Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 03.01.2012.
22:09
B92 A

"Ko nije priznao Kosovo, neće i ubuduće"

Ukoliko ne bude došlo do nekih nepredviđenih okolnosti, pet država članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova, neće to ni učiniti, kaže Predrag Simić i dodaje da se to neće desiti iako to priželjkuju kosovski političari.

Jedini problem je što srpska diplomatija "gubi tempo i dah" kada je reč o lobiranju za nepriznavanje kosovske nezavisnosti u svetu
 

Simić ukazuje da se na ove zemlje vrši veliki pritisak da priznaju Kosovo, ali sumnja da bi i s promenom vlasti u njima politika prema Srbiji mogla da se promeni. Trenutno, dodaje on, jedini problem je što srpska diplomatija "gubi tempo i dah"

Neće priznati, jer imaju sličan unutrašnji problem

 

Zemlje EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova su: Španija, Kipar, Slovačka, Rumunija i Grčka. Sve ove države imaju unutrašnji problem, sličan onom koji Srbija ima s Kosovom. Rumunija ima Transilvaniju, Španija Baskiju i Kataloniju, Slovačka ima veliku mađarsku manjinu, dok je Kipar podeljen između Grčke i Turske.

kada je reč o lobiranju za nepriznavanje kosovske nezavisnosti u svetu. On objašnjava da je razlog tome održavanje parlamentarnih izbora, zbog čega je vlast više bavi unutrašnjim pitanjima.

Da podsetimo, šefica pregovaračkog tima Prištine za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri nedavno je izjavila da će pet država članica EU, koje do sada nisu priznale Kosovo, to u budućnosti učiniti.

"Odlukama na poslednjem samitu EU, koje približavaju Kosovo Uniji, pet država koje nisu priznale Kosovo su glasale u njenu korist. To su prvi znaci da se oni kreću ka priznanju", navela je Tahiri.

Simić naglašava da su ovakve izjave svojstvene političarima u Prištini, koji su "skloni glasinama".

"Ne vidim zbog čega bi te države, koje nisu priznale Kosovo, to učinile sada. Nijedna od ovih zemalja nije neozbiljna, iako velike zemlje, poput SAD, jako lobiraju za kosovsku nezavisnost", zaključuje Predrag Simić.

Jedna od zemalja članica EU, koja najviše lobira za kosovsku nezavisnost je ujedno i ključna država Unije - Nemačka. U prilog tome govore i izjave nemačke kancelarke Angele Merkel, koja uvek naglašava da je Kosovo nezavisna država. Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je, takođe, istakao da je za Nemačku teritorijalni integritet Kosova nesporan. On je tokom posete Prištini u avgustu 2011. pozvao države EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to i učine.

POVEZANE VESTI

Sreda 04.01.2012. 01:36
Neka ih prizna ko god hoce,iz pakosti ili interesa,sve dok se Srbija sama ne odrekne dela svoje teritorije i pokloni je siptarima KiM ce ostati deo Srbije. Onima koji bi da poklone deo drzave zarad laznih obecanja,ne samo da ce biti prevareni nego ukaljase obraz radi dupeta,koje ce i dalje biti jos vise gologuzo,a stomak jos prazniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online