Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 30.12.2011.
11:57
Danas A

Fejt: Završili smo posao na Kosovu

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt izjavio je da je došlo vreme, posle četiri godine, za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova i da je Kosovo, uz određene uslove, spremno da stane na sopstvene noge.

Nedavno sam se sreo sa predsednikom Ahtisarijem u Finskoj, gde smo razgovarali o rezultatima postignutim tokom četiri godine nadgledane nezavisnosti i on deli moje mišljenje da je uz određene uslove veći deo našeg posla završen, da je Kosovo spremno da stane na sopstvene noge, napisao je Fejt u autorskom tekstu u ''Danasu''.

Najvažnija je decentralizacija severa Kosmeta: Piter Fejt


''Međutim, pre nego što budem u stanju da izađem pred Međunarodnu upravljačku grupu i objavim da je došlo vreme za okončanje nadgledane nezavisnosti Kosova, potrebno je da se završi niz važnih zadataka'', dodao je Fejt.


Skupština Kosova je trenutno u procesu donošenja odluka o dva zakona bitna za zaštitu jedinstvene i raznolike baštine Kosova, zakoni o zaštiti Velike Hoče i Istorijskog centra Prizrena, rekao je Fejt, navodeći još niz poslova koje Kosovo treba da obavi.


Najvažniji zadatak, ocenio je Fejt, je decentralizacija na severu Kosova i formiranje nove opštine Severna Mitrovica kao simbola ovog procesa. Postoji potreba za većom saradnjom između severa i juga, smatra je Fejt i piše kako se Kosovski Srbi sve više javljaju za vladine usluge na severu, a Opštinski pripremni tim je u stanju da slobodnije realizuje kapitalne projekte kojima se popravlja kvalitet života običnih građana.


Prema Fejtovom mišljenju, blokade puteva i opstrukcija slobode kretanja su tužan korak unazad za Balkan i nedostojne su regiona, koji teži punom članstvu evropskoj porodici naroda.


Život na Kosovu je i dalje težak za mnoge njegove građane i duboko saosećam sa svima onima koji se sa malim sredstvima bore da prežive, poručio je civilni predstavnik.


Preostale tegobe su u priličnoj meri izazvane kontinuiranim nefleksibilnim stavom Srbije u pogledu Kosova. Ta nefleksibilnost šteti kako Srbiji tako i Kosovu i nema mesto u modernoj Evropi, ocenio je Fejt.


Nerazumno je, naveo je civilni predstavnik na kraju, da odlično crveno vino sa juga Kosova zbog birokratskih prepreka bude sprečeno da stigne do svog glavnog izvoznog tržišta u Srbiji, kao i da fabrika nameštaja sa severa bude u riziku od gubitka klijenata jer ne može da izvozi svoju robu.

Petak 30.12.2011. 12:35
Za Srbe je situacija na Kosovu i Metohiji zavrsena tek onda kada izbacimo siptarsku bandu sa nase zemlje!Kraj koji se blizi americi znaci kraj i siptarske okupacije Kosova i Metohije!
Petak 30.12.2011. 14:10
Medjunarodna misija na Kosmetu je statusno neutralna? Sta cini izdajnicka vlada Srbije, kada medjunarodni predstavnik izlazi iz okvira svojih ovlastenja, i radi za siptare? Dokle vise trpite uvrede i sikaniranja bando izdajnicka?
Petak 30.12.2011. 12:42
Вино?...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online