Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 26.12.2011.
12:07

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Albanka zavolela srpsku planinu

Kada je pre šest godina iz okoline Tirane stigla u zabito Guberevo na Goliji, Albanki Ljumi Nisraj nije smetalo što je njen izabranik Radisav Milićević znatno stariji i živi daleko od grada, u bespuću, što je najbliža prodavnica udaljena punih šest kilometara, što mora da radi i najteže seoske poslove, gazi blato do kolena, bori se sa snegovima i vukovima, brine o ostareloj svekrvi Milici.

Ljuma sa sinovima Miljanom i Martinom na novom placu

- Ništa mi nije bilo teško, Radisav je bio dobar i pažljiv, duša od čoveka, bog nam je podario i dva sina, Martina i Miljana, radili smo mnogo, bili smo srećni i ni u čemu nismo oskudevali, planirali smo da sami gradimo put do Šaronja ili kuću blizu škole u ovom mestu - priča kroz suze Ljuma, jedna od 150 Albanki koje su udajom za vremešne momke sa Golije, Peštera i Rogozne izrodile više od 200 mališana i od gašenja sačuvale mnoga ognjišta, a neretko i čitava sela.
 

Smrt na traktoru


- Nažalost, moja sreća je kratko trajala. Prošlog leta Radisav je poginuo na traktoru dok je u šumi sekao drva, same u selu ostale smo svekrva Milica i ja. Obrađujemo porodično imanje, gajimo decu, čuvamo ognjište i krsnu slavu svetog Pantelejmona. Ništa mi ne bi bilo teško, borac sam i radnik, ali nevolja je golema i pregolema jer u Guberevu više nema kuća i komšija, brinem da se baka i deca ne razbole i uvek strahujem kako ću ih, kad napadaju veliki snegovi, prebaciti do asfalta i lekara - dodaje Ljuma.
 

Udruženje Stara Raška i ministar Ivica Dačić pomogli su joj da dobije srpsko državljanstvo, pasoš, položila je i vozački ispit.

- Sada sam u pravom smislu Srpkinja, o povratku u Albaniju ne razmišljam, moji Miljan i Martin rođeni su na Goliji, ovde treba i da ostanu. Borila sam se i izborila da dobijemo plac u Deževi, u podnožju planine, malo niže od Gubereva i Šaronja, gde postoji osmorazredna škola, zdravstvena i otkupna stanica, nekoliko prodavnica. Pomogla nam je i opština Novi Pazar koja nam je dodelila 15 ari placa u Deževi na kome ćemo, ako uspemo da sakupimo novac, podići kuću i štalu.

- Kada su "Vesti" prošle godine pisale o mojoj zloj sudbini, zvali su me iz celog sveta, davali podršku i nudili pomoć... Tada nisam imala državljanstvo, niti bilo kakav papir, nismo imali ni plac u Deževi, niti smo razmišljali o izgradnji kuće - priča Ljuma.
 

Radi kao muškarac


Ova hrabra mlada žena, koja sama ore, kopa, brine o stoci, kaže da ako i izgradi kuću u Deževi, nikada neće zapostaviti Guberevo i porodično imanje Milićevića.


- Leti ću sejati pšenicu i kukuruz, kositi livade, plastiti seno i seći drva kako bismo se spremili za zimu. U Deževi bih mogla da držim više krava i proizvodim više mleka, Miljan i Martin bili bi na pragu škole, svekrva Milica uvek blizu lekara. Nije daleko ni Novi Pazar - ističe Ljuma.

Seadetin Mujezinović, član Gradskog veća u Novom Pazaru, kaže da ga je zadivila Ljumina hrabrost.

- Iako kući nema jake muške ruke, a donedavno nije imala ni srpsko državljanstvo, ona i dalje obrađuje porodično imanje i na najbolji način brine o ostareloj svekrvi i deci. Upravo to nas je rukovodilo kada smo joj dodeljivali plac u Deževi. Pokušaćemo da joj obezbedimo makar i deo građevinskog materijala za kuću koju namerava da gradi kako bi joj deca i stara svekrva bili bliže asfalta - kaže Ljuma.
 

Borba za porodicu


Ljumi, baki Milici i malom Martinu i Miljanu u pomoć je među prvima pritekao Hido Muratović iz Novog Pazara koji im je prošle jeseni za ogrev i namirnice odneo 20.000 dinara.


- Pomoći ćemo koliko možemo, očekujemo to i od dobrih ljudi ma gde bili, zaslužila je Ljuma pomoć, jer se, dok drugi, mnogo imućniji, odlaze sa Golije, hrabro bori za svoju porodicu, kuću, decu i ostanak na ovim prostorima - poručuje Muratović.


Snajke iz Skadra


Zahvaljujući snajkama iz Albanije, oživela su čitava sela na Pešteru. U Buđevu kod Sjenice 30 godina nije bilo dečjeg plača, a danas ima dvanaestoro dece, još nekoliko ih je na putu, a nekoliko preostalih neženja se sprema da zasnuje brak sa Albankama, mahom pravoslavkama i katolikinjama iz Skadra i okoline. Srpska pravoslavna crkva blagoslovila je sve ove brakove i krstila decu.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Sad znaju da nisu same
HUMANITARNI MOST Nije sam u nevolji
Ponedeljak 26.12.2011. 13:29
Sta je gde su komentari,nase devojke beze iz sela, a Albankama je selo dobro,verovatno je tamo beda veca i zato nam spasavaju ognjista sirom Srbije,podrzavam...ako ce postovati nasu veru,a postuju je sigurno podrzavam...
Ponedeljak 26.12.2011. 18:51
Albanci iz Malesija, odakle je ova Gospodja nikada nisu cinili zlo prema Srbima. Srbija pamti i Esad pasu Toptanija koji je prilikom prolaska srpske vojske preko Albanije pruzio veliku pomoc i spasao mnoge srpske zivote, a njegova ulica ima i u Beogradu. Skoro su u Prizrenu u boravili pravoslavni Albanci iz Albanije koji su obisli pravsolavne svetinje i molitveno se druzili sa bogoslovima. Niko od ovih nije ubijao, cerecio i vadio organe iz Srba i njima placao lobi grupe i senatore po USA. Te Albance svaki Srbin postuje kao divne komsije na Balkanu. Tako i ova gospodja koja podize decu svojim radom u toj zabiti je veca nego svi politicari u Beogradu zajedno.
Ponedeljak 26.12.2011. 18:45
meni je zao da je ovoj Ljumi muz nastradao,,,ali to je njena sudbina,,,zelim njoj i njenoj familiji svako dobro od Gospoda i da bude uporna i sve prepreke ce savladati. Nemojte tako olako osudjivati nase devojke...ne podnosi svako zivot na planini, samo onaj ko je tamo rodjen i odrastao.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online