Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
21
Ponedeljak 19.12.2011.
12:36 >> 15:35h
Beta A

Merkel: Ukinuti srpske institucije

Nemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u ponedeljak u Prištinu u jednodnevnu posetu Kosovu. Na prištinskom aerodoromu joj je priređen doček s najvišim držvanim počastima, a potom je Merkelova razgovarala sa takozvanim premijerom samoproklamovane republike Kosovo Hašimom Tačijem.

Angela Merkel i Hašim Tači postigli visok nivo razumevanja

Merkelova je posle razgovora rekla da Srbija mora da nastavi sa primenom sporazuma postignutih u dogovoru sa Prištinom, koja je ispunila sveoj deo obaveza. Ona je ponovila i da je neophodno gašenje srpskih struktura na Kosovu, kako bi se postigao napredak u odnosima Srbije i Kosova, objavio je Radio Slobodna Evropa.


Merkel je od kosovskih vlasti zatražila da daju doprinos normalizaciji odnosa sa Srbijom, kako bi se i dalje održala komunikacija.


"Potrebno je pronaći mogućnosti za slobodnu trgovinu, mogućnosti za graničnu saradnju i ukinuti paralelne strukture na Kosovu. I u Srbiji smo preneli šta očekujemo, a naša očekivanja smo danas preneli i Kosovu", rekla je Merkelova.


Merkel je rekla da postoje direktni kontakti sa Beogradom, kojem je jasno rečeno da treba uspostaviti razumnu robnu razmenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu parlalene strukture. Ona je dodala da u Prištini ne želi da govori o tome šta Srbija treba da učini, već da je Tačiju rekla šta Priština treba da uradi.


"Učinjen je veliki korak i mislim da je red na kosovsku stranu da da nešto od sebe kako bi došlo do mirnog rešenja ovog konflikta, a tu je uključena i otvorena komunikacija sa Srbijom. Mi želimo da se svojom prisutnošću, sa našim vojnicima u sklopu NATO, kao i sa našim predstavicima civilnih misija, angažujemo da ovaj region bude najsigurniji", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare.


Tači: Želimo da budemo deo EU

Tači je zahvalio Angeli Merkel na podršci i poručio da će Kosovo nastaviti da ispunjava neophodne kriterijume u procesu evropskih integracija.


"Mi želimo da budemo deo Evropske unije (EU), trećina naših građana živi u EU, a samo u Nemačkoj ima više od 250.000 građana Kosova", rekao je Tači.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Tači je rekao da bi Beograd trebalo da počne sa primenom sporazuma. Tači je rekao da se moli za brzo ozdravljenje nemačkih vojnika Kfora, koji su povređeni u sukobima na severu Kosova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.12.2011. 13:38
UFF dabogda stala na nagaznu minu.
Ponedeljak 19.12.2011. 14:19
hehehe, matematicari ja gore vidim 5 prstiju,a to ona nabraja uslove za Srbiju
Ponedeljak 19.12.2011. 15:21
Цитат:"Potrebno je pronaći mogućnosti za slobodnu trgovinu, mogućnosti za graničnu saradnju i ukinuti paralelne strukture na Kosovu. Вероватно је мислила на слободну трговину људским органима. Мало Вам је госпођо Меркел крви,дечијег, плача, мучења, отимања туђег, силовања, понижавања невиних људи у читавом прошлом па и ево садашњем вијеку. И немојте нам више доказивати вашу неизлечиву, патолошку мржњу према свему што је људско. Вама само импонују убице које које убијају за ваше интересе. Да Бог да се никад њих не могли отарасити. Нас најбоље могу осветити ти исти шиптари тако што ће ући у ваше домове. Знам да Немачка има и јако добрих људи. Не брукајте их.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online