar i narkoman Jelzin uz pomac Amerike rasturio Veliku Rusiju (Sovjetski Savez) niko vise nije u stanju da povrati onu moc koju je nekad Rusija imala.Pa svi znamo da su Rusi prvi dosli na KiM i na pritisak NATA u kratkom vremenu pobegli sa Kosova , zar se to zove moc i snaga ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online