Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
23
Nedelja 25.12.2011.
02:17
Blic A

Srbi masovno traže kosovske tablice

Srbi sa Kosova masovno su počeli da uzimaju registarske tablice sa oznakom Republika Kosovo (RKS), koje su do sada odbijali da koriste.

Sve više Srba zatražilo je RKS tablice
 

Kako "Blic" saznaje u međunarodnim izvorima u Prištini, 4.686 Srba zatražilo je RKS tablice, što je povećanje zahteva tokom novembra za 400 odsto u odnosu na period pre postizanja sporazuma Beograda i Prištine.
 

Međutim, ni sa tablicama RKS Srbi neće izbeći plaćanje osiguranja kada ulaze u centralnu Srbiju, jedino što će ih koštati manje. Umesto pune cene od sto evra, plaćaće po danu oko 400 dinara.

"Odbijali smo da uzimamo tablice Kosova, ali sada smo dovedeni u takvu situaciju da se to mora. Mi možemo i dalje da koristimo, na primer, table Kosovska Mitrovica, onda ne bismo plaćali kad ulazimo u centralnu Srbiju, ali bi nas sačekalo da platimo Prištini kada se vraćamo kući. Radije ću, ipak, platiti Beogradu", kaže za "Blic" Srbin koji je podneo zahtev za RSK tablice.

Berlin ne zahteva ukidanje institucija


Nemačka od Srbije za status kandidata neće tražiti ukidanje paralelnih institucija na severu Kosova, a tri ključna zahteva ostaju primena sporazuma, naročito o zajedničkom upravljanju prelazima, sloboda kretanja za Euleks i Kfor i predstavljanje Prištine u regionalnim forumima. Oko Rezolucije 1244 i dalje postoje neslaganja, otkrivaju za “Blic” izvori bliski predsedniku Srbije, domete sastanka sa savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel Kristofom Hojzgenom u sredu u Beogradu. Kristof Hojzgen, najuticajniji savetnik Merkelove razgovarao je u Beogradu sa savetnicima Borisa Tadića i šefom diplomatije Vukom Jeremićem.

Prema sadašnjim planovima, od ponedeljka 26. decembra trebalo bi da počne primena dela sporazuma o slobodi kretanja, a to znači i da se naplaćuje osiguranje kada se s jedne teritorije ulazi na drugu. Policajci na administrativnoj liniji dobili su obaveštenje da će naplata početi na Merdaru i Končulju, a primena sporazuma na Jarinju za sada se odlaže.

Kako sada stvari stoje, osiguranje za ulazak u Pokrajinu po cenovniku Prištine iznosi 50 evra. Kako Kosovo nije u međunarodnoj zajednici osiguranja, nema zeleni karton, cena za ulazak u Srbiju, a što se određuje u Beogradu, je oko sto evra.

Srbi koji imaju ili su uzeli RSK tablice dobijaće na ulazu u centralnu Srbiju probne tablice od MUP Srbije, a s njima je i osiguranje jeftinije. Primera radi, za tri dana probne tablice i osiguranje iznose 24 evra. Oni koji se iz centralne Srbije upute na KiM sa srpskim tablicama nikako neće moći da izbegnu plaćanje od 50 evra.

POVEZANE VESTI

Nedelja 25.12.2011. 03:28
Lazu! Samo lazu! Hoce da demoralisu narod. Open radi anti Kosovska propaganda. Sta ce onaj, psihopata Tadic, jos na vlast. Jao opozicijo! Sve na vesala!
Nedelja 25.12.2011. 07:35
Историја се, нажалост, понавља. Ускоро ће Срби из Метохије да траже, по угледу на некакве Бошњаке, признавање народности Шиптарон. Е сад нам су криви неки БоТа, таблице и Тито а у време Турака, ваљда, положај звезда у сазвежђу Рака. Јбг... Оде мас' у пропас'. Добро је кад су бар родољуби на време склоњени у Хаг. Такви смо ми Срби, зато нас и сврби.
Nedelja 25.12.2011. 05:26
Zemljo moja jadna li si! Dobices ti jos uveta, kojim te ponizavaju da puzis po podu, pred zecrtanim ciljem EU! Vlast je zmijsko leglo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online