Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Četvrtak 05.01.2012.
22:26
Večernje novosti A

Tadić sprema plan za Kosmet

Predsednik Srbije Boris Tadić najavio je da će narednih nedelja od najuticajnijih zemalja sveta zatražiti podršku za plan za Kosovo, koji podrazumeva rešenje za sever Kosova, zaštitu kulturne baštine i manastira, kao i zaštitu imovine i garancije za bezbednost Srba u enklavama, prenose beogradski mediji.

"Osnovni okvir ovog plana je ustavno rešenje kojim Srbija neće priznati nezavisnost Kosova i istovremeno jasan stav svih najuticajnijih zemalja u međunarodnoj zajednici koje ne žele podelu KiM", kazao je Tadić u intervjuu za ''Večernje novosti''.

On je precizirao da se plan bazira na četiri ključne tačke.

"Rešenje za sever KiM, koji nesumnjivo karakteriše drugačija realnost u odnosu na albansku dominaciju južno od Ibra, zaštita naših manastira i kulturnog nasleđa, zaštita imovine države i građana na Kosovu i posebne garancije za bezbednost i budućnost Srba koji žive u enklavama", naveo je Tadić.

Rešenje koje je u interesu i Srba i Albanaca: Boris Tadić

Rešenje, ocenio je Tadić, mora da uzme u obzir srpske, ali i albanske interese, a takođe mora u obzir uzeti i pozicije i interese svih ključnih činilaca međunarodne politike, a pre svih stalnih članica Saveta bezbednosti i uticajnih zemalja EU.

"Postoje mnogi modeli, od primera dve Nemačke, preko Južnog Tirola, Olandskih ostrva, irskog modela, iz kojih treba izdvojiti ono što je dobro i primenljivo na prostoru Kosova", kazao je Tadić, ocenivši da je postizanje rešenja i kompromisa u interesu Srbije.

"Ovaj problem ugrožava naš razvoj, ekonomiju, međunarodni ugled i položaj Srbije i našeg naroda. Ako ne idemo ka njegovom rešavanju, samo ćemo dalje zaostajati, a zaostajaće i čitav region zapadnog Balkana", kazao je Tadić.

Predsednik Srbije je izrazio uverenje da je "moguće pronaći rešenje u kojem nema konačnih gubitnika, bez obzira na to što mnogi međunarodni zvaničnici govore da je pitanje Kosova, proglašenjem nezavisnosti, završeno".

"Takav pristup kosovskom pitanju je stavljanje problema pod tepih. Problem postoji i više je nego očigledan", smatra Tadić.

Tadić je poručio da Srbija ne odustaje od Rezolucije 1244, jer je to jedini međunarodni akt na kojem bazira odbranu legitimnih interesa i da bi njeno uklanjanje značilo ne samo "izvlačenje pitanja Kosova iz nadležnosti UN, već nametanje politike svršenog čina".

Tadić je ocenio da održavanje referendum na severu Kosova, na kojem bi se građani izjasnili o priznavanju institucija Kosova, nesumnjivo može da ugrozi šanse Srbije da dobije status kandidata za EU. Tadić je ukazao da u parlamentu postoje stranke koje tvrde da su za članstvo u EU, a u isto vreme ohrabruju svoje političke predstavnike na severu Kosova da učine sve da i ometaju takvu politiku Srbije.

"Razumem građane koji su skloni toj ideji, ali ne i predsednike opština na severu, koji znaju da je održavanje referenduma i protivzakonito i protiv interesa Srbije", kazao je predsednik Srbije.

Upitan da li misli da će Srbija u martu dobiti staus kandidata za EU, Tadić je odgovorio da više voli da radi, nego da prognozira.

"Odluka je izuzetno važna, ali nije sudbonosna. Srbija je nesumnjivo na evropskom putu i taj strateški pristup neće se menjati. Uostalom, ta politika je poslednjih 12 godina stalno dobijala podršku građana, a dobiće je, uveren sam, i na sledećim izborima", kazao je Tadić.

Petak 06.01.2012. 00:02
Tadicu lazovu, narod nikad nije glasao za tvoju politiku. Koaliciju si oformio izigravanjem biraca jer si SPS preveo na svoju stranu sa kojim blage veze nemas osim sto ste izdajnici i jedni i drugi. Sa druge strane pred izbore nisi promovisao statut Vojvodine, rezoluciju o Srebrenici, priznavanje siptarske paradrzave, hapsenje srpskih generala,...
Petak 06.01.2012. 00:05
Alo bre majstore U Z M I G O D I S NJ I I NESTANI SA SCENE DO OPSTIH IZBORA, D O S T A JE BILO
Petak 06.01.2012. 00:43
Kakva je situacija na Kosmetu, dobar plan moze da napravi samo Generalstab Vojske Srbije. Da je srece, pa da nemamo Sutanovca i poltrona.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online