Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Nedelja 18.12.2011.
18:04
Beta A

Dačić: Podela Balkana "carskim rezom“ Staljina i Čerčila

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je u Vranju da će Balkan biti podeljen "carskim rezom" na liniju koja je nekada delila Otomansku imperiju i Austrougarsko carstvo, istom linijom kojom su Balkan podelili Vinston Čerčil i Staljin.

Ministar unutrašnjih poslova: Ivica Dačić
 

Dačić je rekao da na to ukazuju poslednje odluke Saveta EU, koje je nazvao "duboko pogrešnim". Naveo je da Srbija želi da uđe u EU ali da neke članice unije postavljaju nemoguće uslove za članstvo, dok najveću podršku za očuvanje svojih nacionalnih interesa Srbija dobija od Rusije i Kine.

"Nisam siguran da li se Srbiji na putu ka pridruživanju EU iskreno postavljaju uslovi za kandidaturu za članstvo ili se postavljaju stalno novi uslovi da bi bila odbijena", rekao je Dačić vranjskim privrednicima u Skupštini Vranja.

Dačić je podsetio da je jedan od uslova bila saradnja sa Haškim tribunalom i da je Srbija uhapsila sve "koje su tražili", i da je Skupština Srbije donela Rezoluciju o osudi zločina u Srebrenici.

"Izvinili smo se gotovo svim narodima bivše Jugoslavije. Donet je Statut Vojvodine, donet je Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koji je verovatno najliberalniji u Evropi", rekao je Dačić.

Dačić je ponovio da se zajedno sa pridruživanjem EU postavlja i pitanje Kosova.

Dodao je da u dijalogu Beograda i Prištine postignuto mnogo toga što je bilo teško za Srbiju, a neposredno pred donošenje odluke o dodeljivanju statusa kandidata postavljeno je pitanje regionalnog predstavljanja Kosova".

"Srbija je predložila i prihvata predstavljanje Kosova u okviru Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244. Priština to neće, a Evropa kaže 'morate da se dogovorite'. Pošto Albanci to ne prihvataju, Srbija je kažnjena, a onda kažu kako nisu tražili formalno priznavanje nezavisnosti Kosova", objasnio je Dačić vranjskim privrednicima stav Srbije, EU i Prištine.

Dačić je naveo da Srbija ne sme da se upušta u dve vrste ekstrema - da odustane od evropskih integracija ili da zbog ulaska u EU odustane od svojih nacionalnih interesa.

"Interes građana jeste da Srbija bude članica EU i u tom pravcu treba nastaviti, ali ne po cenu odustajanja od svojih nacionalnih interesa, pa čak i po cenu odustajanja od integracija. Dilema EU ili Kosovo je pogrešna. Neće Srbija propasti ako ne postane članica EU, neće propasti ni ako stvari oko Kosova pođu u lošem pravcu", rekao je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 18.12.2011. 19:14
joj dacicu dosadio si vise sa tim tvojim izjavama, skupljas sad glasove pred izbore, koji ti je vise kurac
Nedelja 18.12.2011. 19:18
u srbjii englezi i turci nema sta da traze ....
Nedelja 18.12.2011. 18:57
Jos niti od jednog SKOJevskog politicara NISMO DOBILI ODGOVOR DECIDIRANO zasto je interes Srbije EU i sta DECIDIRANO time dobivamo.Toliko o tome koliko cene intelekt gradjana Srbije kojima je to upuceno. Onaj tko misli da komentarise zamolio bih ga isto da pripremi dogovor pre debate. Ne vidmi nista lose u tome da linija podele i ide tim smerom na ovaj deo Balkana koji bi ostao sa Rusima ili bolje reci CELIM SVETOM i onog kolonijalfasistickog.Uz opasku da sever dakle, Britanija i Skandinavija cine jos jedan odvojeni deo.Uvek se ginulo po tim granicama, PA ZASTO DA COVEK onda laze samog sebe kad ga vec lazu razni odbori medija.Onome komu se ne svidja uvek moze da zivi gde hoce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online