Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Četvrtak 22.12.2011.
06:37
Blic A

"Amerikanci daju Prištini sve što poželi"

Američki diplomata Džerard Galuči izjavio je da vlasti u Prištini neće biti spremne na kompromis sa Srbijom sve dok imaju podršku SAD da traže "sto odsto svega što žele".

Džerard Galuči: "Dvojni suverenitet" rešenje za Kosmet
 

"Sve dok SAD podržavaju i ohrabruju Prištinu da traži sto odsto svega što želi - ukidanje paralelnih institucija, postavljanje granice na severu i primenu Ahtisarijevog plana, na isti način kao što je to urađeno južno od Ibra, kosovska strana neće biti otvorena za kompromise", rekao je Galuči za Blic.

Galuči, bivši regionalni predstavnik UN u Kosovskoj Mitrovici, rekao je da je jedan od mogućih rešenja problema Kosova primena "dvojnog suvereniteta".

"Mogućnost dvojnog suvereniteta u stvari bi mogla biti primenjena više na pitanje statusa celog Kosova. Drugim rečima omogućila bi obema stranama da polažu suverenitet na Kosovo", rekao je on.

Po Galučiju, to bi omogućilo da Srbija prestane da blokira članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama i svaki član međunarodne zajednice odlučivao bi sam za sebe da li da prizna Kosovo ili ne.

Srbija bi, kako je naveo, mogla da nastavi da podržava kosovske Srbe posredstvom Ahtisarijevog plana jer praktična podrška i saradnja s opštinama u kojima su Srbi većina ne povlači za sobom politickco pitanje statusa.

Upitan da li je pominjanje podele Kosova ugrozilo pozicije Srbije, jer su SAD i Nemačka u želji da to spreče pojačale pritisak na nju, on je rekao da je podela Kosova realnost i da se postavlja pitanje šta uraditi sa njom.

"Rzgraničenje bi moglo da bude samo jedna mogućnost. Specijalni status za sever je druga mogućnost. Mogućnost dvojnog suvereniteta je posebna opcija", rekao je Galuči.

Prema njegovim rečima, ključno pitanje nije pozicija Srbije na Kosovu, nego nesposobnost zemalja koje podržavaju Prištinu (Kvinta) da prihvate to što stanovnici severa odbijaju vlast Prištine.

"Takođe, Srbija ne može jednostavno da se odrekne Kosova. Izgleda da se Nemačka i SAD više zalažu za to da se upravo to nametne i to je problem", rekao je Galuči.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 07:06
Није мени чудно што их Америка подржава и даје им све,али ме чуди што наши са власти им све то и поклањају и још се извињавају
Četvrtak 22.12.2011. 09:33
Njemacka nema nikakvo pravo da raspolaze srpskom imovinom, na to je predstavnici vlasti trebaju podsjetiti s obzirom na nasu zajednicku proslost. Ona vodi igru na Balkanu i vuce za sobom ostale. Sjetimo se ko je na silu i prijevremeno priznao SLO i HR, pa kasnije i BiH, sto je dovelo do krvavih sukoba i dalo krila nacionalistima spomenutih zemalja da napadnu legitimne prestavnike suverene drzave, policiju i vojsku. Za vrijeme rata, citavo vrijeme je naoruzavala separatiste, iako je postojao embargo na oruzje, a danas je i vojno prisutna na nasoj teritoriji. Treba podignuti optuznicu protiv te proklete zemlje !!!
Četvrtak 22.12.2011. 10:02
takav je dil , oni njima teritoriju , nesmetana trgovina droge, robljem , oruzjem, ... zaradu dele , kako vec dele ,ukratko raj za kriminalce
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online