Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 22.12.2011.
20:20
Glas Srpske A

Nemačka zabranila prodaju oružja Prištini

Vlasti u Nemačkoj uvele su embargo na prodaju oružja Prištini, zbog istrage koju EULEX vodi protiv dva tamošnja preduzeća koja se bave uvozom oružja, objavili su juče prištinski mediji.

Embargo usledio dva dana nakon posete nemačke kancelarke Angele Merkel Prištini

"Nemačka je pokazala zube u odnosu na Kosovo. Ova zemlja je uvela embargo na oružje Kosovu, poništavajući tako isporuku vrednu dva miliona evra koju je jedna nemačka kompanija trebalo da izvrši kosovskim bezbednosnim snagama", prenose prištinski mediji.

Kosovska televizija prenela je vest da se to desilo zbog istrage koju EULEX vodi protiv dve uvozničke kompanije sa Kosmeta i jedne nemačke firme preko koje je trebalo da bude obavljena kupovina.

Takođe se izveštava da bi primer Nemačke mogle da slede i druge zemlje, s obzirom na to da je u istrazi o snabdevanju oružjem obuhvaćena i Kosovska policijska služba (KPS).

Portparol misije EULEX-a na Kosovu i Metohiji Irina Gudeljević izjavila je da je u pitanju istraga korupcije pri nabavci oružja za KPS.

Ona nije mogla da komentariše samu vest o uvođenju embarga, ali je potvrdila da su EULEX policajci iz jedinice za istragu organizovanog kriminala 5. oktobra ove godine sproveli akciju u kojoj je uhapšeno šest osoba i pretreseno 12 lokacija širom Kosmeta, uključujući privatna prebivališta, poslovne prostorije i preduzeća.

Pretres

 

Početkom oktobra ove godine EULEX policajci iz jedinice za istragu organizovanog kriminala pretresli su preduzeća za dobavljanje policijskog oružja i municije. Pretres je izvršen u sklopu istrage o korupciji i prevari prilikom nabavke za KPS.

Kako je precizirala Gudeljevićeva, istraga je obuhvatila i jedno preduzeće u Nemačkoj. - Kao deo ove istrage, u isto vreme, nemačka policija je pretresla jednu poslovnu prostoriju i privatnu kuću u Nemačkoj - navela je ona.

Prema njenim rečima, među uhapšenima su zaposleni u privatnim kompanijama, dva službenika uprave KPS kao i jedno lice zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova Vlade Hašima Tačija.

Gudeljevićeva je objasnila da je zbog ove navodne prevare budžet KPS pretrpeo gubitke koji bi mogli da dostignu milione evra.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.12.2011. 21:36
Saznacemo pozadinu svega ovoga. Ali ni u kom slucaju ne treba pomisliti da se nacisti ponasaju po zakonu. Oni su vec svoje drugare siptare vec dobro naoruzali, a tu su i okupatorski vojnici da im pomognu i da pucaju umesto njih.
Četvrtak 22.12.2011. 21:24
Veoma sam zabrinut o obrani severnog kosova samo se bojim da i ovaj put ne sedne Angela Merkel na prvi traktor i krene sa kolonom izbeglicama prema unutrasnjosti Srbije kao u neka ne tako davna vremena kada je Americki ambasador Piter Galbrajt predvodio kolonu izbeglice posle oluje u krajini
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online